Slabitul micsoreaza riscul de cancer la san

Pierderea kilogramelor trebuie sa aiba loc inainte de 30 de ani

Tinerele care au gena cancerului de san isi pot micsora cu pana la 65a riscul de a dezvolta boala daca, intre varstele de 18 si 30 de ani, slabesc macar 4,5 kilograme. Studiul, efectuat de cercetatori din Canada, Statele Unite si Polonia, mai arata ca ingrasarea cu 4,5 kilograme sau mai mult are drept urmare marirea cu 65a a riscului de a face cancerul inainte de implinirea varstei de 40 de ani. Expertii internationali spun ca studiul este primul care face legatura intre cancer si acumularea de kilograme in perioada de premenopauza.

Unele gene sunt mai puternice

Cercetatorii din cele trei state au studiat peste 2.000 de femei purtatoare ale genelor cauzatoare de cancer la san - BRCA1 si BRCA2.
Pacientele au fost intrebate ce greutate aveau la 18, la 30 si la 40 de ani, iar concluzia a fost ca femeile purtatoare de BRCA1 care au slabit in perioada dintre 18 si 30 de ani si-au micsorat cel mai mult riscul de a dezvolta cancer la san. De asemenea, slabitul le-a ajutat si celor care aveau gena BRCA2, insa nu intr-o masura atat de mare.

Grasimile de pe coapse afecteaza hormonii ovarieni

Menopauza este un factor de risc pentru cancerul mamar, dar si pentru cel de uter, expuse fiind in special femeile care au nascut cel putin doi copii. Acestea, spun cercetatorii, sunt diagnosticate, in proportie de 44a, inainte sa implineasca varsta de 40 de ani, iar fisa lor medicala arata ca au acumulat in jur de 10 kilograme in plus intre 18 si 30 de ani.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sidonia pe 13 Feb 2007, 13:06
    Slabitul micsoreaza riscul de cancer la san

    Nu cred ca slabitul pana in 30 ani micsoreaza riscul de cancer la san.La 30 ani aveam 47kg la o inaltime de 1.70m, iar la 50 ani avand 60kg am facut cancer la san.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod