Siguranta implanturilor cu silicon ridica noi semne de intrebare

La numai o luna dupa ce FDA a aprobat implanturile cu gel silicon pe piata americana, un studiu european ridica noi semne de intrebare asupra acestui aspect

FDA interzis in 1992 implanturile umplute cu gel silicon, deoarece ar produce boli imunologice si cancer. Pe 17 noiembrie a.c. acestea au foat aprobate din nou pe piata americana. O echipa de cercetatori austrieci au identificat proteine care se aduna la suprafata implantului mamar cu silicon si care au capacitatea de a induce reactii de hipersensibilitate imunologica.
Descoperirea a fost posibila prin analiza proteomica (stiinta care se ocupa cu studiul la scara larga al proteinelor, codificate de genom). "Aceste proteine determina o legatura intre implanturile umplute cu gel silicon si bolile imunologice. Consideram ca aceste proteine constituie cel putin una dintre cauzele aparitiei bolilor imunologice, atribuite implanturilor cu silicon", afirma Aleksandar Backovic, coordonatorul studiului. Expertii sustin ca reactia adversa poate surveni chiar si la cativa ani de la realizarea implantului, ar fi si explicatia pentru care studiile realizate pana in prezent nu au identificat aceasta posibila reactie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod