Si colesterolul "bun" poate sa ne faca rau

Se pare ca HDL colesterol sau colesterolul "bun" care protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare poate sa aiba si un efect negativ, in acelasi timp.
Noile cercetari in domeniu arata ca in cazul unor persoane colesterolul "bun" actioneaza pozitiv, protejandu-i de eventualele boli de inima, insa nu se poate spune acelasi lucru si despre alte persoane. Expertii au constatat ca anumite proteine din colesterolul "bun" pot exacerba distrugerea vaselor de sange, afectand in special persoanele cu probleme de inima.

"Am descoperit in colesterolul bun (HDL) o serie de proteine care au rolul de a inhiba proteaza. Asadar, o parte din colesterolul bun are efecte protectoare care previn ruperea placilor de aterom (care se aduna si blocheaza circulatia sanguina)", spune dr.
Jay Heinecke, profesor de medicina la Universitatea Washington din Seattle.

In privinta colesterolului rau (LDL) este simplu: cu cat are un nivel mai scazut, cu atat mai bine. Insa, problema colesterolului bun (HDL) este mult mai complicata. Compozitia proteica in cazul persoanelor cu sau fara probleme cardiovasculare este diferita.

"Asadar, nu prin masurarea nivelului de colesterol "bun" sau "rau" iti poti afla riscul de boli cardiovasculare, ci expertii sustin ca analizand compozitia proteica (in colesterolul bun) este o posibilitatea mai buna de a descoperi daca esti predispus riscului de a dezvolta o boala de inima", concluzioneaza dr.
Jay Heinecke.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dulcamaria pe 20 Oct 2007, 18:12
    ldh

    Sotul meu are colesterolul si tot profilul lipidic foarte mici,mai ales ldh-ul.Este in pericol fiind hipertensiv si diabetic?

    0
    0

  • nicole pe 31 Aug 2007, 09:10
    informatii corecte

    informatii profesionale despre bolile cardiovasculare:www.cardioconsult.ro

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod