Varicele: inestetice si suparatoare

Pe langa faptul ca sunt inestetice, varicele pot deveni si extrem de suparatoare. Daca suferiti de aceasta afectiune trebuie sa stiti ca vara, datorita cresterii temperaturii, boala se agraveaza. Vara, datorita temperaturii crescute, se produce o vasodilatatie periferica, care duce la cresterea volumului de sange. In cazul varicelor, sangele stagneaza in vasele dilatate anormal, agravand boala.
Situate in majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare, varicele reprezinta dilatatii patologice si permanente ale venelor, care apartin sistemului venos superficial. Varicele au culoarea albastruie si se formeaza datorita unei insuficiente venoase.

Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valvule unidirectionale, care asigura circulatia sangelui catre inima, de jos in sus. Daca aceste valvule isi pierd capacitatea de antireflux, venele se dilata si apar varicele.

Singurul factor care determina intoarcerea sangelui din membrele inferioare catre inima, impotriva fortei gravitationale este contractia musculaturii. In lipsa acesteia, sangele stagneaza, oxigenarea vaselor este ingreunata si astfel, pe langa o crestere a presiunii in vase, se adauga si o alterare a calitatii structurilor vasculare si valvulare.


Cauze

 
Boala este mai frecventa la femei, 60% dintre acestea prezentand semne ale bolii, la varste cuprinse intre 20 si 50 ani. Ca orice alta afectiune, varicele sunt favorizate de factori de mediu sau care tin de stilul nostru de viata:

  • o profesie care impune statul prelungit in picioare;
  • efortul muscular intens si prelungit;
  • caldura si umiditatea excesiva;
  • obezitatea, care adanceste leziunile peretului venos;
  • sarcina, prin cresterea presiunii intra-abdominale, care are ca efect impiedicarea circulatiei de intoarcere, mai ales prin substantele endocrine circulante, determinand modificari ale peretilor vasculari;  
  • factorul genetic este prezent in peste 80% din cazuri.


Simptome

Debutul afectiunii este lent si se manifesta prin senzatia de neliniste la nivelul gambei, caracterizata prin discrete amorteli si o senzatie de greutate, care indeamna bolnavul sa mearga sau sa-mi maseze gamba. Aceste fenomene apar dupa ce persoana respectiva a stat mai mult timp in picioare sau dupa eforturi intense sau o pozitie sezanda indelungata. Insa, acestea dispar foarte repede daca adoptam pozitia culcata, cu picioarele ridicate.

In stadiul de varice constituite, se observa "coloane" venoase dilatate, cu traseu sinuos, care apar initial in portiunea superioara a gambei. Edemul, care in faza de debut este discret, se extinde si devine permanent. Tegumentul se subtiaza si devine transparent, lucios, cu zone de hiperpigmentare, cu pilozitate redusa si foarte sensibile la traumatisme.


Varicele si sarcina

In a doua parte a sarcinii, se pot dezvolta si varice in regiunea organelor genitale externe, varice vulvo-vaginale. Acestea sunt prezente doar pe timpul sarcinii, ele regresand in totalitate, la majoritatea cazurilor, dupa nastere.

Articole utile:
Varicele: tratament si prevenire
Varicele nu dau inapoi
Varicele: mai bine previi decat sa operezi
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claudia pe 13 Dec 2013, 20:41
    si eu..:(((

    buna tuturor..si eu ma confrunt cu varice si p picioare si in zona genitala am observat:(((eu sunt la o a 2 sarcina si la prima nu am avut...sper ca nu mi mai apar...si o sa incerc sa mi fac masaj ca sa mai "asez"circulatia...in rest nu stiu ce as putea safac.....si intr adevar ma dor picioarele si im amortesc ff repede nu potsta 3 min in aceasi pozitie,si cu mainile patesc acelasi lucru:(((

    0
    0

  • Alina pe 20 Feb 2013, 10:48
    Tratarea varicelor fara durere

    Fetelor, Am avut probleme mari din cauza varicelor, picioare umflate, dureri groaznice, norocul meu a fost ca am dat peste un doctor care in urma ecohgrafiei doppler mi a recomandat un tratament, noninvaziv, si in 5 sedinte am scapat atat de durere si am rezolvat si partea estetica. Detalii la micu02@gmail.com

    0
    0

  • mada pe 3 Oct 2011, 19:48
    varice genitale

    buna si eu ma confrunt cu aceeasi problema groaznica,sunt la a2a sarcina si am 7 luni si 1 saptamana,daca merg prea mult pe jos ma obisnuiesc cu durerea dar daca mam oprit cand ma inteapa odata imi vine sa ma pun pe jos de durere,mie doctorul mi-a zis ca se vor retrage,dar acum imi apar si pe picioare nu mai am cum sa port scurt la al3lea bebe ne gandeam dar cred ca-l vom exclude din plan .care stie despre asa ceva si daca chiar i s-au retras VA ROG FRUMOS sa-mi spuneti si mie ca sa stiu la ce sa ma astept

    0
    0

  • any pe 3 Aug 2011, 12:04
    varice

    mama mea a nascut acum de curand si are cezariana nu ia facut anestezie totala din cauzaa ca are varice acu am auzit ca are probleme din cauza varicelor ca i sau spart venele oare ajunge la operatie din cauza varicelor

    3
    0

  • pavel cristina pe 2 Apr 2011, 17:41
    varice

    buna m numesc pavel cristina s am 19 ani cum pot s scap de varice?mi s vad venele intens pe picioare s nu stiu ce s fac!v rog frumos s imi spuneti s mie daca stiti cum s scap de ele.

    3
    0

  • Susana pe 12 Apr 2010, 16:31
    Varice vulvo vaginala

    Buna, eu am trecut prin doua sarcini. Cu primul copil aveam dureri in zona genitala, dar nu stiam cauza. Ne-am gandit si la hernie. Repausul la pat m-a usurat cand aveam dureri sau oboseam. La a doua sarcina deja s-a vazut clar ca vorbim de varice vulvo vaginala. Aveam dureri de la 4 luni de sarcina si dupa luna 7-a mi-au si iesit venele. E foarte dureros, se subtiaza pielea, e fierbinte zona respectiva si doare. Acum as vrea al treilea bb si desi medicul mi-a permis sa mai facem un copil, tot nu ma pot decide. A spus ca se va agrava si mai tare, dar riscuri langa detralex nu prea sunt, maxim nasc cu cezariana si stau la pat in ultimele luni. A mai trecut cineva prin asa ceva

    2
    0

  • nicoleta pe 6 Iul 2008, 18:51
    varice genitale

    buna ma numsc Nicoleta,si sunt insarcinata in luna a 7 si de 3 saptamani ma lupt cu aceasta problema.Nu mai pot lucra,deoarece dr. mi-a recomandat repaus total la pat,sunt super afectata.Cine are idee despre aceasta problema,nu ezita sa-mi raspunzi.Va multumesc.

    2
    0

  • cecilia pe 21 Apr 2008, 00:52
    Varice genitale

    Este prima data cand aud de varice in zona genitala si m-as bucura sa vad mai multe detalii. Cu siguranta sunt multe persoane neinformate despre acest aspect al varicelor.

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod