Saracia accelereaza imbatranirea



Oamenii cu un statut socio-economic scazut imbatranesc mai repede decat cei bogati si bine vazuti in societate, este concluzia unui studiu publicat in Marea Britanie. Un studiu realizat asupra a 1552 de femei gemene, cu varste cuprinse intre 18 si 75 de ani, impartite in cinci grupuri pe baza criteriilor de clasificare socio-economica, a scos la iveala faptul ca un statut social scazut poate accelera procesul de imbatranire cu aproape sapte ani. Echipa de cercetatori din Marea Britanie si Statele Unite, coordonata de profesorul Tim Spector de la spitalul St Thomas din Londra, a analizat niste parti cheie din ADN, numite telomeri, care determina varsta biolgica.
Telomerii sunt secvente repetate de ADN care se afla la capetele cromozomilor, protejandu-i pe acestia de eventuale distrugeri. Pe masura ce oamenii imbatranesc, telomerii devin din ce in ce mai scurti, celulele nu mai sunt protejate si in cele din urma mor. Cercetatorii utilizeaza lungimea telomerilor ca indice al imbatranirii biologice. Scurtarea telomerilor poate fi determinata de varsta cronologica, indicele de masa corporala, fumat sau exercitii fizice. Cercetatorii au comparat influenta statutului social al voluntarelor cu lungimea medie a telomerilor prezenti in ADN-ul lor.
"Vorbim despre o diferenta de sapte ani in ceea ce priveste scurtarea sau pierderea de telomeri intre persoane de aceeasi varsta, cu acelasi indice de masa corporala, cu statut de fumator, care practica aceleasi exercitii fizice si care se diferentiaza doar prin statutul social", a declarat Spector. Statutul socio-economic are un mare impact asupra sanatatii, un statut social scazut fiind corelat si cu un risc crescut de aparitie a anumitor boli sau a mortalitatii infantile. Cercetatorii au mai analizat 17 perechi de gemeni care fusesera crescuti in aceleasi conditii, dar ca adulti se integrasera in grupuri socio-economice diferite, mai ales prin casatorie, diferenta de varsta biologica medie dintre acestia fiind de noua ani.
Cercetatorii sunt de parere ca de vina poate fi stresul asociat cu ideea de a avea un statut socio-economic scazut. (D.V.)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod