Reducere de personal in spitalele romanesti

Facebook Twitter Comenteaza
Reducere de personal in spitalele romanesti
Ministerul Sanatatii a definitivat un Normativ nou de personal pentru unitatile sanitare cu paturi, aflat in dezbatere publica. Potrivit noilor prevederi normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenta medicala spitaliceasca, elimininandu-se diferentierea pentru specialitati medicale si chirurgicale, asa cum este prevazut in prezent.

Din momentul punerii in aplicare a noului normativ criteriul de normare a asistentei medicale in functie de numarul de paturi va fi de 1 post de medic la 5-15 paturi si un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tura.
La fel si la asistenta medicala spitaliceasca din spitalele judetene si de specialitate. Daca pana acum exista  impusa angajarea unui medic la 16 paturi si a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tura incepand cu noile prevederi se da posibilitatea unitatii respective sa decida daca va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.

Normativul va avea ca efect reducerea unui numar de 2-115 de persoane din categoria TESA in unitatile sanitare unde exista excedent de personal fata de normativul din prezentul proiect.
Peste 3100 de persoane vor fi restructurate.

"Nu mai putem sustine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie sa eficientizam activitatea unitatilor sanitare. Am facut o analiza asupra situatiei la zi din spitale si am constatat ca unitati sanitare similare ca structura si adresabilitate functioneaza cu numar diferit de angajati TESA. Problema este ca cei cu o structura "bogata" in personal functioneaza la fel ca si ceilalti. Noul normativ va ajuta toate spitalele sa se incadreze in limita bugetara de 70%  cheltuieli de personal din bugetul unitatii sanitare cu paturi incepand cu 1 ianuarie 2010," a adaugat ministrul Sanatatii.

Cel mai mare numar de posturi reduse pentru a se incadra in noul normativ va fi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf.
Apostol Andrei" Galati unde, la un numar de 1222 paturi sunt in prezent angajate 154 de persoane TESA.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod