Programul national de oncologie se vrea a fi reorganizat dupa model austriac

Reputatul prof. dr. Christoph Zielinski a acceptat invitatia ministrului Sanatatii, dr. Ion Bazac, de a vizita Romania si de a se intalni cu membrii Comisiei de Oncologie a Ministerului Sanatatii. Prof. Zielinski a discutat, mai bine de 2 ore, cu specialistii oncologi si cu conducerea MS despre modul in care functioneaza sistemul de oncologie din Austria si despre felul in care este acordata asistenta medicala bolnavilor care sufera de afectiuni oncologice.
"Foarte multi pacienti romani care sufera de cancer au fost tratati de profesorul Zielinski si au beneficiat astfel de cresterea calitatii vietii si de vindecare. Din pacate, acesti pacienti romani au calatorit pana la Viena, la clinica pe care o conduce domnul profesor, pentru a urma terapiile oncologice", a declarat Ministrul Sanatatii. "Acesta este motivul principal pentru care l-am invitat personal pe domnul profesor in Romania la o intalnire cu reprezentantii Comisiei de Oncologie. Suntem hotarati sa implementam in tara noastra solutii terapeutice si organizatorice cu eficienta dovedita, prin care pacientii romani care sufera de cancer sa beneficieze, fara intrerupere, de tratamentele adecvate", a continuat dr.
Ion Bazac.

Prof. Zielinski a impartasit specialistilor romani din experienta acumulata  in clinica din Viena in aplicarea ghidurilor clinice si protocoalelor terapeutice.

In premiera, de la 1 septembrie, si in sectiile de oncologie din spitalele romanesti vor intra in vigoare protocoalele terapeutice pentru cancerul de san, cancerul de colon, de col uterin si de prostata. Ghidurile terapeutice stabilesc pasii pe care medicii ii vor aplica din momentul intrarii pacientilor in cabinet sau in spital - metodele de investigare, tehnicile si terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite, in functie de patologie si de stadiul acesteia.

Dr.
Bazac a cerut sfatul profesorului austriac pentru infiintarea celor doua noi institute oncologice pe care Ministerul Sanatatii le va infiinta la Iasi si Timisoara. Ministrul doreste ca aceste unitati sa dispuna de cea mai buna organizare si de cele mai noi tehnologii. Mai mult, ministrul Sanatatii are in vedere realizarea unei colaborari cu specialistii austrieci in acest domeniu.

Dr. Ion Bazac vrea sa instituie un control al cheltuielilor realizate in cadrul programului national de oncologie, astfel incat fondurile sa fie gestionate optim si cat mai multi bolnavi sa poata beneficia de tratament.
Acesta este motivul pentru care s-a decis infiintarea, la sfarsitul lunii iulie, a unei Comisii a MS care, in aceste zile, monitorizeaza si face o evaluare a cheltuielilor inregistrate in programele de sanatate, in special la programele de oncologie si diabet, astfel incat sa fie gasite solutii pentru eficientizarea acestor programe.

Anul acesta, Programului national de oncologie i-a fost repartizata suma de aproximativ 596,6 milioane de lei, similar cu cea din 2008, suma care a fost suplimentata saptamana trecuta cu 120 milioane de lei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod