Primul spital mobil pentru interventie in caz de dezastre

Ministrul Eugen Nicolaescu a prezentat prima unitate mobila de primiri urgente, care a intrat in posesia Ministerului Sanatatii, in urma unei investitii de 320 mii de euro. Vehiculul poate interveni in caz de inundatii, cutremure sau alte calamitati si se prezinta sub forma unui spital mobil.
Este vorba despre o masina care are in dotare tot ceea ce este necesar unui spital mobil. Astfel, acesta consta intr-un copr echipat cu instalatie de incalzire si aparatura pentru descarcerari dificile.

"Este prima masina care poate interveni in caz de dezastre, pe care am achizitionat-o autoritatile. In total vor fi achizitionate 4 astfe de masini", a anuntat Eugen Nicolaescu.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed arafat, a explicat la randul sau ca masina este conceputa pentru a interveni in caz de accidente colective si calamitati.
"Masina are o componenta de prim ajutor avansat in conditiile in care Bucurestiul este o zona cu foarte multe probleme din punct de vedere al dezastrelor. Ne-a fost teama ca Spitalul de urgenta Floreasca si Spitalul universitar sunt neterminate din punct de vedere al consolidarilor si din acest motiv ne-am gandit si la un eveniment neplacut", a declarat Arafat.
 
Potrivit directorului SMURD masina are in dotare echipamente pentru descarcerare grea, adica pentru taiat autocare, camioane, materiale grele si un echipament de mobilizare a structurilor instabile.
"Este vorba de un echipament pus sa stabilizeze structura instabila pentru ca echipajele sa poata scoate victimile afara. Masina mai are in dotare materiale sanitare pentru aproximativ 50 de victime", a mai spus Arafat.

Autovehicolul reprezinta un suport logistic si pentru un posibil accident pe autostrada, nefiind necesara instalarea cortului, care astfel poate fi montat in 20 minute si se prezinta exact ca un spital mobil. Personalul care va lucra pe aceasta masina este alcatuit din pompieri care intretin masina si monteaza cortul, fiind instruit pentru a acorda primul ajutor, precum si din medici care utilizeaza echipamentul medical din masina.


"Modul de utilizare si conditiile in care va interveni masina de dezastre va fi reglementat printr-un act normativ elaborat in comun cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Internelor si Reformei administrative", a declarat Eugen Nicolaescu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod