Pateurile, bombe calorice pentru silueta



Atrasi de coca fierbinte si de umpluturile cu ciuperci, pizza, caramel ori visine, tot mai multi romani au inceput sa inlocuiasca omleta de la micul dejun cu pateurile cumparate de la chioscuri sau din laboratoare specializate.

Campioni la consum sunt in special locuitorii marilor orase, care, din cauza lipsei de timp, au tendinta de a sari peste mesele principale si de a le inlocui cu produse de patiserie. „Chiar daca sunt o varianta de pachet comoda, pateurile au foarte multe calorii.

Foitajul este impregnat cu ulei si margarina, iar umpluturile de tot felul ingrasa si ele”, spune dr. Andreea Tocan, nutritionist la Centrul de Diabet si Nutritie din Cluj-Napoca.

Pentru micul dejun sunt recomandate proteine si vitamine

O portie de pateuri de o suta de grame la masa de dimineata inseamna cam 300 de calorii, insa organismul va primi doar grasimi si glucide.

Pentru inceputul zilei, spun nutritionistii, mult mai corect ar fi sa va hraniti cu alimente care aduc proteine (ouale), vitamine (fructele, sucurile de fructe) sau cu cele care stimuleaza tranzitul intestinal, cum sunt cerealele.

„Daca inlocuirea meselor cu pateuri devine o obisnuinta, in timp pot aparea probleme de stomac, aciditate sau constipatii”, mai spune dr. Andreea Tocan. La copii sunt posibile carentele de proteine si creste riscul aparitiei obezitatii.

Totusi, in cazul in care consumul de pateuri este combinat cu efortul fizic sustinut (joaca, alergat, petrecerea timpului in aer liber), cresterea in greutate nu va fi la fel de vizibila ca la adulti.

Consumul constant lipseste organismul de nutrientii vitali

Micul dejun ar trebui sa aduca intre 25 si 40% din necesarul caloric zilnic al unui adult care obisnuieste sa aiba trei mese pe zi.

„Daca acesta este constituit numai din pateuri, aportul caloric va fi mare, cel al micronutrientilor va fi deficitar si astfel va aparea un deficit de vitamine si microelemente minerale”, spune dr. Ciprian Constantin, doctorand, cu specialitatea „Diabet, Nutritie si Boli Metabolice” si membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.

Specialistii atrag insa atentia ca aceste probleme pot aparea doar atunci cand se exagereaza. „Cei care mananca pateuri ocazional sau chiar si o data pe saptamana nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta greutatii.

Pe termen lung insa, consumul constant al acestor produse de patiserie nu asigura necesarul de nutrienti vitali”, completeaza Serban Damian, consultant in nutritie la Clinica „Polimed”.

Comparativ cu alte alimente, pateurile fac parte dintre produsele de tip hipercaloric. „Consumul zilnic, in cantitati care nu par mari pentru o persoana obisnuita, predispune clar la cresterea in greutate.

Pateul poate fi consumat in conditiile unei alimentatii echilibrate, nu singur, nu ca o obisnuinta alimentara. Alaturi de o salata din legume si vegetale proaspete, de un ceai din fructe sau un ceai verde, cat si de o bucata de branza de vaci sau de piept de pasare poate constitui un model de mic dejun”, sugereaza dr. Ciprian Constantin.

Marketing

Tinerii, cei mai mari consumatori de pateuri

Un studiu de piata facut de compania Daedalus Consulting arata ca orasenii cumpara pateuri de cel putin doua ori pe saptamana, mari consumatori fiind in special tinerii intre 18 si 24 de ani, dar si femeile trecute de 44 de ani.

Aproape jumatate dintre orasenii intervievati declarau ca prefera sa cumpere pateurile la pachet, in vreme ce 27% afirmau ca le mananca pe strada.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • podaruiuliana pe 4 Sep 2006, 17:52
    este foarte adevarat

    este bine venit acest subiect.Eu am doi copii si in fiecare seara ii scot in oras .In drumul nostru se gaseste un chiosc de fornetii si eu le luam mereu cite 200 gr. ptr ca nu am stiut cit rau le poate face.Va multumesc ptr subiecul dezbatut si cu siguranta de acum n-o sa mai fiu clientul fidel al acestui chiosc.spor la cit mai multe subiecte de acest gen

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod