Pacientul are dreptul să ascundă boala în faţa familiei

Confidenţialitatea este una dintre coordonatele majore ale relaţiei medic-pacient. Astfel, pacientul este cel care decide dacă informaţiile împărtăşite medicului sau aflate de acesta în cursul relaţiei medic-pacient pot fi comunicate şi altor persoane, inclusiv celor din mediul familial.
Dna Goldberg este o scriitoare în vârstă de 47 ani. Recent, ea a remarcat apariţia unor simptome ciudate, care au fost diagnosticate ca fiind o manifestare precoce a unui tip de scleroză.
Ea realizează că ar putea trăi neafectată de boală o perioadă lungă de timp, astfel încât a cerut medicului să nu dezvăluie diagnosticul nimănui, nici măcar familiei. Dna Goldberg este căsătorită cu un expert în calculatoare şi are trei copii: Cathy, 19 ani, Lara, 16 ani, Carl, 12 ani. Întreaga familie se află în îngrijirea aceluiaşi medic de 14 ani. Shirley Dawson, medicul de familie, apreciază că s-a aflat într-o relaţie foarte bună cu întreaga familie în tot acest răstimp, astfel încât hotărârea dnei Goldberg o macină profund, considerând că ar fi mai bine dacă familia ar afla întreaga situaţie acum, decât mai târziu.
Când Shirley îşi întreabă pacienta de ce doreşte să ţină acest secret, dna Goldberg explică: "Acest lucru i-ar apăsa profund. În plus, nu aş vrea să mă trateze în mod deosebit. Aş vrea să am eu grijă de familia mea atât cât pot înainte ca ei să înceapă să aibă grijă de mine".
În acest caz, putem spune că dna Goldberg a dorit să-şi continue viaţa, ca mamă şi soţie, nealterată de reacţiile familiei faţă de boală.
Boala fiind surprinsă într-un stadiu precoce, pacienta nu prezintă o alterare a capacităţii psihice de a lua o decizie informată, din contră, ea a oferit o explicaţie coerentă şi plină de semnificaţii.
Confidenţialitatea nu este însă absolută. Limita ei a fost subliniată de cazul Tarasoff.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod