Noi sperante in tratarea diabetului de tip 2

In ultimii 30 de ani, viziunea asupra diabetului zaharat s-a schimbat radical: din maladia ce apare odata cu inaintarea in varsta in principala cauza a mortii premature la persoanele de toate varstele. Anual, in lume aproximativ 246 milioane de oameni sufera de diabet zaharat tip 2.
In proportie de 90-95% dintre aceste persoane sufera de diabet zaharat de tip 2 - afectiune determinata de incapacitatea insulinei de a actiona corect, defect cauzat de obezitate. "Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, ceea ce este ingrijorator si ne face sa devenim tot mai constienti de rolul nostru", a declarat Radu Rasinar, Director General, Lilly Romania.

Cu ocazia Zilei Internationale a Diabetului, compania farmaceutica Eli Lilly & Company aduce pe piata romaneasca o noua speranta persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2, sub forma unui tratament revolutionar: Byetta, exenatida injectabila.


Byetta este la fel de eficace ca insulina

Medicamentul este disponibil persoanelor din S.U.A de acum 3 ani, iar celor din Europa de acum 2 ani.
Din acest an si persoanele cu diabet tip 1 din Romania vor beneficia de acest medicament prin intermediul Programului National pentru Diabet. Dupa cum ne informeaza Prof. Dr. Radu Lichiardopol de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. N Paulescu" medicamentul va fi eliberat gratis numai cu prescriptie medicala si cu aprobare de la comisia judeteana.

In caz contrat, tratamentul cu Byetta va costa in jur de 88 euro, lunar.

Byetta creste secretia de insulina dependenta de glucoza, restabileste prima faza a insulinosecretiei, scade secretia de glucagon, reduce productia hepatica de glucoza si incetineste evacuarea continutului gastric. Totodata s-a demonstrat ca Byetta a determinat scadere in greutate, spre deosebire de tratamentul cu insulina, ce duce la castig ponderal.

"Existenta unui tratament care aduce glicemia la valori normale, asigura scadere in greutate si are si potentialul de a stimula celulele beta sa produca insulina este un avans extraordinar pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2", a mai declarat Prof.
Dr. Radu Lichiardopol.

Byetta este indicata in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 in asociere cu metformina si/sau derivati de sulfoniluree, pentru pacientii ce nu au reusit sa obtina un control glicemic adecvat cu terapia precedenta chiar la doze maxime tolerate.

"Rezultatele tratamentului cu Byetta sunt consistente, atat in comparatie cu antidiabetice orale cat si cu insulina. Byetta nu este insulina dar este la fel de eficace ca si insulina", Daniel Popescu, Director General, Lilly Romania.


O treime din populatia Romaniei sufera de diabet!

Romania are estimat un numar de aproape 500.000 pacienti diabetici. Potrivit unui comunicat de la Ministerul Sanatatii din datele obtinute dupa un an de derulare a Programului national de evaluare a starii de sanatate (PNESS) rezulta ca aproape o treime din populatie a fost depistata cu risc pentru diabet.


Programul National pentru Diabet a fost primul compatibilizat cu reforma initiata in sistemul sanitar. Acest program este integral finantat de Ministerul Sanatatii Publice, reusindu-se astfel optimizarea accesului  la antidiabetice orale, dar si monitorizarea mai atenta a bolnavul de diabet.

"In Romania se observa o tendinta pozitiva de crestere in domeniul cheltuielilor cu sanatatea desi bugetul alocat nu reuseste sa depaseasca 4% din PIB", a declarat Daniel Popescu, Director Relatii Publice, Lilly Romania. Astfel, in 2008 programul pentru diabet a fost finantat cu 25% mai mult decat in 2007.
 
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gabytsa pe 18 Feb 2012, 17:05
    Pentru diabet

    Sunt un nou descoperit in diabet,fac insulina de 1 luna ,de o saptamana fac mereu hipo(500) am scazut doza dar tot degeaba .Ce pot face in acest caz?

    0
    2

  • maria sofia popescu pe 14 Nov 2008, 20:48
    Byetta

    Byetta este deja data in judecata in USA, nu este buna, este daunatoare creeaza alte boli.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod