Migrenele, indepartate cu ajutorul pulsurilor magnetice



Un puls magnetic, creat initial pentru a trata afectiuni psihice precum depresiile, a fost modificat pentru a fi utilizat la prevenirea aparitiei migrenelor. Stimulatorul magnetic transcranial (TMS), testat recent, genereaza un puls magnetic puternic cu durata de o milisecunda care intrerupe simptomele ce duc la aparitia migrenei - numite "etapa aurei". "Migrenele se declanseaza din cauza hiperexcitarii neuronale, in timpul careia pacientii vad diverse influxuri luminoase sau alte manifestari ale acestei aure.
Faza hiperexcitarii e urmata de stari de oboseala si de depresie, dupa care sunt afectate si alte parti ale creierului, rezultatul fiind o durere de cap intensa", potrivit doctorului Youssef Mohammad. Multi dintre cei asupra carora a fost testat acest puls au relatat ca au vazut timp de o secunda zig-zaguri sau o lumina puternica, dar si furnicaturi in maini si picioare, se arata intr-un articol din revista Live Science. Pulsurile magnetice emise de dispozitivul TMS altereaza tiparele celulelor cervicale din stratul superior - cortexul.
Modificarile produse de puls in activitatea celulelor din cortex intrerup asa-numita etapa a aurei, inainte ca ea sa se raspandeasca spre celelalte arii ale creierului si sa produca migrenele. Studiul realizat cu ajutorul dispozitivului TMS a indicat ca jumatate dintre cei testati nu au mai avut nici macar o durere de cap la maximum doua ore dupa utilizare, in timp ce pentru trei sferturi dintre pacienti au fost eliminate greata si sensibilitatea la lumina si la zgomot puternic. In plus, pulsul magnetic utilizat asupra pacientilor nu le produce nici o alta durere.
Tot ce trebuie sa faca pacientii este ca, de indata ce simt declansarea "etapei aurei", sa foloseasca dispozitivul TMS portabil, pe care il amplaseaza in spatele capului si sa actioneze de doua ori dispozitivul, pulsurile magnetice fiind emise la distanta de 30 de secunde. Rezultatul studiului este unul de mare impact, tinand cont ca doar in Statele Unite migrenele afecteaza aproximativ 28 de milioane de oameni. (E.F.)
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana niculae pe 27 Iun 2006, 17:09
    TMS

    buna.eu am avut asemenea imagini in forma de zig zaguri dar am crezut ca din cauza ca nu am mancat,chiar m-am speriat ,ca mi-a venit rau si ma-am asezat in pat pentru ca eram foarte slabita dar nu stiu cauza,ar putea fi,pentru ca am avut si dureri de cap ,ce sa fac/

    0
    0

  • mares livia pe 27 Iun 2006, 11:28

    am parere foarte buna. Cum as putea sa intru in posesia acestui dispozitiv?

    0
    0

  • Mariana T. pe 26 Iun 2006, 15:59
    Mesaj

    Am o parere foarte buna. Cum as putea sa obtin sau sa ajung la un asemenea dispozitiv?Am dureri destul de mari.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod