Ce se ascunde in spatele hipnozei?

Hipnoza este o stare neuro-psiho-fiziologica individuala in timpul careia se produc modificari neuropsihice, vegetativ-endocrine, metabolice si umorale, incepand de la nivelul psihicului, mai ales al constiintei.
Vechii egipteni considerau ca fiecare parte a organismului era stapanita de zei, iar boala se instala ca urmare a ptrunderii in corp a spiritelor rele. In India se practica si se practica si astazi autosugestia care determina dupa exercitii consecvente starile de extaz si transa.

Misterele subconstientului erau explorate de vechii indieni inca din Antichitate. Herodot aminteste ca babilonieinii aduceau pe bolnavi intr-o stare speciala pentru tratarea unor boli, folosind in acest scop sugestiile persuasive. Calugarii crestini de pe muntele Athos cadeau in extaz cataleptic dupa o contemplare suficient de prelungita a ombilicului.


Sufletul capabil de viziune se ridica peste conditia timpului. In timpul hipnozei, pot aparea simptome diverse, de la anestezie totala la catalepsie, la hiperestezie senzoriala, relaxare musculara profunda, acestea facandu-se prin simpla sugestie verbala, ceea ce acrediteaza forta cuvantului.

In hipnoza se produce din punct de vedere neurofiziologic o inhibitie a cortexului cerebral. Intre hipnotizator si subiectul hipnotizat se stabileste o relatie stricta. Sugestii ca :"adormiti, dormiti" concentreaza atentia in zona limitata corticala, determinand inhibitia hipnotica extensiva asupra cortexului cerebral.

Comportamentul subiectului in timpul somnului hipnotic este diferit calitativ de cel din timpul somnului normal.
Prin somnul impus, cel hipnotizat pierde controlul eului sau propriu si ramane sub dominatia hipnotizatorului. I se comnada sa se scoale, el indeplineste, sa se miste, el se misca.

Reusita unei sedinte de hipnoza depinde de autoritatea, prestigiul hipnotizatorului, de subiect, de metoda folosita si de atmosfera in care se desfasoara hipnoza. Hipnoza este o regresie a constientului in favoarea inconstientului. Este de dorit ca incaperea de terapie sa fie curata, placuta, aerisita, incalzita potrivit, peretii sa fie de culoare pastelata, lumina difuza si o buna izolatie fonica, sa fie un covor gros si moale pentru amortizarea pasilor, sa existe unul sau mai multe fotolii mici, cu brate, sa permita lasarea pe spate.


Sunt multi cei ce doresc sa efectueze hipnoza si totusi nu oricine reuseste. Reusita depinde de atitudinea si tinuta terapeutului, de mimica si de timbrul vocii, de modul in care urmareste intuitiv si stapaneste desfasurarea reactiilor. Este dificil sa se afirme care dintre bolnavii psihici sunt sau nu hipnotizabili. Varsta poate fi un element important, diferentiat individual.

Tinerii sunt subiectii buni pentru inducerea hipnozei. Frica fata de hipnoza face imposibila inductia. Pentru aceasta se practica relaxarea treptata. Se pot hipnotiza mai usor persoanele isterice, cu forme manifeste pe cale sugestiva.
Exista o serie de zone, numite hipnogene, care prin frecare sunt susceptibile sa induca starea de relaxare, care determina moleseala si apoi somnul.

de Lidia Illia Danielescu, psiholog- psihoterapeut
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • michele pe 14 Nov 2010, 13:14
    Hipnoza

    Doamna lidia vreau sa mi spuneti daca aveti disponibila aceasta carte de hipnoza .si daca miati puteao vinde . am nevoie de ia si nu o pot cumpara online. va rag foarte mult .sa mi raspundeti daca se poate .va multumesc pt timpul acordat .

    0
    0

  • alina pe 3 Aug 2009, 13:28

    mi-ar placea sa stiu hipnotiza...

    0
    0

  • yanet pe 14 Apr 2009, 12:01
    hipnoza

    Hipnoza este un procedeu ce se foloseste in caz de boala, in orice stadiu de manifestare a bolii si mai ales in dezvoltarea personala. Explorarea sinelui nu este etic sa se faca fara consimtamant. Crezi ca vei fi mai fericita daca vei afla mai multe de la el decat vrea sa-ti spuna? Acceptand pe cineva in viata ta inseamna ca accepti acea persoana asa cum este! Fiecare dintre noi avem o dinamica specifica a felului in care iubim, vorbim, ne manifestam fata de cineva. un posibil hipnoterapeut

    0
    0

  • georgiana pe 18 Feb 2009, 19:21
    hipnoza

    imi place articolul, dar nu este amanuntit, eu vreau sa-mi hipnotizez prietenul pt k vreau sa aflu mai multe despre el din trecut.vreau sa invat, va rog sa-mi spuneti. geoyo92@yahooa.com este e-mel meu va rog sa-mi spune-ti

    1
    0

  • calin pe 22 Iun 2008, 17:37
    Imi place articolul

    Stiu ca se poate. Cautam de ceva vreme un psihoterapeut. V-as ruga sa-mi dati un telefon, un mail. calin_cucuietu@yahoo.com

    0
    0

  • crina fraticiu pe 26 Nov 2007, 12:44
    Exista

    Se poate invata sa hipnotizezi dupa un manual, sau trebuie sa inveti in prezenta unei persoane care cunoaste aceasta tehnica?

    0
    0

  • geo pe 17 Oct 2007, 08:34
    POT INTREBA?

    AS PUTEA SA FIU SIGUR CA CINEVA HIPNOTIZAT IMI SPUNE ADEVARUL DACA IL VOI INTREBA ANUMITE CHESTII?

    0
    0

  • ghimpeteanu raluca daniela pe 11 Oct 2007, 01:08
    enurezis nocturn

    as putea sa fc sedinte de psihoterapie ?sau hipnoza?mas vindeca ?am 17 ani

    0
    0

  • ghimpeteanu liliana pe 11 Oct 2007, 01:05
    hipnoza

    am atac de panica sau am avut si am luat 7 luni de tratament as vrea sa fc sedinte de psihoza sau psihiterapie

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod