Mic ghid de prevenire a gripei aviare

Pentru a minimaliza posibilitatea infectarii, persoanele care calatoresc trebuie sa evite contactul cu pasari, cum ar fi pui, gaini, rate, gaste, porumbei, prepelite sau orice alte pasari salbatice, si sa evite zonele in care pasarile infectate cu virusul H5N1-pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si pasarile din pietele de pasari vii, informeaza Ministerul Sanatatii. Medicii din MS recomanda sa nu consumati produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea.
Ca si in cazul altor infectii, una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe maini cu atentie si frecvent. Spalatul frecvent al mainilor, folosind apa si sapun, indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele si ajuta la prevenirea transmiterii bolii. Cand nu exista sapun la dispozitie si mainile nu sunt vizibil murdare se poate folosi alcool. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
Cand preparati hrana, separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat.
Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat.

Spalati-va pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic. Nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata.

Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga.
Deoarece virusurile gripale sunt distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70°C .

Inainte de a manipula si prelucra termic ouale, spalati-le cu apa cu sapun, iar dupa aceea spalati-va pe maini. Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic. Dupa manipularea pasarilor sau oualor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele atent cu apa si sapun. Populatia este indemnata sa solicite ajutorul autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si eventuala sacrificare a celor vii.
Este interzis consumul de pasari care au fost in contact cu pasarile infectate/moarte, precum si a oualor de la pasarile infectate. De asemenea, trebuie evitate contactul cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectiile pasarilor. (Liana Subtirelu)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod