Liniste si pace interioara

Shechen Rabjam Rinpoche, nepotul si mostenitorul spiritual al lui Dilgo Khyentse Rinpoche - modelul maestrului spiritual perfect; a publicat de-a lungul vietii peste 25 de volume despre filosofia si gandirea buddhista - este staretul superior al manastirii Shechen, una dintre cele mai importante sase manastiri Nyingma din Tibet. Familiar cu lumea noastra contemporana, marele maestru al meditatie buddhiste vorbeste despre calea compasiunii, sfatuindu-ne sa renuntam la satisfacerea intereselor personale pentru a reusi sa atingea pacea si linistea interioara.
Care este relatia dintre minte, creier si spirit?

Nu sunt chiar un om de stiinta si nu stiu foarte multe din acest punct de vedere - creierul ca subiect de studiu stiintific - dar inteleg ca daca ai o gandire pozitiva - cum se intampla in buddhism - esti fericit si sanatos nu numai fizic, ci si pe plan mental.Minte profunda, gandire pozitiva si sanatatea se va resimti pe toate planurile.

De exemplu, pe oamenii care au fost in razboiul din Irak - traiau intr-o stare accentuata si continua de frica si de anxietate - medicina clasica nu a reusit sa-i vindece complet fizic si psihic, cand s-au intors acasa, pentru ca acestia s-au confruntat, la nivel mental, cu o stare greu suportabila.
Chiar daca au fost vindecati trupeste, conditia interioara a sufletului a continuat sa existe ranita.

Aici ar trebui sa intervina gandirea pozitiva ce diminueaza pana la eliminare suferinta si emotiile negative.

Deci, se poate spune ca adevarata relatie dintre minte, creier si spirit se bazeaza pe o minte profunda si o gandire pozitiva.


Ce sfat ati da unui "incepator" care doreste sa-si intoarca privirea si sperantele spre credinta?

In primul rand am vizitat Romania si am fost curios sa aflu cat mai multe informatii istorice. Cunosc trecutul Romaniei din ultimii ani - exista multe similitudini intre ceea ce s-a intamplat aici si ceea ce se petrece la noi in tara.
Trecerea prin comunism a adus oamenilor multa suferinta.

Bineinteles, cred ca atunci cand oamenii sufera cauta in mod natural un ajutor spiritual, se indreapta spre credinta.

Ei trebuie sa fie atenti sa nu confunde ajutorul spiritual cu o putere supranaturala atotizbavitoare, In primul rand sufletul este cel care trebuie sa fie ghidat pe o anumita cale spirituala; omul trebuie sa stie ca ii sta in putere sa-si modifice sufletul pentru a se afla mai aproape de starea absoluta de fericire si de impacare cu sinele.

Compasiunea, despre care vorbesc aproape toate religiile ar trebui sa fie integrata in viata oricarei persoane care accede spre un mod spiritual de gandire si simtire.


Compasiunea pentru celalalt nu tine neaparat de religie, cat de un mod de a privi si de a intelege lumea inconjuratoare dintr-un alt unghi.

Compasiunea ne face mai buni si ne ajuta sa atingem fericirea.

Asa cum am mai spus conteaza mai putin locul de origine; suntem cu totii fiinte umane, ne confruntam cu aceleasi probleme, luptam pentru a atinge starea de fericire - din acest punct de vedere ne aflam cu totii pe acelasi plan.

Cand te uiti la tarile din Occident, majoritatea oamenilor isi ghideaza viata in functie de variate elemente materiale. Cu toate acestea, fara o indrumare spirituala, viata poate parea searbada.
Din aceasta cauza probabil din ce in ce mai multi europeni devin adeptii diferitelor culte religioase.

Este foarte bine sa incepem sa invatam din greseli pentru a avea un viitor mai luminos in fata noastra. Daca devenim prizonierii unui cerc al greselilor, viitorul este ca si inexistent, timpul sta pe loc.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 6 Mai 2006, 18:51
    Liniste si pace interioara

    Este foarte important sa ai o gindire pozitiva si sa poti sa controlezi mereu aceasta stare pt. a evolua cu adevarat si a te putea bucura de un viitor mai luminos.

    0
    0

  • maria toma pe 2 Feb 2006, 13:31
    liniste si pace interioara

    Ar fi bine sa fim invatati de mici pt. a trai armonios

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod