Mentiunile de sanatate de pe produse trebuie inregistrate la MS

Toti operatorii care comercializeaza alimente care au asociate mentiuni de sanatate trebuie sa inregistreze aceste mentiuni in lista de mentiuni de sanatate, aflata pe site-ul www.ms.ro, la rubrica "NOU", atat in limba romana, cat si in limba engleza.
Ministerul Sanatatii Publice doreste sa atraga atentia asupra unei obligatii pe care trebuie sa o indeplineasca toti operatorii din industria alimentara care comercializeaza alimente care au asociate mentiuni de sanatate.
 
Regulamentul 1924/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate asociate alimentelor prevede  la art. 13 ca, fiecare stat membru, sa transmita la CE, pana la data de 31 ianuarie 2008, lista nationala a alimentelor care au asociate mentiuni de sanatate si care se comercializeaza pe piata din Romania.


In vederea indeplinirii acestei prevederi, Ministerul Sanatatii Publice, care este autoritatea responsabila pentru implementarea acestui regulament, a elaborat, impreuna cu ANSVSA, Ordinul comun nr. 2052/199/2007 privind intocmirea listei nationale a mentiunilor de sãnãtate asociate alimentelor, care a intrat in vigoare de la 05.12.2007.

Conform acestui document, toti operatorii care comercializeaza alimente care au asociate mentiuni de sanatate trebuie sa inregistreze aceste mentiuni in lista de mentiuni de sanatate, aflata pe site-ul www.ms.ro, la rubrica "NOU", atat in limba romana, cat si in limba engleza.

 
Nu vor fi inregistrate la MSP, mentiunile de sanatate asociate urmatoarelor produse:
1. suplimentelor alimentare predozate de origine animala si vegetala si/sau amestecuri ale acestora cu vitamine, minerale si alti nutrienti;
2. plantelor medicinale si aromatice utilizate ca atare, partial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare predozate
Acestea, se inregistreaza la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, conform reglementarilor emise de acesta.
 
Fiecare dintre operatorii care vor dori sa isi inregistreze mentiunile de sanatate asociate alimentelor, conform ordinului sus mentionat, vor avea nevoie de login si o parola, pentru a nu se crea disfunctionalitati in sistemul de inregistrare.
In vederea obtinerii login-ului si a parolei, operatorii vor trebui sa mearga la ASP judetene, unde se vor identifica si vor semna pentru primirea acestor date.
 
Termenul limita de inscriere a mentiunilor de sanatate in lista nationala este 30 decembrie 2007.
 
In sprijinul operatorilor, pe site-ul MSP este afisat Ghidul privind completarea listei alimentelor care au asociate mentiuni de sanatate. De asemenea, in cazul unor eventuale nelamuriri, puteti transmite intrebari la adresa de e-mail intrebarimentiuni@ispb.ro .
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod