Medicii nu sunt interesati sa intre in sistemul sanitar romanesc

Doar 341 de candidati s-au inscris la concursul pentru ocuparea celor 1919 de posturi vacante la nivelul tarii si deblocate de catre Ministerul Sanatatii. In Harghita, Ialomita, Satu Mare si Vrancea exista un singur candidat inscris la nivelul judetului. Pentru cele 962 de posturi alocate rezidentilor, au aplicat doar 180 de candidati.
"Am primit la linia 'Ce te doare?' mai multe mesaje de la rezidenti pentru deblocarea posturilor decat numarul efectiv de inscrieri pentru ocuparea lor. Sunt mesaje prin care tinerii medici cereau dreptul sa profeseze. Intr-adevar, mi se pare un nonsens ca tinerii medici sa nu poata profesa. Insa doresc sa le spun acestora ca strigatul lor de ajutor catre minister, unde a fost auzit, este la fel de dramatic precum cel al pacientilor care ii asteapta" a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii. "Asistenta medicala nu trebuie sa fie un lux accesibil doar in marile centre universitare, ci un ajutor cotidian, acolo unde este nevoie.
Iar pacientii au nevoie de ajutor in toata tara"
, a continuat ministrul.

De asemenea, ministrul face un apel la medici "sa inteleaga ca trecem printr-o perioada de criza. Iar in ciuda ei, ministerul a gasit resurse pentru a asigura locuri de munca in plus pentru cel putin 2000 de cadre medicale. Este aproape o nesperata sansa de a profesa in momente cand altora li se ia acest drept".

Ministerul Sanatatii a deblocat, la sfarsitul lunii februarie, 1919 posturi de medici vacante, dintre care 962 pentru rezidenti, 848 pentru specialisti si 109 pentru medicina generala.
MS a deblocat toate posturile acceptate de catre managerii de spitale.

La concurs s-au inscris 180 candidati pentru posturile de rezidenti, 141 candidati pentru posturile de specialisti si 20 pentru medicina generala. In Harghita, Ialomita, Satu Mare, Vrancea s-a inscris doar un singur candidat pe judet, in Botosani, Maramures, Giurgiu, Sibiu, Suceava cate doi candidati, iar in Braila, Covasna, Teleorman 3 candidati.

Judetele cu cei mai multi candidati inscrisi sunt: Dolj - 33 candidati, Prahova -  26 candidati, Constanta - 21, Timis - 20, Olt - 15, Brasov - 12, Cluj - 12, Iasi -11, Ilfov si Valcea cate 12, Galaii - 10

Concursurile pentru ocuparea celor 1919 posturi disponibile se vor tine in perioada 25 martie - 6 aprilie.
Ministerul Sanatatii va relua concursul de ocupare a posturilor vacante din sistem in data de 29 iunie 2009.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mocean Nicoleta pe 23 Mar 2009, 18:39
    pentru asiatentele medicale nu e valabila deblocarea

    imi poate spune cineva daca pentru asistenti medicali este valabila deblocarea

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod