Medicamentele vor fi prescrise pe noi formulare de reteta

Din 17 octombrie, medicii vor dispune de un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite, a anuntat ieri Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Astfel, pe acelasi formular vor putea fi prescrise medicamente din toate cele trei liste de compensare A, B si C. O alta noutate este aparitia unei rubrici adresate pacientului, astfel incat acesta sa-si poate exprima clar acordul de a cumpara medicamente la un pret mai mare fata de cel de referinta.
S-au introdus si rubrici care evidentiaza situatia in care se afla asiguratul (salariat, coasigurat, pensionar etc.) si de unde a obtinut prescriptia, dar si codificarea bolii. Fiecare reteta va fi prescrisa in trei exemplare: cel verde ramane medicului, iar celelalte - roz, respectiv alb - vor fi depuse la casa de asigurari de sanatate pentru verificare. Retetele speciale pentru prescrierea de substante stupefiante raman neschimbate. Costul de achizitie al fiecarui formular este de 312 lei vechi fara TVA, ca si cel al vechilor formulare.
"Cele doua tipuri de formulare nu vor merge in paralel. S-au luat masuri pentru epuizarea stocului vechi", a spus Vasile Cepoi, directorul CNAS. Conducerea CNAS se asteapta ca la sfarsitul anului sa scada numarul de retete. In perioada ianuarie-august 2005 numarul retetelor prescrise s-a ridicat la peste 17 milioane, cu peste un milion mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2004.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod