Kilogramele in plus reduc cantitatea de lapte dupa nastere

Femeile obeze produc mai putin lapte dupa nastere, in comparatie cu cele care au o greutate normala. Cercetatorii considera ca vinovat de aceasta situatie este dezechilibrul hormonal. Potrivit unui studiu realizat de medicii danezi, secretia hormonului prolanctina este redus in cazul femeilor obeze.
"Este, probabil, un soi de dezechilibru hormonal cel care provoaca lipsa laptelui la scurt timp dupa nastere la femeile supraponderale", a afirmat doctorul Jennifer Baker de la Spitalul Universitar din Copenhaga, autorul studiului. Totodata, acesta a adaugat ca acestea pot totusi alapta cu succes daca isi doresc foarte mult acest lucru.

In timpul sarcinii nivelul prolactinei creste, iar dupa nastere, initierea secretiei de lapte este determinata de scaderea hormonilor sexuali placentari si de suptul bebelusului.
Nivelul de prolactina scade mai repede la femeile care nu alapteaza, iar la cele care alapteaza nivelul ramene ridicat pentru cel putin 18 luni.

Pentru a descoperi mecanismul care afecteaza alaptarea la femeile obeze, echipa de cercetatori danezi a monitorizat peste 37.000 femei, pentru o perioada de 18 luni.

Rezultatele studiului au aratat ca 14,4% din femeile supraponderale au incetat alaptarea la numai o saptamana dupa nastere, in comparatie cu doar 3,5% din femeile cu greutate normala, care au ramas fara lapte pentru bebelus.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod