Ingrijirile paliative - un raspuns pentru nevoile urgente ale pacientilor

Peste 100 de milioane de persoane din intreaga lume, alaturi de familiile acestora, au nevoie de ingrijire paliativa si de servicii de sprijin in fiecare an. Cu toate acestea, se estimeaza ca doar 7% dintre aceste persoane ajung sa si beneficieze de aceste servicii.
Anul acesta pe data de 5 mai a fost lansata Alianta Mondiala de Ingrijiri Paliative (Worldwide Palliative Care Alliance – WPCA), retea globala al carei obiectiv este dezvoltarea ingrijirii paliative la nivel international.

Alianta de organizatii nationale si regionale de ingrijiri paliative, WPCA reuneste specialisti din intreaga lume care impartasesc viziunea accesului universal la servicii de ingrijiri paliative de calitate. Organizatiile nationale de ingrijiri paliative au avut intalniri informale din doi in doi ani, incepand cu anul 2003.
Pana in prezent, acest grup a initiat si sprijinit diverse proiecte, cum ar fi campanii de constientizare cu ocazia Zilei Mondiale Hospice si formarea Retelei Internationale de ingrijiri Paliative Pediatrice.

Formalizarea WPCA in anul 2009 reprezinta un urias pas inainte, semnificativ pentru efortul de a asigura accesul la servicii specializate de ingrijiri paliative pentru toti acei pacienti care au aceasta nevoie.

In Romania, primul hospice destinat asistentei bolnavilor oncologici in stadii avansate a fost "Casa Sperantei" din Brasov.
In cei 14 ani de activitate, acest centru si-a adus contributia la imbunatatirea asistentei complexe a acestor bolnavi si la alinarea suferinte lor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod