Homeopatia, sub semnul intrebarii

Prestigioasa revista medicala The Lancet a publicat un studiu care pune la indoiala eficacitatea homeopatiei. Conform articolului, aceasta terapie nu are alta actiune decat placebo, acel preparat lipsit de orice substanta activa, avand doar efect psihologic. In utimul timp, specialistii au constatat ca terapiile complementare castiga din ce in ce mai mult teren in fata medicinii moderne. Un loc important il ocupa homeopatia. Cei care practica aceasta metoda, dar si producatorii de remedii homeopate duc o campanie ofensiva pentru a demonstra beneficiile terapiei.
Ei isi sustin punctul de vedere prin numeroase studii publicate uneori in reviste medicale de prestigiu. Pe de alta parte, cercetatorii preocupati de medicina moderna contesta credibilitatea acestor studii. Controversele asupra efectelor homeopatiei au fost relansate recent prin articolul din revista britanica The Lancet. A fost publicat un studiu elaborat de opt cercetatori elvetieni si britanici, coordonati de doctorul Aijing Shang (Universitatea din Berna). Specialistii au analizat 110 studii care comparau efectele homeopatiei cu cele ale unor substante neutre (placebo) si alte 110 studii care confruntau tot cu efectul placebo, dar in raport cu tratamentele conventionale.
Patologiile avute in vedere au fost foarte variate, de la infectii respiratorii, alergii, astm, dureri articulare si musculare pana la afectiuni ginecologice, boli neurologice sau gastrointestinale. Concluzia a fost ca homeopatia nu are rezultate notabile fata de tratamentele alopate. OPINIE. Potrivit profesorului Matthias Egger, de la Universitatea din Berna, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca tratamentele homeopate sunt intr-adevar eficiente. "Studii serioase si ample nu arata nici o diferenta intre placebo si tratamentele homeopate, in timp ce in cazul tratamentelor traditionale, diferenta era intotdeauna clara", a spus dr.
Egger. Unii oameni spun totusi ca se simt mai bine dupa ce urmeaza tratamente homeopate, lucru pe care Egger il explica insa prin autosugestie. Conform The Lancet, "medicii trebuie sa fie cinstiti cu pacientii lor atat in ceea ce priveste lipsa efectelor homeopatiei, cat si referitor la imposibilitatea medicinii moderne de a le rezolva unele probleme".
CUI PE CUI SE SCOATE
Homeopatia, creata in urma cu doua secole de germanul Christian Friedrich Samuel Hahnemann, consta in prescrierea unei substante sub forma extrem de diluata capabila sa produca tulburari asemanatoare celor pe care le prezinta pacientul.
De exemplu, tratamentul simptomelor determinate de o intepatura de albina (umflatura, arsura, mancarime) se face cu apis melifera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod