Genele care creeaza dependenta de tutun

Specialistii de la Universitatea din Utah au identificat un set de gene care transforma un fumator de 17 ani intr-un dependent de nicotine pe viata.
Aproximativ 40% dintre europeni au aceste variatii ale genelor cu risc ridicat si care influenteaza in mod negativ sensibilitatea creierului la nicotina. Specialistii sustin ca tinerii care se apuca de fumat inainte de a implini varsta de 17 ani sunt mult mai predispusi sa devina dependenti de nicotina pentru tot restul vietii.

Exista si efectul advers: variatii ale acelorasi gene care au o actiune inversa, prevenind dependenta de nicotina. Dupa ce au studiat peste 2.800 de fumatori, analizandu-le mostrele de ADN, cercetatorii de la Universitatea din Utah au constatat ca persoanele care au inceput sa fumeze inainte de 17 ani sunt de 5 ori mai predispuse riscului de a deveni fumatori inraiti.


In cazul celor care s-au apucat de fumat dupa implinirea varstei de 17 ani, nu s-a inregistrat o influenta semnificativa asupra dependentei din cursul vietii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod