Fumatul pasiv afecteaza grav inima

Noi dovezi atesta faptul ca fumatorii pasivi sunt expusi unui risc crescut de a se confrunta cu boli de inima

Chiar si o expunere redusa a fumatorilor pasivi la fumul de tigara s-a dovedit a fi extrem de nociva pentru sanatatea inimii, subliniaza cercetatorii britanici de la Universitatea Nottingham. "Aceste rezultate arata ca fumatul pasiv are un efect nociv asupra inimii chiar daca acesta este mai redus. Astfel este subliniata necesitatea de a minimaliza pe cat posibil expunerea nefumatorilor la fumul de tigara", sustine Andrea Venn, coordonatoarea studiului.
Experimentul a fost efectuat pe 7599 de adulti nefumatori carora li s-a masurat nivelul de cotinina din sange. Cotinina este un metabolit al nicotinei poate fi utilizata drept indicator al expunerii unor persoane, datorita faptului ca ramane in sange mai mult de 24 de ore. Cercetatorii au constatat o crestere a nivelului de fibrinogen si homocisteina in organism, doi markeri ai bolilor cardiace. De asemenea, cercetarile arata ca exista un risc crescut de boli cardiace si in cazul nefumatorilor expusi unui nivel scazut de fum de tigara.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amalia pe 28 Aug 2012, 17:04
    eu m-am lasat

    "Eu m-am lasat de fumat dupa ce am facut un infarct anul trecut. si a fost cea mai buna decizie din viata mea.parca am renascut. am avut oricum mare noroc ca am scapat cu viata din infarct si le multumesc in fiecare zi doctorilor de la clinicco. poate ca daca nu eram in brasov acum nu mai eram aici sa scriu comentariul asta."

    0
    0

  • andra pe 1 Iun 2012, 13:32
    greu

    e greu sa te lasi de fumat...la mine in familie se fumeaza de cand ma stiu. tata s-a lasat de fumat de-abia anul trecut cand a ajuns la Clinicco din brasov cu infarct miocardic. foarte buni doctorii de-acolo, e ca nou acum, numai ca mananca cu mare atentie, nu fumeaza si incearca sa nu se streseze. nu stiu cum sa ma las de fumat, mai ales ca am adunat aproape 25 de ani de fumat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod