Fuga ochilor

PULSUL MEDICINEI Multi cred ca un om cu strabism, cu ochii deplasati de pe axele lor, poate sa-si rezolve privirea sasie prin interventie chirurgicala. Dar se uita faptul ca, daca dupa operatie nu se poarta ochelari, interventia chirurgicala s-a facut degeaba si ochii revin la pozitia fugita din axa. Deci strabismul s-a reinstalat. Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea generala a Spitalului de Urgente Oftalmologice, explica de ce cu strabismul nu e de glumit. Un strabism aparut brusc este o urgenta oftalmologica.
El poate ascunde boli grave. Strabismul, de obicei, este determinat de un viciu de refractie. Strabismul unilateral este mai grav decat strabismul la ambii ochi. La 3-4 ani, fiecare copil trebuie supus unui control oftalmologic. Un strabism nedescoperit poate ascunde o cataracta congenitala, ce trebuie operata imediat atunci cand e decelata la varste cat mai fragede, chiar in perioada de sugar. Acest control este de natura a stabili la 3-4 ani daca exista strabism sau daca exista vreun viciu de refractie la un ochi.
Pentru ca pandeste un mare pericol: copilul se descurca cu ochiul sanatos si ochiul fugit din axa sau cu viciu de refractie se dezobisnuieste sa vada si copilul devine ambliop, adica nu va vedea cu acel ochi. Prin controlul acesta la 3-4 ani, exista sansa programelor de reeducare a ochiului si pana la 6 ani aceste reeducari ale ochiului il pot salva. Etapele de inceput ale tratamentului in strabism inseamna un examen al fundului de ochi. Controlul fundului de ochi scoate in evidenta daca exista leziuni pe fundul de ochi, apoi trebuie masurate dioptriile prin refractrometrie, si copilul trebuie sa poarte ochelari.
Este indicat ca rama ochelarului sa nu fie mica, sa fie destul de mare, astfel ca lentila sa acopere tot campul vizual. Purtarea ochelarilor in strabism este obligatorie, de regula lentilele fiind cu plus. Exista strabisme care se corecteaza doar cu ochelari. Cand acestia nu sunt suficienti, se face si operatie, care aduce ochii la axele normale, dupa interventie fiind obligatorie in continuare purtarea ochelarilor.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 30 Iun 2010, 20:05
    fuga ochilor

    mie imi fuge ochi ce as putea sa fac va rog ajutati-ma multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod