Donatorii tineri sunt predispusi complicatiilor

Lesinul, vanataile dar si alte neplacieri ii poate detremina pe donatori sa nu mai faca acest lucru a doua oara, avertizeaza expertii.
Intr-o perioada critica din cauza numarului tot mai mic de donatori, un nou studiu sustine ca o sursa importanta de donatori actuali si viitori, adica persoanele in varsta de 16-17 ani, sunt expusi riscului de a lesina, de a se invineti sau de a trece prin alte experiente neplacute in timpul donarii.

Acest fapt inseamna ca aceasta perioada se poate inrautati pe viitor. "Cei mai multi dintre donatorii din toate grupele de varsta nu prezinta complicatii in timpul donatiei", afirma Dr.
Anne Eder, ofiter medical executiv pentru serviciile biomedicale la Sediul National al Crucii Rosii din Washington.

Datorita factorilor care presupun cresterea restrictiilor, cum ar fi virusul West Nile sau boala Chagas, numai aproximativ 38% din populatia adulta a unei tari poate dona sange. Din fericire, persoanele tinere sunt mai putin expuse acestor afectiuni, si din 2005 donatorii cu varsta cuprinsa intre 16-19 ani reprezinta 14,5% din donatorii anuali.

Cu toate acestea, donatorii cu varste de 16-17 ani sunt de 3 ori mai expusi riscului de a trece prin experiente neplacute in timpul donatorii in comparatie cu donatorii care au trecut de varsta de 20 ani.


Vatamari precum lesinul, incluzand comotie, buza sparta si alte leziuni fizicde, sunt de 2 ori mai frecvente in cazul persoanelor de 16-17 ani, decat cei din grupa de varsta 18-19 ani, si de 14,46% mai frecvente decat in cazul persoanelor cu varsta de 20 de ani.

Aceste incidente il poate determina pe tanar sa nu mai doneze sange a doua oara, sustin cercetatorii. "Ne dorim ca donatorii sa nu aiba o experienta neplacuta, si exista mai multe moduri prin care poti reusi acest lucru', sustine Eder.
"Tot procedeul se desfasoara in deplina siguranta deoarece monitorizam si posilele efectele negative viitoare ale donatorului".

Pentru imbunatatirea starii dupa donare, persoana respectiva trebuie sa consume foarte multa apa, sa se odihneasca si sa consume alimente sanatoase, bogate in substante minerale si vitamine.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod