Disfunctia rinichilor: cauza mortii subite cardiace la femei

Potrivit unui studiu realizat in SUA, femeile in varsta care sufera din cauza rinichilor prezinta un risc crescut de moarte subita cardiaca.
Cercetatorii au analizat aproximativ 2.760 de femei care se aflau la menopauza, care aveau in familie membrii cu afectiuni cardiovasculare, pentru a vedea cat de serioasa este afirmatia ca deficienta functiilor rinichilor creste riscul mortii subite cardiace.

Astfel, acestia au descoperica ca riscul mortii subite cardiace era de 3,16 ori mai ridictat la femeile cu afectiuni ale rinichilor decat cele care nu aveau aceasta problema.

Cresterea riscului a fost evidenta dupa ce cercetatorii au controlat factorii de risc: insuficienta cardiaca, varsta, fumatul, nivelul HDL, ritmul cardiac.


Din 135 femei care au suferit de moarte subita cardiaca peste 6-8 ani, la 36 rinichii functionau normal, iar la 46 rinichii prezentau disfunctii.
 
"Deja se stie ca persoanele cu afectiuni ale rinichilor prezinta un risc crescut de a face atac de inima sau insuficienta cardiaca. Acest studiu extinde clasa afectiunilor influentate de disfunctiile rinichilor cu moarte subita cardiaca si recomanda ca persoanele cu afectiuni ale rinichilor sa fie monitorizate pentru controlarea factorilor de risc cardiaci", a declarat Dr.
Rajat Deo in electropsihologie cardiaca la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore.  

Cu toate ca acest studiu a fost realizat pe femei, cercetatorul este de pare ca acelasi deznodamant l-ar avea si daca ar fi realizat pe barbati.

"Moartea subita cardiaca este o importanta problema de interes public, dar este putin inteleasa si studiala, in special la femei", a mai declarat Deo.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod