Alimentatia copilului in varsta de 1-3 ani

In primele 6 luni de viata, laptele asigura portia de energie si nutrienti de care are nevoie copilul tau. Abia dupa ce trec cele 6 luni este indicat sa introduci alimente solide cat mai diversificate in regimul lui alimentar. Cum sa-i asiguri o alimentatie variata si sanatoasa?
Cea mai potrivita persoana cu care trebuie sa te consulti in aceasta perioada este medicul pediatru. Vizitele regulate il vor ajuta sa stabileasca momentul in care micutul tau este pregatit pentru alimentele solide si nutrientii pe care le ofera acestea.

Esti mamica pentru prima data? Te confrunti cu o situatie delicata si te intrebi daca un aliment sau altul este indicat pentru copilul tau? Introducerea alimentelor solide in alimentatia zilnica a copilului nu este deloc dificila si iti poate da numroase batai de cap. Este foarte important sa diversifici mesele micutului tau, deoarece in acest fel il incurajezi sa  manance sanatos si echilibrat. Trei mese mici pe zi la intervale orare spatiate, la care sa adaugi 3 gustari usoare si sanatoase sunt mai mult decat suficiente pentru buna dezvoltare a micutului tau.


Care este necesarul zilnic al unui copil de 1-3 ani?

Baieti: 1230 kcal; 14,5 g proteine; 350 mg calciu; 6.9 mg fier
Fete: 1165 kcal; 14.5 g proteine; 350 mg calciu; 6.9 mg fier


Necesarul de energie

In aceasta categorie de varsta, necesarul de energie oferita de caloriile din alimentele consumate este mai mare, deoarece micutii incep sa se miste si sa devina din ce in ce mai activi. Alimentele bogate in carbohidrati complecsi nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar al micutului tau: painea, cerealele integrale, orezul, pastele, cartofii, banane.
Acestea asigura necesarul de energie, fibre, vitamine si minerale.


Necesarul de grasimi

Contin de doua ori mai multe calorii decat carbohidratii si sunt necesare pentru dezvoltarea normala a sistemului nervos. De unde poti sa iei grasimile sanatoase pentru dezvoltarea copilului? Este foarte important ca acestea sa fie asigurate prin consumul de lapte integral, branza, iaurturi, carne, peste gras, mai degraba decat din prajituri, biscuiti si produse de patiserie. Produsele sarace in grasimi nu sunt recomandate copiilor din aceasta categorie de varsta.


Necesarul de proteine

Proteinele sunt foarte importante pentru ca asigura cresterea si dezvoltarea copilului. Produsele lactate, carnea slaba, carne de pasare, peste, oua, fasole, linte, soia sunt toate surse bogate in proteine, dar si in vitamine si minerale. Incearca sa integrezi in alimentatia copilului 2 portii de peste pe saptamana, dintre care una trebuie sa contina peste gras (macrou, sardine sau somon) bogat in acizi grasi esentiali. Un regim alimentar vegetarian va asigura necesarul de proteine numai daca produsele lactate, fasolea, painea, lintea si ouale sunt incluse cu regularitate in alimentatie.


Necesarul de calciu

Cu totii stim ca acest mineral este necesar pentru sanatatea osaturii si a danturii.
Cele mai bune surse de calciu le gasesti in lapte, branza si iaurt. Se recomanda consumul a 3 portii de lactate pe zi, de exemplu un pahar cu lapte, o bucata de branza sau un iaurt mic. Laptele este un ingredient esential in dieta copilului, deoarece asigura necesarul de calciu, grasimi, proteine, vitamine si minerale.

Laptele integral este indicat pentru copiii sub 2 ani, datorita continutului ridicat de grasimi si calorii, necesare pentru dezvoltarea lui.

Laptele semi-degresat are o cantitate similara de calciu si grasimi si se introduce in alimentatie dupa implinirea varstei de 2 ani. Daca ai adoptat de ceva vreme o dieta vegana (exclus consumarea oricarui produs animal) si iti doresti ca si copilul tau sa urmeze un asemenea regim, iata ce alte surse importante de calciu poti sa gasesti: laptele din soia, semintele de susan, painea alba, fructele uscate, legumele cu frunze verzi.


Necesarul de vitamina D

Vitamina D ajuta la absorbtia si asimilarea calciului, asadar este foarte importanta pentru sanatatea oaselor. Cea mai mare parte de vitamina D este asigurata de expunerea la soare, insa exista si cateva surse alimentare: peste gras (hering, sardina, somon), galbenus de ou, untul si ficatul.


Necesarul de fier

Fierul este esential pentru producerea hemoglobinei, care da culoarea rosie sangelui si transporta oxigenul catre toate celulele.
Carnea rosie este cea mai bogata in fier si poate fi inclusa in alimentatie copilului dupra primele 6 luni de la nastere. In cazul mamelor care vor sa ofera hrana vegetariana copiilor, alte surse de fier se gasesc in: legumele verzi, fasole, linte, naut, fructe uscate (caise, stafide, smochine), paine fortifiata si cereale integrale. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca vitamina C favorizeaza absorbtia fierului si ca este necesar sa incluzi in meniul copilului tau alimente bogate in vitamina C (fructe, legume, sucuri proaspat stoarse).


Necesarul de fructe si legume

Regula cu cele 5 portii de fructe si legume pe zi este valabila si in cazul copiilor. Ca unitate de masura in privinta cantitatii, ia in calcul cat incape in manuta lui; este o portie mai mult decat suficienta pentru el. Fructele si legumele asigura necesarul de fibre, vitamine si minerale. Incearca sa le incluzi pe cele de culori cat mai variate sau sa adaugi fructe in iaurtul consumat!


Necesarul de sare

Nu trebuie adaugata in alimentatia copilului de o varsta atat de tanara sau incerca sa o limitezi pana la maxim 2 g pe zi.


Necesarul de zahar

Dulciurile si bauturile indulcite trebuie limitate in alimentatia micutului tau. Tine cont de faptul ca zaharurile naturale sunt prezente si in fructe, legume si lapte.
Zaharurile adaugate in dulciuri, prajituri, biscuti ofera un plus de energie, insa lasa mai putin loc alimentelor cu adevarat nutritive pentru organism. Pentru a evita degradarea danturii incearca sa-i dai multa apa sau sucuri si sa-i speli dintisorii de cel putin doua ori pe zi.


Sfaturi practice

  • aspectul mancarii sa fie cat mai interesant si diversificat;
  • portiile sa fie mici si atractive, lasandu-i optiunea de a alege singur cantitatea consumata;
  • daca refuza un anumit aliment, indeparteaza-l de langa el si evita sa acorzi prea mare atentie acestui lucru. Nu-i oferi o alternativa imediat, ci asteapta pana la masa urmatoare;
  • cand pregatesti primele mese adauga in mancarea solida o portie mare de lapte de san sau apa;
  • copiii au nevoie de gustari sanatoase intre cele 3 mese principale, precum fructe proaspete, legume crude, fructe uscate, branza, iaurt.
 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simona pe 22 Iul 2014, 15:43
    refuza sa mestece

    Nepotelul meu are 3 ani si jumatate si refuza sa manance fructele intregi ; daca le pasam mananca un castron .Poate stiti o modalitate sa manance si el o piersica sau un mar intreg ; ajutati-ma !

    0
    0

  • magda pe 26 Mar 2012, 08:41
    petru Iuliana

    Iuliana,intarca/l.Am si un baietel de un an si trei luni,l/am intarcat din ianuarie.Afost vre/o doua zile mofturos apoi a inceput sa imi manance foarte bine.Statea inainte sa il intarc atacat numai la san.Sunt niste smecherasi(tare sunt scumpi).SUCCES!

    0
    1

  • iuliana pe 24 Mar 2012, 08:12
    are 1an si 3luni nu manaca mai nimic decat san

    nu stiu ce sa ma mai fac cu el nu manca mai nimic decat san .nu stiu ce sa mai ma fac cu el credeti k ar trebui sa il intarc ?

    7
    1

  • delya opris pe 19 Mar 2012, 09:49
    buna

    eu am o fetitza de 1 an jumate inca ii dau san mananca supica fructe paste fainoase si ou din cand in cand iar supica nu lipseste in nicio zi dar sincer mam saturat sa manace aceleasi feluri de mancare care le vrea numai ea as vrea sa incer si altele da le refuza nu stiu ce sa mai fac.

    4
    4

  • corina pe 8 Feb 2012, 15:14
    nu are pofta de mancare

    buna,am un baietel de 1 an si 4 luni si nu vrea sa manance...dimineta mananca lapte cu cereale pe la ora 11 un iaurt la masa de pranz incep problemele nu tot timpul vrea....pe parcursul zilee mai mananca paine un biscuite dar in cantitati mici iar seara nu i treb decat lapte cu cereale...el nu pare a fi un copil bolnav ba din contra are energie se joaca rade...si la un an si 3 luni a avut 9,440..tin sa mentionez k in ultimele 3 luni nu a luat decat 440 g si mi au cerut k peste o luna sa-l cantaresc ink o data si atre mi e frik k din nou nu ia in greutate...va rog sa ma ajutati cu un sfat

    28
    8

  • pocse olivera pe 27 Ian 2012, 20:22
    conversatie

    buna. sant o mamika care are iun baietel de 9 luni.daka vreti sa discutam mai amanuntit contactati-ma la adresa de id.alinn_boss71.va rog.

    26
    6

  • pocse olivera pe 27 Ian 2012, 20:16
    interesant

    ////.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..............................................

    2
    2

  • cecilia pe 19 Ian 2012, 16:19
    foarte util

    imi place foarte mult si kiar aveam nevoie ca nu mai stiam ce sa ii dau la puiul meu.Multumesc din inima

    2
    2

  • Ana pe 2 Dec 2011, 18:13
    cume corect?

    Copilul meu are un an si opt luni si nici de cum nui pot sa-i introduc in regimul lui a patra masa, avem trei principale si o gustare. Acest regim e corect?Contez pe Dumneavoastre.

    3
    7

  • cristina pe 6 Oct 2011, 19:24
    dintisorii copilasului

    Buna ziua,am si eu o nedumerire de ce fetita mea are la 1 an si 7 luni doar 4 dintisori?medicii dau din colt in colt cu niste raspunsuri banale.am nevoie de raspunsul dvs,multumesc

    37
    10

  • Andreea pe 19 Iun 2011, 01:51
    Am nevoie de un sfat

    Buna ziua,am un baietel de 2ani si refuza categoric carnea de orice fel si pestele,nu vrea nici carnea din ciorbita ,nu stiu cum altfel sa ii dau proteinele animale??

    36
    15

  • Ella84 pe 27 Feb 2011, 12:20
    Probleme cu lactatele

    Buna. Si eu ma confrunt cu o problema asemanatoare - baietelul meu are 2 ani in martie si am avut probleme cu consumul lactatelor dintotdeaua. Am incercat sa ii dau iaurt din comert - natur, chiar si cu fructe. Problema este ca nu se atinge de ele sub nici o forma. POate ma puteti ajuta cu un sfat. Merci mult!

    28
    12

  • dinca patru pe 16 Feb 2011, 02:54
    cum e mai bine..

    Salut...copilul meu in varsta de aproape 2 ani manaca de cele mai multe ori cam tot ce mancam si noi in familie,cu exceptia laptelui si a branzei,as vrea sa stiu daca e normal si daca nu ce pot sa fac???

    16
    3

  • crina pe 11 Aug 2010, 22:45
    colesterol

    sunt foarte suparata pt.ca fetitei mele de 1,5 luni i-a iesit HDLcolesterol foarte mic .La 6 luni HDL=26,la11 luni HDL=22,la 1an si 3 luni HDL=18 .Iar colesterolul crescut 160-180.Am un baietel cu diabet de tip 1 ,el are 13,5 ani.Sfatuitima ce sa fac.

    24
    4

  • aliona pe 18 Mai 2010, 08:54
    Spunetimi un meniu de alimentatie pentru fiece zi pentru fetita mea de 1,7 luni

    Nu doreste sa manince nici un fel de casa pe lapte, ce sa fac cum so alimentezi zilnic, maninca doar supe, fructe, iaurt.

    42
    14

  • toma daniela pe 15 Aug 2009, 03:50
    alimentatie

    concret , un meniu pe fiecare varsta ar fi fost mai eficace pentru mamicile care nu stiu sa gateasca

    66
    7

  • ioana pe 13 Feb 2009, 11:47
    alimentatia

    am un baietel de 5 ani care mananca multe dulciuri si sucuri.nu stiu ce sa ma fac.a luat in greutate foarte mult.oare din cauza aceasta?

    21
    6

  • Andreea pe 10 Feb 2009, 23:33
    Ce sa mai fac?

    Fetita mea nu vrea sa mnance ficatel si peste deloc,si nu prea are pofta de mancare.Ce sa fac?

    24
    9

  • any81 pe 2 Feb 2009, 13:37
    ce sa fac

    DATI-MI UN SFAT,FETITA MEA DE UN AN SI 4 LUNI NU MANANCA LAPTE!!!

    40
    14

  • csordas florica pe 22 Nov 2008, 17:30
    Nepotelul

    As vrea sa va felicit. Imi plac mult sfaturile dv

    23
    6

  • mmihaelapana pe 22 Oct 2008, 23:37

    As vrea sa stiu daca in alimentatia copilului sub 2 ani pot fi incluse si ciupercile, daca nu atunci cand?

    45
    12

  • Anca pe 10 Oct 2008, 10:34
    util

    mi-a placut foarte mult,si ma bucur ca l-am gasit, chiar aveam nevoi de acest articol, contine raspunsurile la intrebarile si nelamuririle mele. multumesc

    14
    6

  • rodica pe 4 Oct 2008, 15:18
    Foarte interesant

    Da, mi-a placut articolul, este foare interesanta treaba cu fructele, adica portia sa fie cat ii incape in manuta, mi-a placut asta, nu stiam. Si nu numai, tot articolul este interesant.

    21
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod