Dieta si stilul de viata pot afecta sanatatea ochilor

Potrivit unui studiu recent realizat s-a demostrat impactul pe care il poate avea alimentatia si stilul de viata asupra sanatatii ochilor, in special in prevenirea afectiunilor oculare care intervin o data cu inaintarea in varsta

O dieta echilibrata, evitarea fumatului si mentinerea unei greutati corporale normale pot constitui factori importanti in prevenirea afectiunilor oculare. O echipa de cercetatori au efectuat un experiment pe un numar de 935 de persoane cu varste cuprinse intre 67 si 71 de ani, carora li s-a facut un examen oftalmologic si si ORL la o clinica din Boston.
Din numarul total al participantilor, 184 nu prezentau nici o afectiune, 201 au intampinat o problema usoara, 326 - moderata si 223 - una avansata. Participantii au completat si un chestionar in legatura cu alimentatia si stilul de viata, si le-au fost efectuate si teste de sange pentru verificarea nivelului de homocisteina si de proteina C reactiva. Cercetatorii au raportat inca de la inceputul studiului despre legatura dintre proteina C reactiva, homocisteina si afectiunile oculare. Astfel incat, persoanele fumatoare, supraponderale si care consuma putini antioxidanti tind sa se confrunte cu un nivel ridicat de homocisteina.
In comparatie cu persoanele care consuma peste mai mult de doua ori pe saptamana, vitamina C, betacaroten si antioxidanti si care au prezentat un nivel scazut de proteina C reactiva. Un nivel scazut de homocisteina a fost prezent in cazul persoanelor care aveau mai multa vitamina E in sange si care au consumat antioxidanti si vitamina B6. Insa un nivel ridicat de vitamina E este de asemenea asociat cu un nivel ridicat de proteina C reactiva, lucru contradictoriu care ar necesita studii amanuntite.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod