Dezavantajele tratamentului pentru cancer la prostata

Tratamentul cu radiatii externe importaiva cancerului de prostata pot creste riscul de a dezvolta si alte forme de cancer. Potrivit, ultimelor studii in urma radiatiilor au fost descoperite modificari la nivelul vezicii, colorectalului si plamanilor.
Barbatii care merg la extrem cu radiatiile pentru a se reusi localizarea cancerului de prostat pot prezenta o crestere a riscului de a dezvolta si alte forme de cancere.

Descoperirile pot avea un impact asupra barbatilor atunci cand trebuie sa decida care tratament doreste sa-l urmeze pentru cancerul de prostata, sustin cercetatorii.

"Am observat o crestere a riscului de a dezvolta cancer la plamani, vezica sau rect in randul pacientilor care au facut radiatii exterioare impotriva cancerului de prostata", sustine cercetatorul Dr.
Naeem Bhojani, de la Universitatea din Montreal, Departamentul de Urologie, in timpul unei teleconferinte organizata cu ocazia intalnirii anuale a Asociatiei Americane de Urologie din Orlando.

Printre tratamentele pentru cancerul de prostata se afla: interventia chirurgicala, numita prostatectomie radicala; implementarea campurilor radioactive care elibereaza radiatii specifice glandei prostata; si radiactiile externe, o interventie non-chirurgicala care elibereaza radiatii asupra prostatei din partea exterioara a corpului.


Dr. Naeem Bhojani a adaugat ca radiatiile externe sunt o alegere buna de tratament in cazul pacientilor in varsta, deoarece acestia prezinta riscul de a dezvolta aceste forme secundare de cancer.

Pentru acest studiu cercetatori din Canada, Italia si S.U.A au strans informatii de la peste 10.333 pe barbati care au fost tratati pentru cancer de prostata localizat. Dintre acestia, in jur de 6.196 de barbati aveau prostata indepartata chirurgical, si 4.137 se aflau in timpul tratamentului cu radiatii exterioare.


A doua etapa a cercetatoriilor a fost sa verifice care tratament presupune un risc crescut de a dezvolta alte forme de cancer. Astfel, acestia au descoperit ca pacientii tratati cu radiatii externe prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la vezica, la plamani si la colorectal. Aceasta situatie poate fi explicata prin faptul ca aceste organe sunt situate chiar langa prostata.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod