Dependentii de calculator vor deveni niste roboti



"Parintii pot recunoaste ca propriul copil a devenit dependent de jocurile pe calculator cand petrece mai mult de 4-5 ore sau chiar peste 10 ore, in cazul elevilor de liceu, in fata calculatorului. Copilul este tot timpul agitat, se supara cand i se cere sa renunte la calculator si sa faca altceva. El traieste atat de intens lumea jocului, incat orice incercare a "intrusilor", adica a parintilor lui, de a-l scoate din universul paralel in care traieste, reprezinta un atac pe care il respinge asa cum o face si la calculator: violent.

Dependenta tanarului poate fi vindecata de catre parinti prin diversificarea activitatilor copilului.
Niciodata nu trebuie sa ii interzica accesul la calculator pentru ca el va deveni si mai violent. Cel mai bine ar fi sa ii limiteze timpul petrecut astfel, in favoarea unor iesiri in parc sau a practicarii unui sport. Parintii ar putea sa il anunte: "In 10 minute vom manca, apoi vom iesi la un film!". Astfel, tanarul are timp sa se desprinda treptat de calculator si sa nu mai fie agresiv.

Principalele efecte negative pe care le au jocurile pe calculator asupra tinerilor sunt slabirea capacitatii de concentrare si sedentarismul.
Tanarul ajunge sa nu se mai poata concentra la ceea ce i se spune, devine nervos pentru ca nu mai vrea sa relationeze cu oamenii din jurul lui, deoarece realitatea nu seamana cu universul virtual in care traieste. Dependenta de jocuri pe calculator din copilarie se transforma intr-un comportament automat, la maturitate. Tinerii devin niste roboti care gandesc ca un calculator si chiar redacteaza texte cu limbajul folosit de un calculator, ceea ce duce la o schimbare comportamentala traumatizanta.
elena.larion@gandul.info
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod