De urgenta la medic daca ai febra si te-ai intors dintr-o tara afectata de gripa porcina

Ministerul Sanatatii recomanda ca toate persoanele care se intorc dintr-o tara afectata de circulatia noii tulpini de virus gripal si au simptome respiratorii si febra sa se prezinte de urgenta la medic.
Supravegherea epidemiologica pe aeroporturi si la punctele de trecere a frontierei au fost intarite si s-a instituit sistemul de permanenta epidemiologica la nivelul directiilor de sanatate publica si a Municipiului Bucuresti.
 
Conform reglementarilor OMS, Ministerul Sanatatii a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficienta pentru tratamentul a mii de cazuri, catre 9 spitale de boli infectioase, respectiv:  Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes” – Bucuresti; Institutul National de Boli Infectioase “Prof.dr. Matei Bals” – Bucuresti; Spitalele de boli infectioase din centrele universitare: Cluj, Timisoara, Craiova, Iasi, Targu Mures, Brasov si Constanta.

 
Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt in general asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, simtome respiratorii cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat, eventuale ale simtpome cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus. In anumite cazuri este posibila aparitia unor complicatii grave chiar si la persoane sanatoase infectate cu noul virus.

Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la persoane in acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoana la persoana din picaturile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta, sau indirect atunci cand picaturile sau secretiile din nas sau gat ajung pe maini sau pe alte suprafete care sunt atinse de alte persoane care isi duc apoi mana la gura sau nas.

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic in mod corespunzator.

Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicatiile antivirale cum ar fi inhibitorii de neuraminidaza (oseltamivir si zanamivir) si la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine).
Noul virus gripal este susceptibil la inhibitorii de neuraminidaza, insa este rezistent la amantadine. Ministerul Sanatatii nu se recomanda ca persoanele sanatoase sa ia medicamente antivirale ca masura de precautie.


Ce masuri de prevenire trebuie sa luam?

Ministerul Sanatatii ne recomanda sa avem mare grija la igiena personala (in special sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun), sa folosim batista personala pentru stranut si tuse, sa nu luam medicamente fara o recomandare din partea unui medic si sa amanam pe cat posibil calatoriile in zonele afectate.


Recomandari pentru calatori
 
Orice persoana care prezinta semne de gripa – febra,  simptome respiratorii  - si care s-a intors, in ultimele 7 zile, din zonele in care au fost inregistrate cazuri, trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.

 
In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea in vedere urmatorele:
  • izolarea la domiciliu;
  • purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
  • anuntarea imediata a medicului de familie;
  • in cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase). 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod