Alarma falsa in cazul suspectilor de gripa porcina din Arad

Secretarul de stat pentru Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii, prof. dr. Aurel Nechita, infirma oficial existenta, in acest moment, in Romania, a vreunei suspiciuni de imbolnavire prin gripa umana cu noua tulpina de virus.
"In cazul semnalat la Arad, este vorba de o rinofarnigita virala, care evolueaza fara febra si in care relatia de transmitere este de la mama la copilul pe care il alapteaza la san. Mai mult decat atat, imbolnavirea mamei a aparut cu 8 zile in urma, intr-un stat membru care nu a identificat, pana in prezent, niciun caz de gripa umana cu noua tulpina virala – Portugalia. Ca atare, lipsesc doua elemente importante de diagnostic: contextul epidemiologic si febra. Mama si copilul raman sub supraveghere medicala, pana la vindecarea completa".

 
Conform deciziilor Comitetutului, orice astfel de suspiciune este raportata, imediat, Ministerului Sanatatii, potrivit regulilor in caz de alerta in supravegherea epidemiologica. Astfel ca, pentru confirmarea sau infirmarea oricarei suspiciuni, singurele surse autorizate sunt cele din Ministerul Sanatatii. "De aceea, fac apel la responsabilitate si prudenta sporita in ceea ce priveste comunicarea in astfel de situatii", declara prof.dr. Aurel Nechita, Secretar de Stat.

Adrian Streinu Cercel, membru in Comitetul de Coordonare al Ministerului Sanatatii precizeaza pentru Mediafax ca este vorba despre o alarma falsa in cazurile din Arad suspectate de gripa porcina.
De asemenea, el mai adauga ca "respectiva persoana nu se incadreaza in definitia de caz pentru gripa cu virus nou, respectiv nu provine dintr-o zona in care au fost confirmate cazuri privind aceasta maladie" si ca situatia tanarului nu va fi analizata la Institutul Cantacuzino.

Contradictia a pornit de la stirea aparuta pe Antena3, potrivit careia un barbat, o femeie si un copil din Arad este suspect de gripa porcina si ca probele de sange recoltate vor fi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru a fi analizate.
De aceea, Comitetul de Coordonare a Ministerului Sanatatii sfatuieste autoritatile sanitare din Romania sa actioneze cu prudenta pentru a evita panicarea populatiei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod