Creierul uman o masinarie coordonata de trei ceasuri

Creierul uman este o masina a timpului care functioneaza in trei moduri si controleaza totul, de la sarcini instantanee precum miscarea pana la procese complicate precum gandirea si invatarea, se arata intr-un studiu recent al Universitatii Duke. Cercetatorii afirma ca atat creierul uman, cat si cel animal sunt guvernate partial de un "ceas circadian", care ne mentine sincronizati zi si noapte. Ritmul acestui ceas al carui ciclu dureaza 24 de ore este cel care incurajeaza somnul de noapte si care le permite celor mai multor oameni sa se trezeasca fara a avea nevoie de instrumente "ajutatoare" ceas desteptator.
Un alt ceas functioneaza la un nivel secund, controland miscarile si vorbirea, printre alte functii vitale. Intre cele doua, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ar mai trebui sa existe unul care sa coordoneze functiile ce necesita minute de atentie nivel care a fost botezat "ceas de interval". Acesta ar fi raspunzator pentru cum stabilim durata vocalelor si consoanelor, pentru organizarea coerenta a gandurilor si raspunsul dat interlocutorului intr-un timp acceptabil. Warren Meck, unul dintre autorii cercetarii, crede ca s-au facut pana acum destule progrese despre cum functioneaza acest ceas, dar crede ca locatia sa nu se afla intr-o singura zona a creierului, cum se intampla in cazul simturilor mirosul sau gustul, de pilda.
Acest ceas de interval trebuie sa fie distribuit in mai multe zone, astfel incat sa poata integra informatiile venite de la toate cele cinci simturi. Functionarea acestui "ceas" ar putea explica astfel conexiunile spatiale dintre diferitele parti ale creierului. Pana in prezent, teoreticienii credeau ca reactiile temporale sunt coordonate de un tip de pacemaker biologic care emite impulsuri temporale. Noile tendinte ale cercetarilor se refera la oscilatiile care au loc in diverse zone ale creierului, oscilatii care sunt monitorizate si integrate de niste "circuite" localizate in zona ganglionilor bazali.
"Este precum un dirijor care asculta orchestra, compusa din muzicieni individuali", a apreciat Catalin Buhusi, cercetator in cadrul aceleiasi echipe. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod