Cosmetica la varsta a treia

Imbatranirea frumoasa si demna este caracterizata de pastrarea capacitatii mentale, de mentinerea vietii sociale satisfacatoare, de o sanatate buna, de pastrarea calitatii somnului si a poftei de viata, dar si de un aspect cutanat "conservat". Modul in care imbatraneste pielea pare sa fie o continua reducere a marimii si a numarului de celule, precum si o vizibila diminuare a functiilor celulare. Capacitatea de regenerare si aparare a pielii scade odata cu varsta, iar functiile de producere de sebum sau de sudoare se diminueaza ingrijorator. Este unanim acceptat faptul ca imbatranirea cutanata apare ca urmare a interactiunii mediului intern cu cel extern.
Expunerea la soare de-a lungul vietii, ca si fumatul, noptile nedormite, consumul de alcool sau alte droguri, stresul, ingrasarile si curele de slabire eroice, obiceiurile culinare proaste, lipsa de miscare, dar si genetica si inevitabila trecere a timpului lasa urme adanci pe chipul si trupul nostru. Nu numai numarul si adancimea ridurilor cresc, dar si pielea sufera fenomene de fotoimbatranire, ca patarea, aparitia si dezvoltarea cheratozelor seboreice sau actinice, aparita cancerelor cutanate. Incercam sa tratam dermatologic sau sa prevenim si sa camuflam prin proceduri cosmetice aceste stigmate cutanate ale varstei.
Pielea imbatranita este fragila, uscata, palida, sen-sibila, uneori cuperozica sau patata, parul este rar si alb. Cosmetica este de aceea cu atat mai necesara la aceasta varsta. Avem acum la dispozitie un arsenal impresionant, de la produsele de spalare, care trebuie sa fie neiritante si mai grase, la cremele nutritive, vitaminizate sau cu excipienti care hidrateaza intens sau au efect de indepartare a celulelor deteriorate, si pana la agentii cosmetici de reintinerire care reduc radicalii liberi si produc o accelerare a reconstructiei suprafetei cutanate, asa cum sunt retinoizii sau cremele cu efect asupra contractiei musculare si asupra vascularizatiei cutanate.
Cel mai eficient mod de pastrare a aspectului tanar este folosirea constanta a cremei fotoprotectoare. Pentru par, vopsitul nu mai este un gest frivol, ci este acceptat fara mirare. La fel cum pentru unghii este acceptata ingrijirea medicala in caz de imbolnavire, este normala si ingrijirea cosmetica pentru pastrarea aspectului frumos si sanatos. Se spune ca varsta se citeste pe maini si pe gat, de aceea aceste zone trebuie din timp protejate si ingrijite cosmetic cu produse emoliente si hranitoare. Ameliorarea aspectului cutanat si al anexelor pielii, adica al parului si unghiilor, prin mijloace cosmetice active sau de camuflaj nu impiedica imbatranirea, ea doar imbu-natateste calitatea vietii si creste increderea in sine.
Alaturi de mijloace medicale injectabile, orale sau chirurgicale, procedurile cosmetice de ingrijire cutanata contribuie la pastrarea unui aspect cu mult mai tanar decat varsta biologica.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod