Fara cafea in timpul gripei

Reteta gratuita de la EVZ

Gripa este o infectie virala a cailor respiratorii superioare, care debuteaza prin dureri de cap, aparitia brusca a febrei, frisoane, dureri in membre sau la nivelul cefei, tuse puternica, dureri in gat, uneori chiar varsaturi sau diaree, iar alteori numai dureri faringiene combinate cu tumefierea ganglionilor limfatici cervicali. Daca organismul este slabit si daca pacientul nu se ingrijeste suficient, gripa se poate complica prin infectii microbiene secundare (pneumonii, bronsite, otite si sinuzite).


Bolnavul trebuie sa stea la pat cel putin trei zile, intr-o camera curata, aerisita si incalzita. I se vor face frectii cu otet aromatic sau spirt sanitar. In timpul bolii, regimul alimentar trebuie sa fie lejer, cu multe lichide sub forma de ceaiuri calde de plante medicinale (sudorifice ca soc sau tei si vitaminizante ca macese, coacaze sau catina), cate patru - sase cani pe zi, legume bogate in vitaminele C si A (morcovi, sfecla rosie, varza, conopida, patrunjel, spanac), branza de vaci, iaurt.

Bolnavul trebuie sa manance putin si des. Sunt recomandate supe si creme de zarzavat, pireuri de legume. El va consuma zilnic hrean si ceapa, plus doi - trei catei de usturoi, de trei ori pe zi, intre mesele principale. Se vor evita afumaturile, conservele, branzeturile fermentate, grasimile, condimentele iuti, fasolea si mazarea, precum si cafeaua. Impotriva tusei sunt recomandate ceaiuri din cimbru si patlagina sub forma de infuzii sau decoct din scai vanat (doua lingurite de planta la o cana cu apa).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod