Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice

Constituirea Colaitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania - C.O.P.A.C. - este unul dintre cele mai relevante momente din istoria recenta a societatii civile din tara noastra.
Pentru prima data, dupa ani lungi in care s-au straduit fiecare in parte sa apere interesele pacientilor afectati de o anumita boala cronica, asociatiile de pacienti cu boli cronice din Romania au hotarat sa-si uneasca fortele in lupta lor pentru drepturile pacientilor si pentru un tratament legal, de cea mai inalta calitate, fara restrictii financiare, fara discriminare.

In cadrul unui evenimet care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Poiana Brasov, a fost infiintata C.O.P.A.C., iar cu aceasta ocazie au fost intocminte actul contitutiv si satutul acestei coalitii si au inceput demersurile necesare depunerii acestora catre instantele competente.
La eveniment a participat si ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

Scopul aceste Coalitii este de implicare si reprezentare in institutiile legislative si administrative ale statului, la nivel national si local, pentru promovarea si sustinerea drepturilor pacientilor.

Organizatiile de pacienti participante la consitituirea Coalitiei sunt:
  • Federatia Asociatilor Bolnavilor de Cancer din Romania
  • Sano-Hep Romania - asociatia pacientilor cu afectiuni hepatice
  • UNOPA - Uniunea Nationaka a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV - Sida
  • Federatia Diabeticilor din Romania
  • Asociatia Transplanturilor din Romania
  • Alianta Nationala pentru Boli Rare
  • Asociatia Hemofilicitor
  • Asociatia Transplanturilor de Ficat

Prin constituirea C.O.P.A.C, pacientii doresc participarea si implicarea directa a tuturor asociatiilor de pacienti si a ONG-urilor din sanatate, in forurile legislative si administrative, nationale si locale.
Astfel, asociatiile de pacienti vor putea reprezenta direct interesele pacientilor in fata autoritatilor din domeniul sanitar din Romania.

Momentan, Coalitia reprezinta interesele a peste 1.500.000 de pacienti cu diferite afectiuni si are reprezentante la nivel local in intreaga tara, prin filialele asociatiilor fondatoare. De asemenea, Uniunea are portile deschise peentru orice alra organizatie a pacientilor cu boli cronice care doresc sa adere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod