Cataracta poate sa apara si la bebelusi

Cataracta este cunoscuta drept boala oamenilor in varsta. Dar nici bebelusii nu sunt feriti de aceasta. Copiii se pot naste cu cataracta congenitala.
Lentila naturala a ochiului (cristalinul) este incetosata, in loc sa fie clara. "Aceasta apare ca urmare a unor predispozitii genetice, infectii, probleme metabolice, diabet, inflamatii sau ca reactie la o anumita medicatie. Rubeola, pojarul, cytomegalovirus, poliomielita, sifilisul si toxoplasmoza se numara in randul factorilor favorizanti", declara dr. Ionut Costache, specialist oftalmolog.


Care este remediul?

Interventia chirurgicala. Vestea buna este ca nu toate formele de cataracta implica operarea.
Exista anumite cazuri unde doar o mica portiune din zona centrala a cristalinului este afectata fara sa influenteze in mod seminificativ vederea si nu necesita interventie chirurgicala imediata. Netratata, cataracta congenitala poate conduce la aparitia ambliopiei, a strabismului sau a imposibilitatii de a fixa obiectele (reflex ce se formeaza in primul an de viata). Asemenea probleme pot afecta abilitatea de invatare, personalitatea si chiar aspectul fizic al copilului tau.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod