Si bebelusii pot suferi de acnee

Cu totii ne dorim sa avem pielea fina precum a unui bebelus. Insa si pielea bebelusilor poate intampina probleme. Se pare ca acneea nu este doar problema adolescentilor ci, pentru o perioada de timp, si a bebelusilor.

Cum se manifesta?

Acneea la nou-nascuti este frecvent intalnita si apare de obicei la trei, patru saptamani de la nastere. Aproximativ 20% dintre bebelusi sufera de acnee neonatala. Zonele cele mai afectate sunt obrajii, dar poate aparea si pe frunte, barbie si chiar spate.

Pustulele, care pot fi rosii sau sa prezinte un varf alb, devin mai pronuntate cand bebelusului ii este cald, cand este nervos sau cand pielea se irita de la saliva, lapte.


Milia: apare la nastere

Daca micutului tau, la nastere, ii apar pe fata mici umflaturi de culoare alba, atunci este vorba despre milia, afectiune care nu are legatura cu acneea.
In majoritatea cazurilor, aceasta dispare de la sine in cateva saptamani. "Milia poate aparea dupa nastere si dispare in decurs de cateva zile sau luni. Aceasta afectiune nu are nicio legatura cu acneea," explica dr. Mihai Mariana, medic primar pediatru. Daca aceasta afectiune nu dispare in decursul a trei luni, este recomandat sa consultati un medic.

Daca iritatia provoaca mancarimi sau are coji si apare in alte zone ale corpului, este posibil ca bebelusul tau sa aiba o alta afectiune, precum eczema.


Ce provoaca aparitia acneei?

Ca si in cazul adolescentilor, cauza exacta nu este cunoscuta.
Unii experti cred ca vinovati sunt anumit hormoni transmisi de mama la fat la sfarsitul sarcinii. Insa cercetarile continua si se studiaza rolul altor factori in aparitia acneei, precum al anumitor medicamente admistrate mamelor pe perioada alaptarii.


In cat timp dispare?

De obicei, acest tip de acnee dispare in cateva saptamani, dar poate dura si cateva luni. Daca pielea micutului nu devine curata in maxim 3 luni sau daca te ingrijoreaza aspectul pielii, este indicat sa consulti pediatrul.


Cum trebuie sa am grija de pielea copilului?

Acest tip de acnee nu necesita tratament, insa exista cateva lucruri care nu sunt recomandate.


  • Nu aplica creme sau uleiuri pe pielea copilului, pentru ca acestea pot inrautati acneea;
  • Nu sunt indicate nici solutiile medicamentoase, cumparate fara recomandarea medicului;
  • Nu atinge pustulele, pentru ca se vor irita;
  • Nici curatarea excesiva nu este indicata, pentru ca acest tip de acnee nu este provocat de murdarie. O simpla curatare pe zi folosind un sapun bland special creat pentru copii este suficient.

Acneea se va vindeca in cateva saptamani sau luni, fara a fi nevoie de tratament.
Foarte rar se intampla ca aceasta sa persiste peste 3 luni. Daca acest lucru se intampla, cere sfatul unui pediatru.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod