Bronhopneumopatia obstructiva cronica, o boala subdiagnosticata



Bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala inflamatorie cronica permanenta a cailor aeriene care se ingusteaza si a plamanilor care nu se mai golesc complet de aer. La nivelul cailor aeriene apare si o secretie in cantitate mai mare pe care pacientul o elimina prin tuse. In acest fel, organismul nu mai primeste suficient oxigen si are de suferit. In general, boala apare dupa varsta de 45 de ani, dar poate fi intalnita si la varste mai tinere. Principala cauza de imbolnavire este fumatul activ si pasiv, insa exista si alte cauze, cum ar fi poluarea atmosferica sau cea casnica.
De multe ori, boala este subdiagnosticata chiar si atunci cand cand se afla intr-o forma severa. Prof. dr. Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" si presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a declarat ca in Romania prevalenta bronhopneumopatiei obstructive cronice este de aproximativ 6-7% la populatia cu varsta trecuta de 20 de ani. "Aceasta inseamna ca exista aproximativ 800.000 de pacienti, din care cunoscuti sunt 150.000", a subliniat profesorul Paul Stoicescu.
De aceea, Societatea Romana de Pneumologie a initiat prima campanie nationala cu caracter educativ - "Doi plamani pentru o viata". In urma acestui program, pacientul va fi capabil sa isi recunoasca mai bine manifestarile bolii, sa isi evalueze corect severitatea acesteia, sa renunte la fumat si sa-si administreze corect medicatia. Prin acest program se doreste crearea unui parteneriat benefic intre pacient, medic de familie si medic pneumolog. Se doreste cresterea nivelului educational al pacientilor cu bronhopneumopatie obstructiva cronica, in conditiile in care aceasta boala a devenit o reala problema de sanatate publica.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod