Autismul poate fi diagnosticat cu ajutorul desenelor animate

Reactiile unui copil la desenele animate pot ajuta la diagnosticarea autismului, sunt de parere specialistii.
De obicei, bebelusii incep sa acorde atentie miscarilor curand dupa nastere, spre deosebire de copiii cu autism.

Cercetatorii au analizat reactiile copiilor in varsta de 2 ani la desenele animate si au observat ca cei cu autism sunt atenti la miscarile insotite de sunet. Expertii britanici sunt de parere ca un astfel de test poate fi de folos in depistarea timpurie a autismului.

In studiul efectuat de Universitatea Yale, cercetatorii au creat 5 versiuni de filmulete animate bazate pe jocuri, unde miscarile erau luminate si insotite de sunet.
Pe cealalta jumatatea a ecranului, se derula acelasi filmulet insotit de sunet, insa imaginea era rasturnata.

Studiile anterioare au sugerat ca, in mod normal, atentia copilului este atrasa de astfel de diferente inca de la varsta de 8 luni.

La studiu a participat un grup de 21 de copii cu tulburari din spectrul autistic, 39 de copii dezvoltati normal si 16 cu probleme de dezvoltare, dar fara autism.
    
Atat copii cu o dezvoltare normala, cat si cei cu probleme au aratat ca prefera imaginea normala.
Cei insa cu tulburari din spectrul autistic nu au indicat nicio preferinta, ci au urmarit cu acelasi interes ambele imagini.

Insa cand acestora li s-a aratat un joc animat, in care miscarea era insotita de zgomotul bataii din palme, copiii cu tulburari din spectrul autistic au fost atrasi de imaginea normala in care sunetul era insotit de o miscare.

Sursa: BBC.co.uk
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod