Antipsihoticele pot provoca schimbari metabolice

A doua generatie de medicamente antipsihotice poate provoca cresteri in greutate si alte schimbari metabolice, in cazul pacientilor cu Alzheimer, sugereaza un nou studiu.
Majoritatea pacientilor cu Alzheimer prezinta simptome precum halucinatii, stari de agitatie sau agresivitate, iar medicii prescriu deseori medicamente antipsihotice pentru tratarea acestor simptome.

Studiul a fost efectuat de Institutul de Sanatate Mentala pe un grup de 421 de pacienti cu Alzheimer. Cercetarile anterioare au aratat ca aceste medicamente ajuta in ameliorarea unor anumite simptome. Beneficiile insa, pot fi umbrite de efecte secundare precum cresterea in greutate sau cunfuzia.

Studiile efectuate pana in prezent au sugerat ca aceste medicamente pot provoca crestere in greutate, risc ridicat de diabet, nivele crescute de colesterol si trigliceride la adultii cu schizofrenie.

Olanzapina si Quetiapina au fost asociate cu luarea in greutate, in special la femei.
Olanzapina a mai fost asociata si cu reducerea nivelului de colesterol HDL (colesterolul "bun") si marirea dimensiunii taliei.

Specialistii considera ca este nevoie de efectuarea mai multor studii pentru a se stabili daca anumiti pacienti sunt mai susceptibili la efectele secundare ale acestor medicamente.

Sursa: National Institutes of Health
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod