Alimente care te pot scapa de stres



Ciocolata, alcoolul si produsele de tip fast-food sunt alimentele cel mai putin recomandate atunci cand sunteti stresati, indica un studiu realizat de cercetatori britanici pe un esantion de 200 de persoane, denumit „The Food and Mood Project”.

Daca sunteti nervosi, consumati mai bine alimente „destresante”, precum peste bogat in ulei, carne de pui si beti multa apa, va sfatuiesc specialistii.

Chipsurile deshidrateaza organismul

Aproximativ 90% dintre participantii la studiu au afirmat ca starea lor psihica s-a imbunatatit semnificativ odata cu schimbarea regimului alimentar.

Referindu-se la alimentele care accentueaza starea de stres, 80% dintre subiecti au plasat zaharul in fruntea clasamentului, in timp ce 79% s-au plans de efectele produselor cu cafeina.

Nici in privinta alcoolului lucrurile nu stau mai bine, 55% dintre participanti acuzand stari accentuate de nervozitate dupa consum. Ciocolata se afla si ea pe lista neagra a alimentelor „stresante”, 53% dintre repondenti afirmand ca starea de agitatie creste din cauza acesteia.

Pe de alta parte, 80% dintre participanti au spus ca apa ii ajuta sa se destreseze, in timp ce 78% au apreciat valoarea legumelor.

Fructele au fost preferate de 72% dintre participantii la studiu, iar pestele bogat in ulei, de 52%.

Pentru rezultatele acestei cercetari, specialistii au explicatii stiintifice foarte clare. Spre exemplu, este demonstrat faptul ca excesul de ciocolata duce, de regula, la instalarea unei stari de disconfort dupa scaderea energiei date de zahar si de cafeina, spun nutritionistii britanici.

„Cafeaua excita sistemul nervos central si stimuleaza eliberarea hormonilor cotecolamine, responsabile de aparitia senzatiei de stres si de agitatie”, completeaza Mihaela Ionescu, nutritionist la Institutul „Prof.

dr. Nicolae Paulescu” din Bucuresti.

Dulciurile sau cafeina nu sunt singurele alimente pe care ar trebui sa le evitati cand sunteti nervosi. O cantitate prea mare de chipsuri sarate deshidrateaza organismul si creierul, provocand o stare de oboseala. Totodata, carnea foarte grasa creste si favorizeaza mentinerea unui nivel ridicat al hormonului de stres.

Magneziul va aduce linistea

Stresul saraceste organismul de vitaminele B, C, A si de magneziu, provocand cresterea presiunii sangelui si tensionarea muschilor. „Persoanele cu tendinte de agitatie trebuie sa consume cantitati crescute de magneziu, care linisteste tesutul nervos central.

Cei stresati trebuie sa manance si alimente bogate in vitamina B6, care favorizeaza patrunderea magneziului in celule, si in vitamina E, pentru o mai buna utilizare a magneziului in celulele nervoase”, completeaza Tiberiu Mogos, nutritionist la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

Vitaminele B mai ajuta la mentinerea sanatoasa a nervilor si celulelor din creier, dar si la transformarea hranei in energie. Acestea se gasesc in banane, peste, cartofi copti, avocado si carne de pui.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod