Alergii de toamna-iarna la copii



Crizele alergice la copii sunt mai frecvente in timpul sezonului de toamna si iarna, pentru ca micutii petrec mai mult timp in spatii unde nu patrunde soarele si aerul proaspat.

Mai mult, atunci cand merg caloriferele, creste emanatia de substante toxice degajate din mobila lacuita, din covoarele prafuite sau din mochetele tratate cu insecticide, ceea ce duce la declansarea alergiilor la copii.

"Daca exista o anumita predispozitie, iar micutii se joaca zilnic pe covor, simptomele bolii apar sau se agraveaza in scurt timp", explica prof. dr. John Ionescu, de la "Spezialklinik Neukirchen" din Germania.

Mamele alergice si zonele industriale favorizeaza boala

Studii facute in Germania arata ca fiecare al treilea nou nascut capata o boala alergica in primele sase luni dupa nastere. Cei maiexpusi sunt copiii nascuti de mame alergice, care traiesc in zone industriale, dar multe afectiuni pot fi prevenite printr-o serie de teste facute inainte de sarcina, precum si prin schimbarea stilului de viata inainte de aceasta, pe parcursul ei, precum si in timpul alaptarii.

Medicii din Spitalul "Neurkirken" (Bavaria) recomanda efectuarea unui profil toxicologic (n.r. - un examen care arata "incarcatura toxica" din orga-nis-mul mamei), a unor teste alergice (arata sensibilitatea fata de anumite alimente, praf ori mucegaiuri), precum si verificarea florei vaginale.

"La nastere, micutul ia contact cu flora vaginala, ceea ce inseamna ca se "contamineaza" in mod automat ori cu o flora lactica normala ori cu anumite bacterii sau ciuperci patogene daca mama nu este sanatoasa", completeaza profesorul Ionescu.

Cel putin cu un an inainte de nastere, este bine ca mamele sa elimine din dieta alimentele cu un potential alergenic crescut, cum ar fi laptele de vaca, ouale, nucile, drojdia de bere, soia sau diverse cereale si sa le inlocuiasca cu altele, avand aceeasi consistenta nutritiva.

Dupa nastere, exista si pericolul contaminarii cu germeni din spital, iar noi riscuri apar atunci cand laptele de mama este inlocuit cu cel praf.

"Ciupercile si bacteriile cresc cu zahar, iar in laptele praf acesta se gaseste in proportie de peste 60%", explica prof. Ionescu.

Primele simptome ale intolerantei la lactoza (zaharul din lapte) se manifesta la sugari prin diaree, inflamatii, inrosirea pielii si aparitia unor cruste pe pielea capului.

Dieta individualizata

Odata aparute alergiile la sugari, acestea pot fi tratate in clinici specializate. La "Spezialklinik Neukirchen" din Germania, spre exemplu, mamele sunt internate impreuna cu micutii lor, timp de patru saptamani, perioada in care copiilor li se fac analize micro-biologice, teste alergologice si li se prescrie o dieta individualizata.

Aceasta se bazeaza pe preparate din probiotice, proteine din lapte de iapa sau capra, completate cu vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati omega 3, 6 sau 9, capsule cu pulbere de alge marine si altele.

"Mamele, in schimb, sunt invatate cum sa gateasca sanatos, cum sa faca impachetari contra iritatiilor pentru copil si cum sa-l dezvete de scarpinat", mai explica specialistul.

Testele pe care le pot face micutii in spitalele din Romania sunt cele prin intepatura (teste PRIK), eficiente pentru depistarea alergiilor alimentare, si cele PACH. Aceste din urma sunt esentiale in diagnosticarea alergiilor la parfumuri, nichel, cobalt, cromul etc.

STUDII RECENTE

Substantele "rele" se absorb mai repede decat cele bune

Un studiu facut de cercetatorii germani de la Universitatea din München a aratat ca fetii absorb din sangele mamei nu doar substantele hranitoare (lipidele, proteinele, calciul, magneziul etc.), ci si pe cele nocive.

Un studiu facut de cercetatorii germani de la Universitatea din München a aratat ca fetii absorb din sangele mamei nu doar substantele hranitoare (lipidele, proteinele, calciul, magneziul etc.), ci si pe cele nocive.

Substantele "rele" sunt absorbite de cinci ori mai repede de fetus decat de tesuturile mamei si pot proveni atat din alimentatie, fumatul pasiv, cat si din aliajele dentare, din tacamurile sau vesela metalica pe care le foloseste gravida.

PENTRU ACASA

Nu dati caloriferele la maximum

- aerisiti frecvent camera de joaca si nu dati caloriferele la maximum;

- aerisiti frecvent camera de joaca si nu dati caloriferele la maximum;

- inlocuiti mochetele cu un parchet; pe langa faptul ca acumuleaza mult praf, acestea degaja si substante toxice

- nu lasati copilul sa alerge pana la epuizare; are voie sa faca exercitii in aer liber, cu conditia sa-l solicite mai putin;

- inainte de culcare este bine sa ii faceti micutului bai cu amidon si sare de mare; sunt calmante si ii asigura un somn linistit.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod