Adolescentii care nu dorm suficient isi risca sanatatea

Adolescentii care nu dorm suficient risca sa intampine probleme de sanatate, sunt de parere specialistii.
Cercetatorii au descoperit ca adolescentii care nu dorm bine sau suficient prezinta un risc mai mare de tensiune arteriala ridicata, care poate duce mai tarziu la boli cardiovasculare. Riscul de hipertensiune este de 3,5 ori mai mare pentru cei care nu au parte de un somn linistit noaptea si de 2,5 ori mai mare pentru cei care dorm de obicei mai putin de 6 ore pe noapte.  

Copiii care adorm greu si care se trezesc dimineata devreme au tensinea arteriala sistolica cu, aproximativ, 4 mmHg mai ridicata fata de cei care dorm bine.


"Studiul nostru arata cum somnul poate afecta sanatatea, crescand riscul aparitiei hipertensiunii si a altor probleme," declara autoarea studiului Susan Redline.

Studiul a inregistrat somnul a 238 de adolescenti cu varste cuprinse intre 13 si 16 ani.

"Una dintre probleme o reprezinta invazia tehnologica in dormitor, computere, telefoane mobile si muzica. Multi dintre adolescenti asculta muzica sau folosesc computerul toata noaptea, iar dimineata se trezesc foarte devreme pentru a merge la scoala.
Parintii trebuie sa faca un program de somn pentru intreaga familie, iar atmosfera din dormitoare trebuie sa fie una linistita, care sa permita un somn linistit," adauga Susan Redline.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod