A 8-a conferinta nationala de aterotromboza

In perioada 21-22 martie 2008, va avea loc la Bucuresti cea dea 8-a Conferinta Nationala de Aterotromboza, organizata la initiativa grupului farmaceutic Sanofi Aventis Romania.
Manifestarea se bucura de suportul stiintific de elita al Societatii Romane de Cariologie si al Asociatiei Nationale Romane de Accidenta Vascular Cerebral din Romania. La conferinta vor participa Acad. Prof. Dr. C. Popa, membru al Academiei Romane si Prof. Dr. E. Apetrei, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

Aterotromboza este o boala vasculara care afecteaza arterele, parte vitala a organismului nostru. De asemenea, este o boala silentioasa care adesea ramane neobservata, se dezvolta incet de-a lungul timpului si poate afecta toate arterele, in special pe cele coronare, carotide si arterele periferice.


Boala ramane asimptomatica pentru o perioada lunga de timp si progreseaza, primele semne apar la varsta de 40-50 ani sau mai devreme, cand obstructia arterelor devine critica si celulele organismului incep sa piarda oxigen.

Aterotromboza si consecintele ei sunt principalele cauze de invaliditate si mortalitate chiar si in tarile dezvolatate.

In toata lumea, 17 milioane de oameni sufera de aterotromboza. In fiecare an, in Europa si in SUA, 10 milioane de oamensi sufera de un infarct acut de niocard, 1,2 milioane de oameni sufera de un accident vascular cerebral si 16,8 milioane de oameni sufera de semne de boala arteriala periferica.


Rata mortalitatii este foarte inalita la pacientii care au semne sau simptome asociate aterotrombozei. Dupa un an rata mortalitatii este estimata la 31% dupa un accident vascular-cerebral ischemic si intre 27% si 44% dupa un infarct acut de miocard.

Tratamentul aterotrombozei presupune in primul rand prevenirea factorilor de risc (oprirea fumatului, desfasuarea unei activitati fizice regulate, dieta sanatoasa).

Atunci cand dieta si modificarea stilului de viata nu sunt suficiente, tratamentul medical se impune.
Agentii antiplachetari joaca un rol important in preventia aterotrombozei.

In ultimii 30 ani, multumita progresului in preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare, rata mortalitatii asociate accidentului vascular cerebral si infarctului acut de miocard, s-a injumatatit.

Plavix® (clopidogrel) este singurul agent antiplachetar care are indicatie in toate manifestarile bolii aterotrombotice (accident vascular cerebral, infarct acut de miocard si boala arteriala periferica) pentru preventia pe termen lung a evenimentelor legate de aterotromboza.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod