1 din 5 copii are o problema de sanatate mintala

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii 1 din 5 copii are o problema de sanatate mintala, dar 2/3 dintre ei nu primesc ajutorul de care au nevoie. De asemenea, studiile de specialitate arata ca 50% pana la 75% dintre copiii prescolari cu probleme de comportament continua sa manifeste aceste probleme si dupa varsta de 6 ani.
Interventia timpurie in tratamentul copiilor cu probleme de sanatate mintala creste eficienta acestuia, ceea ce duce la scaderea incidentei tulburarilor de sanatate mintala la varsta adulta. De asemenea, din punct de vedere economic si social scad costurile din sistemul de sanatate si se reduc consecintele negative ale acestor probleme asupra familiei si comunitatii.

In acest sens, Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar - Centrul National de Sanatate Mintala si UNICEF deruleaza, in perioada iulie 2007 – aprilie 2008, proiectul "Dezvoltarea de servicii de sanatate mintala pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-6/7 ani – Strategia Nationala privind sanatatea mintala ca parte a Cadrului convergent pentru dezvoltarea timpurie a copilului".


Acest proiect are doua componente. Pe de o parte, elaborarea strategiei nationale de dezvoltare a serviciilor de sanatate mintala pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-6/7 ani, elaborarea unui ghid pentru profesionistii din domeniu si realizarea unei brosuri informative pentru parintii copiilor cu probleme de sanatate mintala, iar pe de alta parte formarea a 54 de profesionisti (psihologi educationali, educatori, psihiatri, psihologi clinicieni, asistenti sociali, medici de familie si medici pediatri) din Bucuresti, Oradea si Timisoara.
Acestia vor fi formati in identificarea si interventia precoce in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 0-6/7 ani, cu risc sau cu probleme de sanatate mintala.

Rezultatele proiectului vor fi diseminate in randul factorilor de decizie (Ministerul Sanatatii Publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii,  Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului) si al reprezentantilor institutiilor si organizatiilor neguvernamentale active in domeniul sanatatii, educatiei si protectiei sociale.
    
Proiectul este finantat de Reprezentanta UNICEF in Romania si de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar - Centrul National de Sanatate Mintala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod