Vaccinul antigripal la copil si gravida


Gripa, o boala virala foarte contagioasa, este una din cele mai periculoase afectiuni pentru gravida si sarcina sa. Din aceasta cauza specialiastii le recomanda viitoarelor mamica sa isi administreze preventiv vaccinul antigripal inainte de a ramane insarcinate, sau in trimestrul 3 de sarcina. In aceasta perioada a sarcinii este permis transferul transplacentar de anticorpi la fat, asigurand protectie nou-nascutului timp de aproximativ 6 luni.
Totodata, vaccinul antigripal este recomandat si mamicilor care alapteaza, deoarece si in acest caz anticorpii produsi de mama ca raspuns la vaccin sunt transmisi copilului prin lapte, creand o bariera de protectia impotriva gripei.

Femeile gravide, copiii, batranii si persoanele cu afectiuni cronice (astm , SIDA, diabet, disfunctii renale etc) reprezinta categoria cu risc crescut la complicatii in caz de gripa. In cazul gravidelor, aceste complicatii pot duce chiar la intreruperea prematura a sarcinii sau la avort.

Pentru prevenirea gripei si implicit a complicatiilor, medicii recomanda acestor persoane sa isi administreze preventiv vaccinul antigripal.  "Vaccinul antigripal - viu-atenuat, administrat ca spray intranazal sau inactivat, administrat ca injectie intramusculara reprezinta singurele optiuni eficace, conform dovezilor medicale acumulate de-a lungul timpului. Toate celelalte strategii medicale sau paramedicale au eficienta limitata, sau nula - ma refer aici la diverse strategii naturiste homeopate, bioenergetice, etc", sustine Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, specialist pneumologie pediatrica, Sef de Lucrari UMF Carol davila, Sef de Sectie CPU IOMC.


Copiii si gravidele: cand trebuie sa se vaccineze?

La gravide
, vaccinul trebuie administratat preventiv inainte de a ramane insarcinate sau in trimestrul 3 de sarcina, adica incepand cu saptamana a 14-a. Dr. Mihai Craiu sustine ca o "gravida poate si trebuie sa fie vaccinata, deoarece confera protectie sugarului cu varsta mai mica de 6 luni".

"
In cazul copiilor adminsitrarea vaccinului este recomandata tuturor micutilor cu varsta mai mare de 6 luni, care sunt sanatosi sau au afectiuni ce pot fi sever agravate de gripa. Vaccinarea nu trebuie facuta fara indicatia medicului pediatru", sustine dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Prof. Dr. Adrian streinu-Cercel,
directorul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals",  sustine ca vaccinul antigripal este recomandat copiilor de 6 luni, insa numai daca micutii sunt expusi unui mediu virulent.

Potrivit,  Dr. Andreea Tripac, medic generalist, rezident in medicina interna, "
vaccinul este recomandat si celor care stau in preajma copiilor mai mici de  6 luni. Este bine de stiut ca cei mici cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 4 ani beneficiaza foarte mult de pe urma vaccinarii, deorece in acest interval de varsta exista riscul cel mai mare de a face complicatii secundare ca urmare a infectiei cu virusul gripal. In aceeasi categorie de risc inalt sunt incluse persoanele peste 50 de ani".

Varstnicii si copii
ar trebui sa fie vaccinati cu 2 doze de vaccin, cu o pauza de 4 saptamani intre administrari, asta in cazul in care in anul precedent nu a fost facut vaccinul.


Cand gravidele NU trebuie sa se vaccineze?


In cazul femeilor gravide, vaccinul nu trebuie facut in primele 3 luni de sarcina deoarece poate afecta iremediabil fatul, acesta nascundu-se cu malformatii grave sau chiar mort.


Cat de eficient este vaccinul antigripal?


Vaccinul antigripal nu ofera o protectie totala impotriva virusului gripal, in randul adultilor protectia fiind de 80-85%, iar in randul copiilor de 70%. Deci, persoanele vaccinate se mai pot imbolnavi, insa medicii ne asigura ca acestea nu vor mai face complicatii. Este bine de stiut ca, o persoana care a facut vaccinul antigripal se poate imbolnavi in primele 2 saptamani de la vaccinare, pana vaccinul isi face efectul.

"
Sansa ca un copil sa mai faca gripa dupa ce a fost vaccinat este foarte mica. Totul depinde de gradul de suprapunere a celor 3 tulpini virale incluse in vaccin peste tulpinile de gripa circulante in randul populatiei", sustine dr. Craiu. Insa, trebuie stiut ca vaccinul nu este produs de companiile farmaceutice ca un act de voita proprie ci este realizat dupa recomadarea CDC - Center for Disease Control de la Atlanta, SUA, care monitorizeaza circulatia virusurilor in populatie, tocmai pentru ca gradul de suprapunere sa fie cat mai ridicat.


Totodata, Dr. Mihai Craiu precizeaza ca vaccinul este eficient intr-o proportie atat de mare incat sa fie facut gratuit tuturor persoanelor care trebuie sa beneficize cu certitudine de el, cum ar fi: copii mici de 6 luni-5 ani, gravidele, persoanele cu afectiuni cronice sau imunosupresie, salariati ai sistemului de sanatate publica, ai sistemelor de educatie sau ingrijire.
 

Persoane care NU trebuie sa faca vaccinul antigripal


In primul rand trebuie stiut ca in Romania se utilizeaza vaccinul antigripal cu virus inactivat, care se administreaza intramuscular sau subcutanat, iar virusul folosit la prepararea vaccinului este obtinut pe culturi de oua de gaina embrionate. Fiindca virusul este inactiv este imposibil ca o persoana sa se imbolnaveasca fiindca a facut vaccinul, adica acesta nu introduce boala in oragnism.

Tinand cont ca vaccinul este realizat din culturi de oua, vacinare este contraindicata persoanelor care au alergie la ou.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la IOMC,
sustine ca nu vor face vaccin injectabil, inactivat, trivalent, "adica cel care este disponibil in Romania, nici copii cu varsta mai mica 6 luni, cei cu istoric de poliradiculonevrita (boala Guillain Barre), cei cu boala acuta infectioasa de intensitate medie sau severa, cei cu hipersensibilitate cunoscuta sau cu istoric de soc anafilactic".


Efectele secundare ale vaccinului antigripal

Potrivit studiilor la 1 din 3 cazuri se inregistreaza efecte adverse minore ca durere si roseata la locul administrarii, care pot persista 1-2 zile.

Efectele adverse
ceva mai serioase care pot aparea dupa 6-12 ore de la vaccinare si care persista 1-2 zile sunt: febra, alterarea starii generale de sanatate sau mialgiile.


Afectiuni agravate prin contaminarea cu virus gripal

 Dr. Mihai Craiu sustine ca afectiunile agravate prin gripa sunt:
 • bolile cronice respiratorii (astm, mucoviscidoza, bronsiectazii, cai aeriene anormale postoperator sau prin malformatii congenitale);
 • boli cronice cardiace (malformatii cardiace congenitale cianogene sau necianogene, operate sau nu, cardiomiopatii primitive sau dobandite, pacientii cu hipertensiune);
 • bolnavii cu retard neuropsihomotor sever;
 • bolnavi cu boli neurologice progresive;
 • bolnavii cu disfunctii renale, diabet zaharat sau HIV/SIDA.


Despre gripa

"
Raceala obisnuita debuteaza de obicei lent, cu durere in gat, nas infundat sau dimpotriva, cu rinoree.
Gripa debuteaza brusc si sever, cu doua sau mai multe dintre urmatoarele semne: tuse seaca, febra peste 38º C, dureri la nivelul bratelor, spatelui, dureri de cap si stare de oboseala extrema. Daca majoritatea oamenilor isi revin in
2-3 zile dupa raceala obisnuita, recuperarea completa dupa gripa poate dura 2-3 saptamani", a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals".

Anual, gripa afecteaza 1 din 10 adulti si 1 din 3 copii - copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice respiratorii sau cardiace fiind cei mai afectati. Aceasta afectiune poate imobiliza la pat timp de 3-5 zile, deopotriva adulti si copii, afectandu-le serios activitatile curente.

Numarul mare de victime cauzat de gripa este determinat de insasi persoanele afectate, deoarece nu fac deosebirea dintre gripa si raceala, nu merg la medic, se trateaza sau isi trateaza copii de simptome cu medicamente fara prescriptie medicala - fapt care nu impiedica trasmiterea virusului si nu previne aparitia complicatiilor.

Netratata corespunzator, gripa poate avea complicatii grave, cum ar fi: bronsite, sinuzite, pneumonii dar si miocardite sau encefalite.

Articole utile

Un nou virus gripal e asteptat in Romania: cat de periculos este?

De ce sufera copilul tau: gripa sa raceala?
Sa eliminam gripa in aceasta toamna!
Cum sa previi raceala si gripa in mod natural?

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • ghiuzeli maria pe 11 Dec 2008, 20:21
  Referitor gripa

  Draga redactie, Va multumesc pentru articol despre gripa! Sunteti foarte buni, scurti, concisi si la obiect! Felicitari! Realizari si mai mari! Sarbatori fericite!!! m ghiuzeli ps: va rog, daca aveti ocazia, trimiteti si un articol referitor la "analizele ce trebuie facute de o persoana insarcinata" pe etape (saptamana de sarcina). VA MULTUMESC ANTICIPAT!! m ghiuzeli

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;