Ce efecte are asupra ta renuntarea la fumat?

A te lasa de fumat nu este un eveniment. Este un proces care implica o serie de reactii pe o perioada mai mult sau mai putin indelungata de timp. O parte dintre aceste reactii sunt de natura psihologica sau emotionala, in timp ce altele presupun simptome fizice ale renuntarii la un drog extrem de puternic, respectiv nicotina.

Severitatea simptomelor fizice pe care le poate experimenta un fumator in perioada in care se lasa de fumat depinde de nivelul de dependenta pe care acesta il are fata de nicotina. Studiile arata ca unul dintre cei mai buni indicatori referitori la gradul de dependenta de nicotina este dat de momentul zilei in care un fumator isi "ia" prima tigara. Cei care isi aprind tigara inainte de a se da jos din pat se afla in gradul cel mai avansat de dependenta si, implicit, vor manifesta cele mai grave simptome in momentul renuntarii la acest viciu. Printre aceste efecte secundare se numara: iritabilitatea, anxietatea, dificultatea de concentrare, nelinistea si durerile de cap.

Multe dintre aceste efecte secundare tin de domeniul paradoxului. Prima doza de nicotina a a zilei stimuleaza creierul si sistemul nervos central, in timp ce dozele urmatoare pot avea efect sedativ. Acest lucru poate explica de ce persoanele care se lasa de fumat sufera, adesea, din cauza a doua tipuri de perturbari ale somnului. Ameteala sau somnolenta din timpul zilei este un lucru obisnuit de care se plang cei mai multi fumatori in incercarea de a renunta la acest viciu. Totusi, in timpul noptii, persoanele care au renuntat recent la fumat pot suferi de insomnie. Lipsa nicotinei isi face cel mai mult simtita prezenta in episoadele insomniace, iar fumatorii simt nevoia efectului tranchilizant al acesteia.

In mod similar, prima doza de nicotina a zilei stimuleaza sistemul intestinal, in timp ce urmatoarele tigari au efectul de a "lenevi" procesul de digestie. Dependenta de un drog cu un asemenea potential de control asupra comportamentului si cu un asemenea efect asupra digestiei poate explica de ce fumatorii care vor sa renunte la acest obicei simt o nevoie atat de acuta pentru dulciuri si mancaruri grase, experimentand, in acelasi timp, efecte de tipul: ameteala, greata, constipatie sau diaree.


Dorinta de tutun - cel mai frecvent si sever simptom al renuntarii la fumat - atinge punctul culminant in primele 24 de ore si se estompeaza in decurs de sapte zile. Apoi pofta de tigara revine in prim-plan si persista pana la opt saptamani, in cele mai multe cazuri. In fapt, se pare ca aceasta pofta de tutun revine periodic, in decurs de noua ani dupa renuntarea la acest viciu.

Desi recurenta, nevoia si pofta de tutun dureaza, de regula, in cea mai intensa forma a sa, de la trei pana la cinci minute. Este mai putin persistenta in primele ore ale diminetii si isi atinge punctul culminant seara. Potrivit unui studiu, aceasta pofta dispare mai repede la fumatorii care renunta brusc la fumat. Cei care renunta treptat, reducand numarul de tigari pe zi, sufera mai mult, deoarece isi "hranesc" suficient viciul incat sa le creasca apetitul pentru si mai mult.

Toate dependentele au, pe langa aspectele fizice, si unele emotionale, psihologice si sociale. Renuntarea la tigari nu numai ca intrerupe administrarea unui drog cerut de organism, dar, de asemenea, scoate din viata unui fumator un obicei adanc inradacinat in activitatile sale zilnice, cum ar fi timpul petrecut la masa, la munca, privind programele televizate etc. Fumatul este un obicei care are conexiuni cu toate aceste obiceiuri si ii creeaza fumatorului ceea ce el numeste "un anumit stil de viata".

Totusi milioane de persoane reusesc sa renunte la acest viciu persistent si care se insinueaza in toate aspectele vietii... Un studiu american a contorizat esecurile si succesele inregistrate de un grup de 183 de barbati si femei care s-au lasat de fumat, ajungand la unele dintre cele mai interesante concluzii. Astfel, cercetatorii au concluzionat ca cele mai periculoase amenintari ale abstinentei sunt: consumul de alcool, in special in compania persoanelor care fumeaza, relaxarea dupa masa, presiunea si frustrarea manifestate la locul de munca, perioadele de plictiseala sau de depresie.
Cercetatorii au pus la punct patru tipuri de strategii pentru a contracara aceste situatii de risc ridicat:

Evitarea. In primele saptamani dupa renuntarea la fumat, este preferabil si recomandabil sa eviti orice fel de petreceri sau situatii care implica fum de tigara sau intalniri cu fumatorii. Pentru a elimina tentatia de a fuma dupa masa, ridica-te imediat dupa ce ai terminat de mancat.

Evadarea. Ia o pauza in cadrul unei intalniri foarte stresante. Daca la vreo petrecere exista ghinionul sa stai langa fumatori, schimba locul si indeparteaza-te de acestia. Nu te risca si nu comanda bauturi alcoolice. Tutunul si bauturile alcoolice merg "mana in mana". In plus, de vreme ce pofta de tutun apare in "valuri", daca scapi de tentatie pentru cateva minute, poti preveni o cadere.

Distragerea atentiei. Cand pofta subita il "loveste" pe un fost fumator, acesta nu are nici o sansa de a scapa de ea - spre exemplu, cand conduce masina - decat daca isi concentreaza atentia asupra altui lucru in afara tentatiei de a fuma. Un fost fumator din studiul mai sus-mentionat a descoperit ca mormaitul sau fredonatul unei melodii il ajuta sa se concentreze asupra altui lucru decat nevoia de tigara, "anihiland" astfel tentatia. Alte persoane se gandesc la ceva placut, cum ar fi concediul sau o vacanta.

Intarzierea. Daca te apuca pofta, asteapta cinci minute si apoi gandeste-te daca e cazul sa fumezi sau nu o tigara. Este mai usor sa spui "Nu" pentru cateva momente decat pentru totdeauna...

Aceste strategii reprezinta prima linie de aparare in fata unei caderi in patima tutunului. Dar un fost fumator are nevoie, in plus, de un sistem de aparare in profunzime, care sa il ajute sa faca fata, in special, emotiilor negative, cum ar fi frustrarea, anxietatea, depresia. Aceste emotii au darul de a atrage "cheful" de tigara si de a marca (re)caderea in obiceiul fumatului. Iata cateva alte strategii suplimentare, de profunzime, care au fost aplicate pana acum cu succes de catre fostii fumatori:

Imaginarea. Unor fosti fumatori li se pare utila imaginarea unor plamani innegriti de tutun...
O astfel de imagine inspaimantatoare se pare ca da rezultate in cazul anumitor persoane, care devin astfel mult mai constiente de importanta de a duce un stil de viata sanatos.

In ceea ce ii priveste pe altii, acestia prefera sa isi imagineze ca, o data cu renuntarea la acest obicei, au devenit persoane mai sanatoase, mai active si care reusesc sa respire cu mai putina dificultate, ceea ce nu poate fi decat un gand multumitor si imbucurator.

Dialogul interior. Cand simti ca te-a "lovit" tentatia, incearca sa identifici sursele care iti provoaca stresul, intrebandu-te: "Ce se intampla in acest moment? Ce vreau cu adevarat de la situatia asta?". In loc sa gandeasca lucrurile in profunzime, identificand problemele, foarte multi fumatori prefera, atunci cand se confrunta cu situatii stresante, sa se refugieze imediat in siguranta pe care le-o ofera tigara.

Substituirea. Incearca tehnica respiratiei profunde sau a relaxarii musculare progresive - s-ar putea sa o gasesti utila. In timp ce pentru tine s-ar putea sa functioneze aceasta strategie de relaxare, pentru alte persoane sunt mult mai potrivite activitatile fizice accentuate: jogging-ul, fitness-ul, gasirea unei preocupari, gen gradinarit etc.

Astfel de persoane marturisesc ca se simt mult mai bine avand preocupari care sa le ajute sa uite de pofta de tutun si care le ajuta sa isi mentina un ritm al vietii cat mai activ si, implicit, cat mai sanatos. Si, pentru ca tot am amintit de un stil de viata sanatos, se pare ca "rontaitul" unor alimente cu un aport scazut de calorii te poate ajuta in demersul tau: cum ar fi telina, morcovii sau semintele de floarea soarelui.

Testele au indicat faptul ca nicotina "amortizoare", ingerata pe cale orala in doze mici si care echivaleaza cu fumul inhalat in timpul fumatului pasiv, ii poate ajuta pe fumatori sa renunte, treptat, la acest viciu. Doctoul iti poate prescrie o reteta pentru guma de mestecat continand astfel de doze de nicotina.
Costul este relativ accesibil si il poate ajuta pe un fumator care a ajuns la 20 de tigari fumate pe zi sa "reziste" timp de 10 zile.

Cum faci fata esecului

Din nefericire, foarte multi fumatori cedeaza ispitei la un anumit moment dat si, de foarte multe ori, o singura tigara fumata poate insemna infrangerea totala, reapucandu-se in mod constant de fumat. Diferenta dintre persoanele care reusesc, pana la urma, sa renunte definitiv la fumat si cei care nu reusesc acest lucru o reprezinta capacitatea lor de a face fata esecului. Tentatia exista la tot pasul si, daca faci o miscare eronata, nu te concentra asupra greselii facute, ci asupra numarului de tigari pe care nu le-ai fumat. Apoi adreseaza-ti aceasta simpla intrebare: "O sa las o singura greseala sa stearga acest record indelungat si obtinut cu atata truda?"...

Ceea ce trebuie sa stii este ca nu exista un singur motiv pentru care te apuci de fumat, cum nu exista o singura modalitate prin care te poti mobiliza sa renunti la acest viciu si obicei atat de bine inradacinat in stilul tau de viata. Este posibil ca unele dintre principiile de baza pe care ti le-am expus mai sus sa functioneze in cazul tau, asa cum iti poti gasi propriile modalitati de evitare a fumatului. Oricum ar fi, este cazul sa te pregatesti pentru implementarea unui nou obicei, mult mai sanatos - al renuntarii la fumat.
 

Comentariile 151-200 din 303

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alec pe 26 Aug 2010, 15:00
    lasat

    si eu am reusit ultima data 4 zile , pana m a mancat sa iau azi 2 , maine inca 1 de la 1 amic,a 3 a zi un pachet direct si "recuperare" rapida.si eu am intalnit dureri la nivelul stomacului si ficatului, mai exact usturimi ca si cand "pansamentul" ar fi fost luat de pe ele.daca aveti guma de mestecat la indemana,vointa,si cel mai important sa va ocupati timpul ar trebui sa reusiti sa treceti peste stari de somn,stari de nervi,transpiratii reci etc atentie totusi la tentatii si la cine aduceti in casa .as zice sa iti faci niste analize la ficat ,cat despre mine,iata azi incep o noua tentativa urati-mi succes!

    1
    0

  • Maria pe 16 Iul 2010, 14:10
    Fumat

    Buna,m-am lasat de fumat de vreo luna.Toate bune si frumoase pana cand, la vreo 2-3 zile am inceput sa simt cum parca ficatul ma jeneaza,il simt parca marit,dar nu numai partea dreapta ci si cea stanga.As vrea sa-mi spuneti daca a mai trecut cineva prin asa ceva si daca imi da un sfat cum scap de aceste "dureri". Multumesc!

    3
    0

  • valy pe 10 Iul 2010, 18:58
    se poate...oameni buni

    eu am 23 de ani dintre care 8 ani i-am nenorocit cu tigari...veneam acasa obosit si in loc sa mananc aprindeam o tigare si mi se ducea si pofta de mancare...slabisem f mult..nu-mi mai placea deloc de mine cum aratam si cum ajunsesem sa depind de tigari...ma certam cu mama pentru tigari...ma enervam cand eram sigur si nu aveam bani sa-mi iau tigari..si intr-o zi mi-am pus acest aspect mai bine in analiza si am constata ca nu e deloc bine...nu pare deloc imaginea unui om sanatos!!! asa ca va spun... vointa , dterminare ...ca nu ne aduc nimic bun...am inceput sa fac sport..sa alerg sa merg din nou la sala..si ma simt fff bine....dorm mai bine...ma simt mai odihnit...am o pofta de mancare de se inchina mama cand pune masa....se poate si eu sunt bucuros la 3 luni de cand m-am lasatdesi nu credeam ca ma voi lasa vreaodata...bafta tutror!!1

    5
    1

  • mihaela pe 9 Iul 2010, 12:40
    am 7 zile

    am fost fumatoare timp de 18 ani,am renuntat brusc la fumat pt prima oara. pe data de:2.iulie2010 am decis sa ma las...si am reusit cel putin pana acum...mai simt nevoia sa fumez in unele momente...dar imi spun( NU !),si a tinut pana acum.fumam un pachet si ceva pe zi,eram fumatoare inraita,daca ma trezeam noaptea fumam,si primul lucru dimineata aprindeam tigara....cel mai greu imi este cu durerile de cap,foarte puternice,nervii si insomniile...nu stiu daca voi mai avea starile astea ,si cat timp....primele 2 zile m-am simtit excelent,dupa aceea au aparut aceste dureri de cap si insomniile...tot ce conteaza este sa aveti vointa!

    1
    0

  • cristina pe 26 Iun 2010, 15:12
    2 zile

    sunt fumatoare de peste 15 ani.azi am facut 2 zile de cand nu am fumat.am o stare de neliniste,sunt agitata ,nervoasa,,,,,,incerc sa ma abtin sa nu dau fuga la magazin sa cumpar...........

    1
    0

  • mihai pe 25 Iun 2010, 13:05
    Documentarul PROTV cu cel care a murit de cancer la plamani aici:

    http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/la-fiecare-16-minute-un-roman-moare-rapus-de-cancer-pulmonar_comment_p3_a94.html?&page=3&p_all_items=94

    5
    1

  • Alex pe 25 Iun 2010, 11:22
    UITA-TE LA ASTA SI TE LASI URGENT ! DACA NU, INSEAMNA CA TE POTI SINUCIDE LINISTIT :)

    http://www.youtube.com/watch?v=u_8BerrJg0M

    2
    0

  • Catalin pe 24 Iun 2010, 03:02
    25 ore

    Fumez de 11 ani si ajunsesem la 2 pachete de tigari pe zi,uneori depaseam 2 pachete.Am mai avut o tentativa de a ma lasa in care am reusit doar 5 zile.Mam reapucat intre prieteni,toti fiind fumatori am cerut si eu un fum ... si asa am aprins o tigara si in cele din urma mi`am cumparat un pachet.De data asta am sa evit cat mai mult contactul cu ei .. si sa im i focalizez atentia spre activitati sportive,si sa imi petrec mai mult timp cu persoane nefumatoare

    1
    0

  • radu pe 23 Iun 2010, 00:54
    M-am lasat de fumat pentru ca m-am indragostit!

    In urma cu ceva timp am intalnit fata visurilor mele, care Nu fumeaza acest fapt m-a determinat sa renunt la acest viciu. Tare Nu?

    4
    0

  • Razvan pe 21 Iun 2010, 03:55
    IMPORTANT PT CEI CARE VOR SA SE LASE

    Pt cei care vor sa se lase de fumat le spun doar sa citeasca caretea "The easiest way of Allen Carr" - "Metoda usoara a lui Allen Carr" dupa ce ati terminat de citit aceasta carte va spun 100% ca o sa fiti nefumatori!!! eu am citit-o si am un an de cand nu mai fumez! merita incercat...e doar vreo 20 de lei cartea...2 pachete da tzigari

    2
    0

  • Emma pe 13 Iun 2010, 20:11
    Allen Carr - In sfarsit nefumator

    A mai fost recomandata si in alte postari, v-o recomand si eu cu caldura, o puteti descarca: http://www.scribd.com/doc/49762/Allen-Carr-carte-antifumat

    1
    0

  • Ciprian pe 11 Iun 2010, 11:09
    Daca vrei... poti!

    Am 4 luni de cand am renuntat la fumat. Am luat decizia sa renunt brusc, in mijlocul zilei cand am terminat pachetul de tigari. Nu am avut nevoie de plasturi cu nicotina, guma de mestecat etc... Desi fumam de peste 18 ani, peste 1 pachet pe zi am gasit puterea sa renunt. Credeti-ma, tot ce va trebuie este vointa! Bafta tuturor.

    0
    0

  • anda pe 9 Iun 2010, 12:56
    e greu!!!

    am renuntat la tigari timp de 8 luni si intr un moment de furie am fumat doar una si asta a fost...m am apucat din nou...problema era ca in tot acest timp cat nu fumam ii invidiam p fumatori,adulmecam fumul de tigara...iar acum incerc sa ma las din nou am citit cartea lui allen carr si e foarte bine pusa la punct d.p.d.v. al psihologiei fumatorului insa eu tot as mai fuma o tigara!!!...si in acelasi timp le urasc din tot sufletul..poate cineva sa mi spuna cum s a trezit in acea dimineata speciala fara sa vrea o tigara?

    1
    0

  • tibium pe 8 Iun 2010, 10:20
    METODA USOARA

    cautati cartea "In sfarsit nefumator" de Allen Carr ... face minuni ... eu am reusit sa scap de tigari dupa 22 de ani de fumat, 2 pachete pe zi ! Nu tine de vointa ... nu va invinovatiti de lipsa de vointa din cauza adictiei ... va fi si mai greu daca o puneti pe seama vointei ! Defapt cartea lui Allen Carr explica mult mai bine acest aspect ! Bafta !

    0
    0

  • chiparus pe 5 Iun 2010, 15:43
    sal

    mam lasat de fumat de aseara...ma simt fff aiurea ma doare capul ,ametesc ,sant irascibil ,etc...

    0
    0

  • Emma pe 5 Iun 2010, 10:40
    Nefumator de 3 luni...

    ... da, nu mai fumez de la 1 martie 2010, am reusit din prima incercare (dupa 32 ani), nu am avut nici-un simptom fizic neplacut asa cum citesc in alte postari si ma simt foarte bine de parca n-as fi fumat niciodata. Mai mult chiar, imi beau cafeaua obisnuit in fiecare zi, am colegi de serviciu fumatori si am fost la petreceri unde s-a fumat... Nu va descurajati cei ce nu reusiti din prima, merita sa incercati iar si iar, pentru toate motivele posibile, nu exista nici-un motiv pentru a cotinua sa fumati...E minunat sa te trezesti dimineata invadat de gandul: "nu mai fumez"!... E minunat sa simti mirosul ierbii nealterat de smogul propriu de tutun!... Dar mai presus de orice e unica si fara pret bucuria din ochii celor dragi! Va doresc sa reusiti, efortul e infim in comparatie cu beneficiile. Sa ne auzim... NEFUMATORI!

    1
    0

  • dorucu pe 2 Iun 2010, 09:18
    exista o metoda... FOARTE USOARA

    SALUT! Am nimerit din greseala pe aici si citind am inteles ca pot da o mina de ajutor celor ce vor sa renunte la fumat. Pentru inceput nu luati in seama nici o metoda sau terapie contra cost ,sfaturi medicale ,sau sfaturile unor asa zisi prieteni. Eu am incercat cam toate strategiile si metodele ,diferite tratamente ...nu m-a ajutat nimic cu adevarat,dupa o perioada fumam la fel poate chiar mai mult. Pina intr-o buna zii cand am aflat pe un forum absolut off topic ca exista o carte si ca fratele unuia a citit-o si ca sa lasat de fumat dupa aia! Foarte intrigat si curios am cautat date despre aceasta carte''Metoda usoara de renuntare la fumat'' de Allen Carr. cartea este disponibila spre download in formate diferite si mai ales gratuite si a fost publicata in mai multe editii. Partea interesanta acum incepe: tot ce scrie baiatul asta in carte este adevarat...a studiat f.bine mecanismul adictiei la nicotina, l-a demontat in bucati si a gasit metoda lui care intradevar functioneaza! Eu am citit cam trei sferturi din carte si am inteles ce trebuie sa fac sa ma ajut singur. Practic citind devii constient de ce ti se intampla ajungi sa te cunosti in asa fel incat entitatea ta adopta o metoda de a inchide adictia la nicotina. Pur si simplu eu m-am trezit intr-o dimineata am pus mina pe pachetul de tigari m-am uitat la el am scos o tigara si toate aceste gesturi imi creau o durere atroce.Le-am arucat cat colo si nu am mai simtit niciodata de atunci aceasta durere sau respectiva adictie. M-as bucura sa stiu ca citind aceste randuri cineva va reusi sa renunte la fumat, pentru ca aceasta metoda te vindeca ptr. totdeauna ,,eu am aproape 3 ani de libertate!

    2
    0

  • Cris pe 1 Iun 2010, 23:53
    nu exista nu pot>exista nu-mi doresc asta=)

    am fumat /nu mai fumez ;) de ce? am simtit o mica durere in capul peptului care a persistat timp de 1 sapatamna...si cu timpul cred ca durerea se amplifica=) , respiram f greu, nu tuseam des dar cand tuseam rupea cu flegme=) ...si am decis ca tot raul este de la tigari.si m-am lasat ;) si nu le mai vreau... Tigarile pe care noi dam Banii ne Ucid miseleste :))) le urasc/au interzis la mine;P

    2
    0

  • Cris pe 1 Iun 2010, 23:51
    nu exista nu pot>exista nu-mi doresc asta=)

    am fumat /nu mai fumez ;) de ce? am simtit o mica durere in capul peptului care a persistat timp de 1 sapatamna...si cu timpul cred ca durerea se amplifica=) , respiram f greu, nu tuseam des dar cand tuseam rupea cu flegme=) ...si am decis ca tot raul este de la tigari.si m-am lasat ;) si nu le mai vreau... Tigarile pe care noi dam Banii ne Ucid miseleste :))) le urasc/au interzis la mine;P

    1
    0

  • Mihaela pe 31 Mai 2010, 11:12
    Parintele duhovnic m-a ajutat!

    Eram fumatoare de 15 ani pana in decembrie 2009 cand din dorinta de a ma impartasi m-am dus sa ma spovedesc. Atunci,..preotul duhovnic mi-a spus ca imi da dezlegare la impartasanie in ziua de Craciun numai daca renunt la fumat pana definitiv . De impartasit ...nu m-am impartasit dar.... de cate ori am avut intentia de a-mi aprinde cate o tigara mi-au venit imediat in minte cuvintele parintelui. Desi nu i-am promis si nici dumnealui nu mi-a cerut asta ... am reusit!

    1
    0

  • mihaela pe 25 Mai 2010, 14:46
    Nu incerca, nici cand crezi ca e mai greu decat niciodata!!!

    am fumat 5 ani....m-am lasat si in 2 luni a murit bunicul meu....eu fiind si intr-o depresie, am aprins prima tigara spunandu-mi ca e singura, si nu a durat prea mult pana cand m-am apucat din nou. Am observat un lucru: desi majoritatea fumatorilor se incurajeaza supanandu-si ca n-o sa moara din fumat, eu cred cu tarie ca DA!!! se poate muri chiar din fumat! Eu am tensiunea mica 10 cu 7 in schimb pulsul 129 pe minut, limita normala fiind de 80-90 batai pe minut! deci fiecare organism e altul. bunica mea fumeaza de 46 de ani si nu are nici fum la plamani nimic nimic, iar eu la 20 deja simt efectele!Deci credeti in voi si analizati ce e mai bine pentru organismul vostru! Curaj!!!

    1
    0

  • marius pe 22 Mai 2010, 20:42
    este usor sa te lasi

    am fumat 31 de ani. Am incercat de multe ori sa ma las si nu am reusit. Ma uitam cu invidie la cei care reuseau. Apoi am realizat ca nu pot sa o fac de unul singur si am apelat la doctorul pneumolog. Citeva intrebari despre cit fumez etc. si mia dat tratamentul gratuit cu champix. Super pastila. in 7 zile nici nu mai imi aduceam aminte de tigari Simplu . Simpllu de tot si fara greutati. Am deja 4 luni.

    0
    0

  • ANY pe 18 Mai 2010, 22:18
    fumatul -joc psihic cu noi insine

    totul e un joc psihic....fiecare are metoda lui care sa-i aduca succes din cauza unicitatii noastre in univers.....sunt si metode generale .....dar aplicate pe noi iau o forma diversa....reactiile sunt diverse....depinde de mediul in care traim .....de natura noastra.....de motivele pentru care vrem sa ne lasam....pana la sustinerea din partea celorlalti trebuie sa avem sustinerea noastra....iar daca suntem pe acest forum e ca pornim de la dorinta de a elimina pachetul de hartii imbibate cu toxine pe care platim bani cu lopata....pentru care suferim de sufocare continua ..din cauza caruia mergem la medic cu diferite afectiuni...din cauza caruia nu putem tine pasul cu ceilalti si obosim ca si cum am avea 100 ani.....offfff sunt milioane de motive....chiar le urasc tigarile astea....m-am saturat sa miros de parca stau in case incendiate.....m-am saturat sa ma piseze cei din jur ca nu pot respira din cauza mea....nu mai vreau sa le fac rau de dragul viciului meu......nu as da 10 lei ptr un kg de mere sanatoase dar pe mizeriile astea dau ......vreau sa ma bucur de aer curat intr-o padure....si nu mai vreau sa aud medicul ca imi zice ca am metabolismul unuia de 40 de ani la doar 28.(asa mi s-a zis dupa un test facut cu un aparat)....nu mai vreau sa gafai cand urc o scara......nu mai vreau sa trec printr-o operatie de henie de disc (acum 10 luni)..din cauza ca oasele sunt fragile si imbatranite.......da oameni buni ....dupa 10 ani de fumat nu a venit un tort de felicitare.....au venit probleme.....macar plamanii au avut capacitate de regenerare si inca ma mai tin .....dar restul se frange.....vreau sa fac un copil.....GATA m-am descarcat.....multumesc celor cu rabdare de a citi "romanul ".....asta e realitatea trista .....GAME OVER......ori ma las acuma ori mor cu tigara in mana .....si stiu ca va fi o moarte lenta ,dureroasa si exact cand vreau sa traiesc mai mult..probabil cand ar trebui sa-mi urmaresc copii crescand....nu e o lupta cu vointa noatra ...e practic TREZIREA la realitate.....si daca nu ne sperie destul ..atunci nu ne-am trezit cu adevarat......voi reciti ce am scris.....ca sa ma trezesc si eu.....astept feed back din partea voastra ...multumesc

    3
    0

  • any pe 18 Mai 2010, 21:53
    vreau sa renunt

    salutare tuturor ...sunt fumatoare de 10 ani----am incercat sa ma las ....am esuat.......dar vreau sa incerc pana voi reusi.....vazand acest forum imi dau seama ca e ca la intalnirile alcoolicilor anonimi di america.....recunoasterea problemei e un pas facut spre eliminarea ei.....ma gandesc ca nu vreau sa dau exemplul asta copiilor mei care vor veni...sper......sau altor oameni.....noi fumatorii stim ca nu sunt metode plauzibile care sa sustina fumatul.....daca ne lasam nu pierdem nimic......am vazut ca cineva a citit cartea lui allen carr...este exceptionala....dar cred ca trebuie citita de mai multe ori cu mai multa atentie.....omul are dreptate....nu trebuie sa ne gandim ca lasatul de fumat este un sacrificiu ci o eliberare de un stapan nemilos care ne subjuga ...ne tine in sclavie.....cam poetic spus...dar cam asta este viziunea asupra acestui viciu.....cred mult ca prezenta acestor forumuri poate ajuta......felicitari celor ce s-au lasat.....recunosc sunt geloasa ca sunteti mai capabili ca mine mai plini de vointa dar ma bucur ca sunteti dovada vie ca se poate renunta......sunteti un exemplu pentru mine.....va multumesc....

    3
    0

  • monica pe 17 Mai 2010, 15:42
    renuntati brusc!

    In 6.12.2009 am fumat pentru ultima oara!Si asta dupa 30ani de fumat.Ajunsesem de fumam 1 1/2pachete pe zi.De Mos Nicolae,mi-a fost putin cam rau,m-am speriat,si de atunci nu am mai pus tigara in gura.Mi-a fost putin cam greu cateva zile,mai ales ca sotul meu si toata familia fumeaza,dar am rezistat cu stoicism.Astazi,am ajuns sa-i cumpar eu sotului tigari.

    0
    0

  • Irinel Onofrei pe 16 Mai 2010, 04:38
    Bravo!

    Bravo tututor! Sustinerea pe care o aveti pana si din partea fumatorilor in alegerea voastra de a va lasa de fumat va este foarte bine cunoscuta. Am 27 de ani, IT-st ..toata ziua in fata PC-ului la birou si acasa....fumam 1 pachet. M-am lasat deodata si am inlocuit obiceiul asta cu mancatul merelor. M-am lasat pentru a demonstra femeii pe care o iubesc ca pot (she said I can't do it) Va dau si un sfat: Vreti sa va lasati ? Luati-va un concediu, plecati din orasul vostru pentru 2 sapatamani si gasiti-va o alta ocupatie. Eu, spre exemplu am lucrat la constructia unei case...orice...numai sa iesiti din cotidian.

    0
    0

  • mariana pe 7 Mai 2010, 17:07
    nu e chiar atat de simplu

    nu e chiar atat de simplu sa te lasi de fumat.Eu sunt la a patra incercare.Prima data m-am reapucat dupa 2 luni.Acum nu am mai fumat de o saptamana.Nu am simptome de ordin fizic legate de dependenta de nicotina,dar psihic este greu.Sunt descurajata cand ma gandesc ca e greu totusi sa traiesti ani de zile cu dorinta de a fuma o tigara.Cunosc persoane care s-au reapucat de fumat dupa ani de zile.E adevarat ca se poate sa te lasi de fumat, depinde cat de mult iti doresti asta.

    1
    0

  • veronica pe 6 Mai 2010, 16:10
    le-am invins

    dupa 21 de ani am reusit sa le las, e adevar ca am luat si champix pentru 2 saptamani si vreau sa spun ca ma ajutat enorm.daca vrei poti.ce sa spun, am fost o perioada de timp in carantina nu am legatura cu nimeni care avea acest viciu, nu am baut nici macar o cafea sau un suc la un bar si vreau sa spun ca am reusit.fumam 1 pachet si juma pe zi, destul, nu?ce e bine la champix e ca dupa ce lasi tigarile, o perioada de timp nu suporti nici macar mirosul.cine vrea, poate, cu siguranta. nu exista nu pot, exista nu vreau.

    0
    0

  • onorita buican pe 6 Mai 2010, 14:38
    s-au lasat ele de mine

    cam de 5 saptamani nu mai fumez! De fapt tigarile s-au lasat de mine.dupa o raceala zdravana, am incercat sa fumez slimuri.Probabil ca nu-mi placeau , pentru ca la un moment dat, fara sa-mi dau seama am ajuns la 5/zi, apoi la 2/zi(de la un pachet), si apoi nu am mai putut sa-mi aprind nici una.

    0
    0

  • DAN pe 5 Mai 2010, 21:47
    MI-E FOARTE RAU!

    MI-e f rau si e deja a 2-a zi..am dureri de stomac, frisoane, greturi, dureri de cap, stari de indispozitie, foame, foame si iar foame, sunt constipat, ma enervez imedait... nu sh cat mai rezist..dar trebuie...alfel mi-a spus doctorul ca nu ma mai scapa nimeni dk nu ma las acum

    1
    0

  • cris pe 1 Mai 2010, 22:26
    o viata nuoa

    am hotarit sa intru si eu in rindul nefumatorilor.am 50 de ani si fumez de la 17 ani.ajunge nu?o fac pentru sanatatea mea,pentru copii si sper pentru nepoti.faptul ca v-am gasit ma ajuta mult.revin peste o saptamina!

    0
    0

  • Nelu pe 29 Apr 2010, 18:03
    Am facut-o pentru copii

    Am 30 de ani si fumam de la 15 ani, in ultima perioada in medie 25 de tigari pe zi. Nu mai fumez de 2 saptamini si motivatia mea are la baza cei 2 copii ai mei, care nu stiu ce s-ar face daca tatal lor ar patii ceva din cauza tigarilor. Va doresc multa vointa.

    0
    0

  • Cristina pe 23 Apr 2010, 11:12
    Keep fighting

    am 32 si am fumat 18 ani cu o pauza de un an, m-am reapucat si am avut mai multe tentative esuate.. acum 4 zile m-am hotarat sa incerc din nou. de data asta pare mai usor desi tusesc, tremur, am nervi, ma rog, stiti si voi simtomele.. cred ca am esuat pana acum doar pentru ca nu am vrut cu adevarat sa ma las ci doar am zis ca ma las ca sa scap de batai de cap, ale constiintei mele si ale altora cred ca o sa reusesc de data asta :) ma ajuta si cartea lui Allen Carr, pe care v-o recomand

    0
    0

  • ghitza pe 19 Apr 2010, 16:52
    DECI.....SE POATE

    Buna,dragilor;si celor ce ati reusit sa scapati de acest viciu,cat mai degraba celor ce nu ati reusit;si voua celor din urma,am sa va dau o veste minunata: "sa stiti ca merita sa incercati a renunta,de atatea ori de cat este nevoie,pana la reusita!Va asigur ca veti fi cu adevarat invingatori asupra acestui viciu,tot asa de usor pe cat ati invins ratiunea de a va apuca de fumat;nu spun ca e foarte simplu;dar eu,care am aproape 60 de zile de cand nu am fumat,nu sunt deloc mai inteligent sau mai istet decat voi.SI VOI VE-TI PUTEA.Sigur,sunt sacrificii,dar pasarea e in mainile voastre si stiti ceva,reusita depinde numai si numai de fiecare individ in parte!Ce facilitate mai vrem?Deci,incercati,SUCCES.

    0
    0

  • Razvan pe 11 Apr 2010, 11:07
    efecte

    Buna...am fumat timp de 5 ani si acum am 7 saptamani de cand am renuntat la fumat insa nu ma simt prea bine.....am o tuse foarte iritativa si simt aproape tot timpul un nod in gat si parca ma sufoc....o fi din cauza ca m-am lasat de fumat?

    0
    0

  • ionut pe 8 Apr 2010, 19:19
    lasatul de fumat

    AM REUSIT fucmez de 3 ani iar astzi 7 A prilie am inplinit 2 saptamani de cand ma_m lasat incearca nimic nu e imposibil daca vrei iti zic cum primile 3 zile evita a sta in locuri unde sunt fumatori dupa 3_4 zile tentatia nu e asa mare dar asta depinde de caracteru fiecarui om

    0
    0

  • valentin pe 6 Apr 2010, 18:20
    dorinta

    am 23 de ani,ma aflu intr-un penitenciar din romania,si nu mai fumez de pe data de 7 martie 2010,a trecut o luna!fumam de la varsta de 8 ani...ma invatat fratele meu sa nu il spun mamei...el fiind mai mare k mine cu 7 ani...cel mai bun lucru care l-am facut pentru mine vreodata...acum cred k te poti de lasa de fumat foarte usor,fara dureri de cap,fara nervi,tot ceeace conteaza este 7a vrei cu adevarat!pe mine ma convins niste filmari de pe protv,cu un baiat de 30 si ceva de ani care sa lasat de fumat dupa ce a aflat k are cancer la plamani...ma marcat si am senuntat la ele!cum spuneam mai sus:trebuie sa iti doresti cu adevarat!nu am crezut k pot rezista mai mult de 3 zile,m-am pregatit un pic mental,si am spus GATA!nu mie greu,fac sport in fiekre zi,mananc bine,de retinut pentru cei care stiu cum e aici:nu m-am lasat de fumat k nu am bani,am o situatie financiara buna!am cate 300 de lei saptamanal la magazin...am inceput sa derivez de la subiect!merge doar daca vrei q adevarat!

    0
    0

  • gunciu ana pe 29 Mar 2010, 17:24
    m-am lasat de fumat

    buna ziua ma numesc any am 57 de ani si am fumat 32 de ani m-am lasat de fumat intr-o vineri brusc am zis ca nu m-ai fumez si gata ce sa va spun m-ia fost foarte greu dar greu de tot ai ameteli te doare capu ati vine sa vomiti tremurat niste vartejuri la cap am 11 zile azi de cand nu am pus tigara in gura m-ai imi vine sa fumez dar nu incerc prin ce necaz am trecut ai multumesc lui dzeudzeuca ma

    0
    0

  • Twinkle pe 26 Mar 2010, 16:11
    :)

    La mine sunt doar cateva zile de cand nu fumez, motivul pentru care inca nu m-avant sa sustin ca m-am lasat. Asta nu inseamna ca sunt pesimista in vreun fel si nu ma vad in stare sa renunt. Motivatia e reprezentata de fetita mea, pe langa faptul ca imi aminteste zilnic cat de daunatoare sunt tigarile ( din ce a auzit la TV, la gradi ), ma gandesc si la sanatea ei, dat fiind consecintele fumatului pasiv. Apoi, peste cativa ani buni, daca va avea initiativa de a se apuca de fumat, ma gandesc c-as fi usor sa-i interzic vorbin din postura unei fumatoare.. Oricum, mult succes tuturor!

    0
    0

  • treisioptani pe 24 Mar 2010, 10:33
    e foarte simplu, spune "EU POT" si vei putea

    m-am lasat de fumat de 6 luni si nu imi mai trebuie tigara niciodata. m-am lasat de fumat intr-o perioada plina cu tot felul de probleme si greutati, poate cele mai mari de pana acum. am fumat aproape 20 de ani. am o multime de satisfactii de pe urma renuntarii la fumat. valabil pentru toata lumea: NU EXISTA "NU POT" exista doar nu vreau si multe scuze. scuzele sunt de prisos cand e vorba de sanatatea ta si a celor din jurul tau. mult succes in toate!

    1
    0

  • Alin pe 22 Mar 2010, 17:33
    M-am lasat

    Am 2 ore de cand m-am lasat de fumat si sper sa rezist mai mult ..succes la toti

    1
    1

  • rodica pe 22 Mar 2010, 08:59
    m-am lasat de fumat

    m-am lasat de fumat de pe data de 20feb.2010.In prima saptamana mi-a fost greu dar cu vointa reusesti.m-ai am si acum cateodata impulsul de a aprinde o tigara, mai ales cand ma simt singura si am greutati.este o lupta cu mine insumi si vreau sa fiu invingatoare dupa 30ani de fumat.

    0
    1

  • Adi pe 20 Mar 2010, 20:47
    Succes !

    Am citit comentariile voastre si le consider ca o terapie de grup. Articolul a fost excelent scris si la obiect. Ma bucur sa vad ca sunt multi care se lupta cu viciul asta. Va doresc succes tuturor si sa reusiti din prima. Eu am mai facut pauze o data 2 ani, o data cinci si acum incerc din nou dar ce vreau sa va spun ca niciodata nu e mai greu ca ultima data si inca ceva: sa nu credeti ca daca ati reusit o data a doua oara va fi la fel de usor pentru ca sigur nu va fi. Asa ca ganditi-va bine inainte de a va reapuca. Succes !

    0
    0

  • Emma pe 16 Mar 2010, 17:47
    E mult mai simplu decat va imaginati !

    Am fumat 30 ani, in ultimii ajunsesem la aproape 15 tigari/zi. N-am incercat niciodata sa renunt, de cateva ori le-am mai redus... Acum, am renuntat brusc, de la 1 martie 2010. Si am descoperit ca este mai usor decat credeam. Cred ca cei ce doresc sa renunte la fumat trebuie sa-si invinga TEAMA DE ESEC si sa-si raspunda sincer la o intrebare: AM VRE-UN AVANTAJ DACA FUMEZ?... Nu e vorba de VOINTA ci de TEAMA !!!... Si... inca ceva: NU EXISTA DEPENDENTA, aceasta este o gogorita in care credeam si eu si care face parte tot din teama de esec sau din dorinta de a te scuza intr-un fel, ca inca mai fumezi desi ai vrea sa te lasi... Acum, daca uneori am chef de o tigara, ma intreb: AM MACAR UN SINGUR MOTIV PENTRU CARE S-O FAC? Va doresc sa va invingeti TEAMA... Nici nu va imaginati cat e de simplu! Sa ne-auzim... NEFUMATORI !...

    0
    0

  • dan dumitru&cristi dumitrescu pe 16 Mar 2010, 15:31
    vom invinge

    eu cred ca tuturor ne lipseste o motivatie puternica , ca de exemplu stateam de vb cu colegul meu care este si colegul meu de suferinta ..... intelegeti voi si ne intrebam de ce sa nu apucam sa ne vedem nepoti ca se insoara sau se marita si in discutie a intervenit un alt coleg care a reusit sa se lase de trei ani si nea povestit cum sa lasat el ....... baiatul lui intr-o zi la intrebat daca fumeaza ,moare ? si el fff incurcat a raspuns ambiguu si atunci copilul ia spus sa nu mai fumeze ca nu vrea sa- l piarda si pentru el a fost o motivatie destul de puternica care la ajutat mai bine de trei ani si eu cred ca a scapat definitiv ......asadar morala incercati sa va gasiti fiecare o motivatie cat mai puternica ...si sunt sigur ca vom reusi..............

    0
    0

  • Gate Cristian pe 13 Mar 2010, 09:31
    La a doua incercare...

    Yuupiiiii ...La a doua incercare am reusit.Am exact 20 de zile de cand nu am fumat dupa ce am fumat 16 ani.Este incredibil.

    0
    0

  • ghitza pe 8 Mar 2010, 22:23
    Vom invinge

    Si stiti de ce?....pentru ca iata,tocmai am mai incheiat o zi,fara tigare!Cred ca daca ne-am intalni mai des,chiar aici pe acest site,si ne-am face cunoscute starile prin care trecem in momentele renuntarii,ar face mai mult decat un medicament .Sigur ca da,asa ca va astept si promit sa revin si maine....Ptr mine e o victorie,la fel si ptr voi?

    0
    0

  • ghitza pe 8 Mar 2010, 00:58
    TUTUNUL.....si NOI

    Sunt unul din cei ce au fumat!!!....dar si dintre cei cu multe tentative de a renunta.Nu as spune esuate,asa cum nu sunt deplin vindecat de acest viciu;am citit comentariile celor care si-au propus sa renunte;felicitari,vom reusii;fumam in jur de 13-17 tigari pe zi,mai mult sau mai putin;o spun cu convingere,nu stiu de ce fumam!!!Nu pot spune ca ma linisteau,nici nu suplineau ceva, mai degraba cred ca am vrut sa par si eu "barbat"atunci cand am inceput sa fumez,cred!!!!Am recurs la metoda renuntarii brsce,fara suplinirea cu ceva anume,am si nicoret,dar nu l-am utilizat,pana acum,mai degraba am facut cadou si prietenilor,pentru ai face sa renunte.Cred cu convingere,ca de aceasta data REUSESC.ne mai intalnim,succes tuturor degraba un automatism,asa cum cred ca la momentul cand m-am apucat de fumat(la 25 ani)

    0
    0

  • GEO19 pe 22 Feb 2010, 21:13
    3 luni

    Am 3 luni decand nu am mai pus tigarea in gura.Ce pot sa zic,la inceput a fost foarte greu...Stateam cu prietenii(toti fumatori) si parca imi venea sa aprind o tigare..Am avut ambitie mare si nu m-am lasat "pacalit". De sarbatori credeam ca ma voi apuca iar...Am crezut ca o sa beau peste masura si numai stiu ce fac, astfel sa ma apuc iar,dar am trecut si peste asta...Ce era mai greu trecuse. Eram fumator inrait, fumam in medie cam 1 pachet si ceva la zi. Dintre toti prietenii mei, eram primul din gasca care m-am apucat de fumat, si acum sunt totodata primul care am renuntat la fumat.Am reusit sa mai conving un prieten sa se lase, Nu a mai fumat nici el de o luna. Daca pot sa ii aduc pe otti inapoi pe calea cea dreapta, ma simt implinit. Daca aveti ambitie, tarie de aracter, puteti renunta la fumat fara niciun medicament. Succes tuturor, !!

    0
    0

  • miha pe 13 Feb 2010, 11:05
    daca vrei..........................poti

    sunt fumatoare de 17 ani dar din 2 februarie mam lasat brusc de ele vreau sa spun ca ma simt f bn , e greu intradevar dar trebuie sa ai vointa daca nu ai vointa nu faci nimic ,am momente cand as vrea sa aprind o tigara dar asta ar insemna ca toata vointa mea de pana acum o arunc pe geam asta insemanand sa devin o femeie de nimic si fara orgoliu ........... asa ca ganditiva la voi insiva ,si nu renuntati va pup si succes..............

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 7 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod