Cum influenteaza fumatul viata adolescentului si a adultului?...

Numarul persoanelor care practica fumatul este in continua crestere. In lume, exista 1.2 miliarde de fumatori si, paradoxal, mai bine de 70% dintre ei traiesc in tarile in curs de dezvoltare. Si in tara noastra situatia este similara, aproape o jumatate din populatie fiind constituita din fumatori. Este drept ca fumatorii din Romania anilor 2004-2005 au mult mai multe cunostinte teoretice despre bolile cauzate de tutun, componentele fumului de tigara si metodele prin care pot opri fumatul. Dar, in egala masura, ei gasesc si mult mai multe sortimente de tigari si alte produse din tutun pe piata, precum si conditii favorabile in societate de a initia si intretine fumatul.

In ultimul deceniu s-a vorbit si s-a scris mult despre fumat, obicei adanc inradacinat in memoria umanitatii, de cateva secole bune. Tema a fost si este inca la moda, spre deosebire de epoca anterioara, cand informatiile despre tutun, tigari, fumat si tot ce inseamna acestea aveau un circuit accesibil mai mult specialistilor.

In zilele noastre, fumatorii care doresc sa afle cat mai multe despre obiceiul lor, ce riscuri ii asteapta sau unde se pot adresa pentru a renunta la fumat au la dispozitie atat publicatii, cat si alte mijloace: cabinete de consiliere antifumat, brosuri, pliante, manifestari prilejuite de zilele dedicate tabagismului, emisiuni radio-TV, chiar si site-uri unde pot gasi toate datele necesare.

Zilnic ne confruntam cu pacienti care ne solicita ajutor dupa doua-trei incercari esuate de a opri fumatul. Care sa fie explicatia? Mai intai sa ne intrebam de ce incep tinerii sa fumeze?

Abordarea adolescentilor fumatori este o problema delicata, care trebuie sa tina cont de specificul transformarilor ce caracterizeaza aceasta varsta, dar si de structura personalitatii fiecarui tanar.

Numeroase programe educationale de prevenire a fumatului la tineri au concluzionat ca varsta medie de incepere a fumatului a fost de 13,8 ani in anul 2003. Decizia de a fuma decurge dintr-un complex de factori ce includ atitudinea, normele sociale, presiunea sociala si propriile convingeri despre persoana lor.

Influenta mass-media asupra traiectoriei de fumator a unui tanar poate fi, la randul ei, determinanta. Un studiu german, care a urmarit pe o perioada de cinci ani rolul publicitatii asupra initierii fumatului la tineri, a constatat cresterea fumatului indeosebi la fete, la sfarsitul acestui interval, cu 62%! Tinerele asociau fumatul cu imaginea favorabila indusa de reclamele la anumite marci de tigarete. Totodata, proportia de fumatori curenti a ajuns de la 21,3% la 28,3% printre tinerii de ambele sexe urmariti pe timpul celor cinci ani...

O serie de alte obiceiuri nesanatoase sau comportamente negative care isi exercita influenta asupra adolescentilor pot precipita initierea fumatului. Aici se incadreaza consumul de alcool sau droguri, fumatul maternal, indeosebi in familiile monoparentale, unele tulburari psihice. Mai multi fumatori se intalnesc si printre cei care nu iau micul dejun regulat, nu fac sport si petrec mult timp in fata computerului.

Nu se poate incepe o discutie despre fumat cu tinerii, fara a le intelege motivele pentru care au decis sa apeleze la acest comportament. La acest subiect, atat specialistii, cat si tinerii raspund in consens: fumatul este initiat in relatie cu o serie de factori psihologici specifici varstei adolescentei. Tinerii doresc sa para mai maturi, sunt animati de sentimente de revolta fata de adulti. Alteori, ei aleg sa fumeze ca o reactie la tendintele din grupul lor de amici, in scopul de a-si castiga un statut "onorabil" printre acestia.

O alta explicatie din punctul de vedere al adolescentilor este curiozitatea, necesitatea de a experimenta ceva nou, de a fi la moda, de a face ceea ce fac si adultii. Reducerea tensiunii psihice in anumite stari conflictuale inerente aceleiasi varste, precum si modelul unui parinte, frate mai mare, profesor sau actor idolatrizat care este fumator sunt la fel de des invocate.

Toate aceste motivatii converg spre semnificatia falica a tigarii, pipei sau trabucului, mijloace care confera statutul de "barbat sau femeie matura", siguranta de sine. Emotiile unei intalniri importante sau ale unei probe pe care o vor trece in fata adultilor pot fi mai usor mascate prin aprinderea unei tigari. La "adapostul" fumului scos pe nari, tanarul are impresia ca este mai convingator, mai puternic...

Cel mai adesea, intre initierea fumatului si momentul in care fumatorul isi pune pentru prima oara problema renuntarii se scurg 10-20 de ani. Odata depasit momentul "primei tigari", in urmatoarele luni consumul nu depaseste 1-5 tigari/zi, fara a fi regulat, pentru ca ulterior, incet-incet, tutunul sa se insinueze printre preocuparile cotidiene, fumatul sa devina zilnic si sa se intensifice de la o luna la alta.

Care este definitia corecta a obiceiului de a fuma?

Raspunsul poate fi dat foarte usor, daca ii privim pe fumatori. La fel ca orice alta preocupare, si fumatul este un obicei. Prin "obicei" se intelege o deprindere individuala castigata prin repetarea frecventa a aceleiasi actiuni sau un mod particular de a face ceva, de a se purta, imbraca, comun unei colectivitati sau categorii de persoane, obisnuinta, invat.

A fuma inseamna a aspira, a introduce in caile respiratorii fumul de tutun din tigara, pipa, trabuc sau alte produse din tutun, sau chiar a bea tutun, conform definitiei date de Academia Romana (Institutul de Lingvistica, "Iorgu Iordan", in 1998).

Prin ce se deosebeste obiceiul de a fuma de alte obiceiuri inofensive pentru sanatate?

Chiar si la o trecere superficiala in revista a literaturii dedicate acestui subiect, se desprinde clar concluzia ca cei care fumeaza timp indelungat (mai bine de 10-20 de ani) si mult (macar un pachet de tigari, cinci trabucuri sau sase-sapte pipe, zi de zi), inhaland adanc fumul in plamani, vor trai mai putin fata de semenii lor de aceeasi varsta care nu au fumat niciodata.

In cele mai multe cazuri, ei se vor imbolnavi in a doua jumatate a vietii, de boli grave respiratorii, cardio-vasculare sau au riscul de a dezvolta cancer la plamani, laringe, vezica urinara, pancreas etc. Aceste boli se vor instala treptat, dupa ani buni de practicare a fumatului si, de cele mai multe ori, in aceasta situatie, renuntarea la fumat devine realmente imposibila doar prin propria vointa.

De ce este cu mult mai greu sa renunti la tigari decat sa incepi sa fumezi?

Potrivit opiniei unanime, principalul motiv este dependenta care se instaleaza rapid, chiar in 6 luni, ca urmare a consumului de tutun, mai ales daca initierea fumatului are loc in adolescenta.

Dependenta reprezinta o "stare psihica si/sau fizica cauzata de interactiunea intre o substanta ce intruneste caracterul unui drog si un organism viu". Aceasta stare se descrie prin "comportamente si reactii ce determina dorinta de a consuma permanent sau intermitent drogul, experimentand astfel efectele sale psihice si totodata evitand disconfortul resimtit in absenta sa".

Nicotina continuta in tigari este cea care induce dependenta tabagica, caracterizata prin: toleranta a organismului la tutun, dorinta persistenta de a fuma, incercarile repetate de renuntare la fumat soldate cu esec si necesitatea obtinerii efectului pozitiv psihoactiv.

Psihoactivitatea intretinuta de nicotina se datoreaza efectului pe care aceasta il exercita la nivelul sistemului nervos central. O data cu inhalarea fumului de tigara, fumatorul are impresia ca este mai energic, descrie o mai buna capacitate de concentrare, este mai atent si chiar mai binedispus, gratie efectului discret euforizant al nicotinei.

Oricat de mare ar fi placerea provocata de o tigara sau efectul stimulativ al fumatului asupra activitatii intelectuale, merita oare sa va riscati sanatatea si sa va expuneti unei dependente fizice si psiho-comportamentale la nicotina, care este comparata cu aceea cauzata de droguri de talia heroinei?... Sau sa introduceti in corpul dumneavoastra substante cunoscute ca detergenti, insecticide, otravuri mortale ori compusi chimici cancerigeni si toxici, ba chiar din categoria celor care erau folosite de nazisti in camerele de gazare?...
 

Comentariile 1-50 din 117

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 30 Oct 2013, 00:31
    e greu dar nu imposibil

    eu fumez de la 6 ani... din prostia copilariei si din aventura de a ma ascunde de parinti...(abia pe la 7 ani si ceva am invatat sa fumez calumea) unii ati zice ca e o nimica toata pentru ca fumam 2-3 tigari la zi. asta nu a tinut mult... in jurul varstei de 9ani m-am apucat sa fumez si un pachet la zi acum am 16 ani si nu stiu cum sa ma las, chiar daca mi-am dat seama ca asta este doar o obisnuinta, o nevoie, asi putea zice un tic. mi-am dat seama ca si din cauza varstei am niste stari pe care am impresia ca le inteleg. si tot auzind: - de ce fumezi? -de nervi. m-a influientat negativ. din cauza ca de la o varsta foarte frageda, fumez, nu ma stiu fara tigara si nu stiu cum este fara daca vrei cu adevarat si cauti motivele potrivite pentru a te lasa poti face asta multa bafta ps:pentru mai mult spor cautati si toate bolile pe care le puteti dobandi de la fumat(sfatul meu e sa fiti concentrat pe ceea ce cititi va pupa jan=))

    0
    1

  • GabrielaMitzza pe 13 Iul 2013, 17:54
    Fumatul la 9 ani

    Fumez de la 9 ani si sase luni si peste o luna fac zece nu stiu cum sa fac sa renunt le-am promis parintilor de 2 ori ca ma las dupa care m-am apucat fara voia lor .Am inceput asa de cand nu am mai avut pofta de cafea si atunci am zis sa incerc ceva nou.Si acum catva timp am udat un pachet si l-am aruncat acum nu am mai putut rezista si mi-am luat altul.Va rog lasati un comm daca aveti o idee la care sa recurg ca sa ma las.:)

    1
    1

  • stolo pe 17 Dec 2012, 18:17
    Fumatul la 13 ani

    si eu am 13 ani si fumez dar nu mult, cam 2-3 tigari pe zi. cu cateva zile in urma au aflat parintii si incearca sa-mi explice de ce nu e bine, dar cred ca si-au dat seama ca daca-mi interzic o voi face in continoare, acm deoinde de ce parinti ai.

    4
    1

  • lawr pe 24 Ian 2012, 23:54
    Fumatul

    frate un fumator se poate numi un fumator ala care fm mai bn de 5 ani voi va plangeti cu chestii k fumati voi de 6 luni plm frate cum sa nu poti sa te lasi in 6 luni e o tampenie...sau aia care pun intrebari gen fumez o tsigare la 2 - 3 sapt ..kt ma afecteaza? delok frate! fumu ti-l gasaseste abia dupa 4-5 ani doar cateva puncte da se instaleaza...tutunul in sange dupa mai bne de 12-20 de ani fratilor ..deci un intrebare pt fumatorii care fumeaza de minim 1-2 ani ..frate exista nu pot sau nu vreau?

    4
    1

  • Oana pe 15 Nov 2011, 09:01
    Fumatul este o"fita" pentru adolescenti..

    Eu personal m-am apucat de fumat pe la 14 ani,acum am 17 ani.Pot spune ca m-am apucat de fumat pentru ca toata lumea o facea,desi eram destul de constienta de consecinte.Acum fumez datorita stresului.Am incercat sa ma las,dar am esuat cam in 2 saptamani,avand in vedere ca ieseam in curtea liceului si ii vedeam pe toti ca fumeaza.Simteam ca inebunesc,eram nelinistita si nervoasa..In momentul de fata nu mai pot fuma o tigara intreaga si nu pot intelege motivul..adica inainte fumam tigara dupa tigara fara nicio problema..cred ca pur si simplu organismul meu este "satul"..De la 1 pachet pe zi am ajuns la 5 tigari maxim ..si sper sa le raresc cat mai mult.

    8
    2

  • Ada Gartoman pe 8 Nov 2011, 12:40
    Analfabetilor

    Ma intreb daca toti fumatorii sunt analfabeti ca voi .Asta e mai grav si decat fumatul .

    7
    0

  • marcoo pe 19 Aug 2011, 00:37
    LASATI NAIBII PIPELE ALEA K NU IS BUNE!!!

    am 15 ani fumez din clasa a 5a m-am apucat din prostie si din cauza anturajului......akm insa mi-am dat seama cati bani am irosit in 4 ani jumate app5 .......VIATA ARE PRIORITATE!!!

    7
    0

  • Andraduta pe 27 Iul 2011, 12:06
    Fumatuuul

    Am doar 13 ani,dar fumez de ceva timp,am devenit dependenta de tigari.Am inceput sa fumez la 12 ani,la scoala cu colegii si apoi nu mam mai putut lasa.Nu mai vreau sa fumez pentru ca stiu ca nu e sanatos si mie frica sa nu afle parintii mei.Am incercat plasturi contra fumat dar nu au avut efect. Sper ca ma puteti ajuta pentru ca vreau mult de tot sa ma las de fumat.

    4
    0

  • la draq pe 7 Dec 2010, 19:53
    fuuuuuuuum

    vroiam sa scriu aproape 13

    3
    3

  • la draq pe 7 Dec 2010, 19:51
    fuuuuuuuum

    yo am aproape ani si fumez de vreo 3-4 saptamani nu o fac de fite sau stiu yo da am multe certuri in familie si doar asa ma calmez

    2
    4

  • King pe 1 Nov 2010, 06:32
    fumatul

    e aiurea...am fumat de la 14 ani..acum am 18...am facut pneumonie la inceputul lui septembrie...dupa ce am iesit din spital,nu am mai fumat...si iata ca ieri am fumat prima tzigara dupa o pauza indelungata...a fost oribila! Si m-am cam gandit sa ma las de fumat cu ocazia asta....desi mereu am spus ca nu vreau!

    3
    5

  • bogdan pe 20 Oct 2010, 15:15
    nasol cu fumatul

    SI io fumez de la 15 ani[acum am 21].Am incercat de cateva ori sa ma las de fumat dar nu am reusit .Cauzele cred ca au fost:anturaju,serviciul,prietenii si lipsa de ocupatie in timpul liber

    2
    1

  • daniel pe 4 Sep 2010, 17:24
    sa fi tare!!

    tre sa fi constient ca odata ce te-ai lasat de fumat iti dai organizmul peste cap.iti taie tot chieful de viata,salivezi intruna ,devi nervos totul depinde de organizm dupa de ambitie,sunt altii care au dureri de cap de oase ,de stomac ingrozitor nu oresc la nimeni sa treaca prin ce trec eu!! dependenta de nicotina este la fel ca dependenta de heroina sau cocaina.

    5
    3

  • tamas ionela pe 31 Aug 2010, 14:16
    sa te lasi de fumat!

    si eu incerc sa ma las de fumat , de dimineata nu mai fumez :)

    3
    3

  • catalina pe 28 Iun 2010, 18:49
    fumatul un viciu

    si eu m-am lasat de 2 zile dupa 12 ani de viciu

    8
    1

  • Strumphu pe 24 Iun 2010, 21:10
    Nu ma las !

    Oricat de convingator ar fi articolul, eu nu ma las nici in ruptul capului....Sunt fumator de 5 ani, nu stiu de ce, nici nu vreau sa incerc, si asta nu e de la dependenta...Dar o sa vad mai tarziu daca ma pot lasa.

    2
    3

  • Andrei Iordache pe 9 Iun 2010, 23:45
    Eu abia m-am lasat de fumat:X

    Am o zii si jumatate de cand numai fumez,si vreau sa spun ca fumam pe zi un pachet , uneori chiar doua.Mi-am zis :"Cand m-am apucat(12 ani si ceva) eram special --> Acum ca ma las sunt si mai special(17).Si sincer , vad ca merge bine deocamdata.Tine de automotivare.NUMAI CEL PUTERNIC REZISTA. Incearca si tu.Esti puternic?Ai personalitate? Un simplu viciu...

    9
    1

  • vladon pe 6 Iun 2010, 09:07
    Intra aici !!!

    Salut ! Sunt Alin din Suceava si vreau sa va spun tuturor celor care au intrat pe acest sait si au citit comentarile .:) in legatura cu ele nu toti suntem la fel / fiecare are ambitia lui nu te poti lua dupa unu ca s-a lasat de fumat ca are buna vointa si nujtiu ce..:) e o prostie!! Daca vrei intradevar sa te lasi de fumat contacteazama la id-ul alinutzu_top ..Succes !!!

    4
    1

  • Baa pe 28 Apr 2010, 04:12
    xD

    tari copii care fumeaza de 6luni-2ani si se plang :) ba voi aveti grija sa nu va prinda parintii ...no sa aveti probleme de sanatate daca nu suferiti de vreo boala ...vorbiti si voi dupa 10 ani de fumat ...nu dupa 6 luni la 5 tigari /zi aia cu 3 pachete pe zi si 20 de ani de fumat ar trebui sa se ingrijoreze

    2
    2

  • David pe 4 Mar 2010, 10:23
    M-am lasat.

    Am 17 ani si m-am lasat de fumat cu multa vointa. Fumam de la 13 ani, dar de vreo 3 luni am spus NU tigarilor si nu am mai fumat niciuna. Daca va puneti vointa reusiti si voi.

    2
    1

  • Mad pe 3 Mar 2010, 00:03
    Fumatul

    Salut, Am 21 de ani, si fumez de aproximativ 2 ani si 4 luni. Trecusem de perioada critica, adica liceu, si am calcat stramb in facultate. La o luna dupa ce am pus prima tigara in gura,deja ajunsesem la 12-15 tigari / zi. La 2 luni pachetul la zi era ceva normal. Acum dupa 2 ani , cu greu imi ajung 3 pachete la 2 zile, iar cand vine vorba de bani, e cam dificil sa rezisti. Nu am incercat inca sa ma las, dar cred ca e cazul sa o fac. Dupa 2 ani de fupat minim un pachet pe zi , sunt predispus la ceva boli serioase? Mentionez ca nu simt nimic sa se fi schimbat in organismul meu pana acum, am o stare de sanatate buna sspre foarte buna

    7
    1

  • Tudor pe 1 Mar 2010, 12:45
    Nu aveti scuze!!!

    Pe langa faptul ca multi fumatori se complac in sitiatia in care sunt multi cauta scuze...ei bine nu aveti scuze...daca vrei te lasi pur si simplu. Pentru femeile care fumeaza in timul sarcinii am si eu o intrebare: iubesti mai mult tigara decat pe copilul tau? daca fumezi in timpul sarcinii nu te poti numi MAMA...te poti numi o femeie caruia nu-i Am fumat timp de 15 ani dar cand am spus stop...stop a ramas si fara grutati cum se plang altii. Fumez

    7
    1

  • ANA pe 30 Ian 2010, 16:58
    FUMATUL

    DREPT FHSDXHJCYJSXYAGDGBCNBVZ\NZJH\AGYDTY\GXBXVCGFTDFZSDVZSCGVGZSJDFASDSCZ

    3
    1

  • AnutZa.. pe 24 Ian 2010, 14:35
    fumat

    buna..!! am 13 ani si fumez...adik..fumez asa cate o tigara la 2 3 sapt..! de cand mam nascut am facut crize de epilepsie si abea acum cativa ani am descoperit...si acum fac tratament..fara sa stiu...mam apucat de fumat din vara..iar acum am mai facut o criza de epilepsie si iam zis mamei ca fumez..si mia zis sa nu mai fumez... acum trebuie sa ma duc sa fac analize si mie foarte frica sa nu imi gasesca alta complicatie la cap:((..ce sa fac sa alung fumul din organsimul meu? stiu ceva ca laptele elimina fumul..dar e adevarat?? ajutatima va rog:((:((( si spunetimi ce trebuie sa fac ca sa elimin fumul din organism?? (si app..mam lasat de fumat) contactatima la missz.black:D

    3
    2

  • denis pe 18 Ian 2010, 23:13
    fumat

    am 14 ani..Prima tigara am fumato la 12 ani si incet incet am ajuns pe la 13 sa fumez peste jumatate de pachet pe zi.Acum am 14 ani si 1.56... Am auzit ca te opreste din crestere si mie teama ca deaia nu mai cresc mam lasat dar dupa 2 luni iara mam apucat nu poott.TOTI prieteniii mei fumeaza.(si ei au aceleasi varste)..Pls un sfat.TIGARA OPRESTE SAU NU CRESTEREA?

    4
    2

  • andra pe 15 Dec 2009, 14:33
    fumez si sunt insarcinata

    sunt insarcinata si am realizat ca nu cred ca pot sa ma las de fumat.am redus intradevar tigarile drastic dar...NU LE-AM LASAT!fumez de la 13 ani si acum am 24.e mult!stiu ca nu sunt bune dar medicul nu mi-a interzis sa nu fumez mi-a spus doar sa nu fac abuz.aceasta chestia a fost ptr mine o scapare la a mai fuma vreo 5 tigari pe zi.de fapt este o scuza la faptul ca eu nu cred ca pot sa ma las.abia astept sa nasc sa pot fuma linistita,am gandul numai la tigari....asa ca bafta daca voi credeti ca cu bomboane mentolate si seminte rezolvi ceva,eu insarcinata si tot mi-am cautat o scapare sa pot fuma!deci.....e dependenta!

    3
    2

  • daniel pe 19 Nov 2009, 18:01
    adolescentii fumatori

    Am 25 de ani, am inceput sa fumez pe la 15 ani si de la 17 am inceput sa-mi cumpar un pachet pe zi. M-am lasat de 8 luni, ideea e ca daca te-ai lasat, un singur fum de incercare sau de smecherie te va face sa le iei inapoi. Pentru adolescentii de pe aici am un sfat: ca sa va lasati de tigari, de fiecare data cand va vine sa trageti o tigara puneti mana pe cartea de Gramatica si faceti niste exercitii, Daca nu o sa va ajute sa va lasati de fumat, macar o sa puteti scrie in asa fel incat sa va intelegem si noi. Sper... sa nu mi-o luati in nume de rau

    8
    0

  • alice pe 25 Oct 2009, 12:51
    fumatul dauneaza grav sanatatii!!

    sUNt aLICE..DIN BRASOV am 16 ani shi fum din kls a 6...adeek de l de 12 ani jum..a incepoth k o gluma ,,,le fcm paryntylor mey c vadh ei in a fuma...nu imi poteam explika..akum ..azta incerk sa exp shi eo shi nu poth..am incerkat sa ma las fara niki`o sansa simpteam nevoia..parka de aer..nush:))am incerkat sa fac cv ..shi c anume kand simpteam nevia sa fumez luam o bomboana mentolata ...dar degeaba trecea pt skurt timp''nevoia de a fuma'' apoi am rvnt l tzygary vestytu kapitol..azta imi doresk cel mai molt sa ma poth lasa...edekat un dro..:)

    6
    5

  • alice pe 25 Oct 2009, 12:49
    fumatul dauneaza grav sanatatii!!

    sUNt aLICE..DIN BRASOV am 16 ani shi fum din kls a 6...adeek de l de 12 ani jum..a incepoth k o gluma ,,,le fcm paryntylor mey c vadh ei in a fuma...nu imi poteam explika..akum ..azta incerk sa exp shi eo shi nu poth..am incerkat sa ma las fara niki`o sansa simpteam nevoia..parka de aer..nush:))am incerkat sa fac cv ..shi c anume kand simpteam nevia sa fumez luam o bomboana mentolata ...dar degeaba trecea pt skurt timp''nevoia de a fuma'' apoi am rvnt l tzygary vestytu kapitol..azta imi doresk cel mai molt sa ma poth lasa...edekat un dro..:)

    2
    2

  • olghita pe 17 Oct 2009, 18:37
    nanotek

    am 14 ani si m.am apucat de fumat la 13 jum cand mi.am facut prieten care fuma si normal m.am apucat si eu....prima data am fumat virginia si nu fumam mai mult de 4 tigari pe zi....at cand fumam imi venea ametela..prieteni imi spuneau k nu sunt invatata si ca pe parcurs o sa ma invat.Acum fumez kent nanotek k sunt mai usoare...defiecare data cand fumez ma ustura in gat...oare dc??ajutati.ma

    2
    2

  • tania pe 16 Oct 2009, 17:48
    ...

    stiu cum e oameni buni eu am 12 ani si fumez de 2 ani este foarte grav colegii mei iau comunicat dirigintei iar diriginta parintiilor mei ....acum citesc toate aceste randuri pt a ma lasa de fumat ...incercati si voi sar putea sa imi fie de folos

    2
    1

  • cezar pe 12 Oct 2009, 08:23
    FUMATUL

    eu fumez de la 11 ani adik de acu 1 an jumate :P

    1
    2

  • EU pe 3 Sep 2009, 17:25
    PROSTULEEEEE

    plm,nanotekule...... nu invata tu copii la prosti si fumeaza pentru tine pana mori nanotek.stati ar in gat sa ti stea

    2
    1

  • Basca. pe 27 Aug 2009, 22:59
    Nanoteku ruleaza

    Copii! Fumati nanotek. De la 5 nanotekuri pe zi nu muriti.

    2
    1

  • Daniel pe 12 Aug 2009, 20:13
    puterea este in mainele noastre

    am 32 si fumez de la 27 am inceput dintr-o joaca si a devenit o abitudine, am incercat de vre-o cateva ori dar nu am avut destula vointa si asa am revenit din nou. Acum cateva zile mi-am propus sa le las,si sper sa fie pt ultima data pt ca am hotarat singur ce e bine pt mine . Am pus in balans situatia si am decis ca trebuie sa le las. Puterea de a te lasa e intodeauna in inima noastra si fiecare o poate face daca isi doreste intradevar.succes tuturor..

    0
    3

  • vadim pe 21 Iul 2009, 17:49
    vreau sa las fumatul

    oameni buni va rog ajutatima vreau sa las fumatul ........am 17 ani si fumez de la 14 ani ajutatima varog eu incerk sal las dar tot ma trage la o tigara spunetimi vreo metada buna ka sa pot sa ma las de tigara..............................VA ROG AJUTATIMA

    0
    3

  • vadim pe 21 Iul 2009, 17:48
    vreau sa las fumatul

    oameni buni va rog ajutatima vreau sa las fumatul ........am 17 ani si fumez de la 14 ani ajutatima varog eu incerk sal las dar tot ma trage la o tigara spunetimi vreo metada buna ka sa pot sa ma las de tigara..............................VA ROG AJUTATIMA

    1
    0

  • Claoo pe 24 Iun 2009, 17:54
    :)

    Noi,adolescentii knd ponem pt prima data tigarea`n gura e din cauza anturajului in mai molt din jumatate din cazuri.si din cauza anturajului akm numai potem sa ne lasam,adik am potea,da ne`am obishnuit cu ele.eu fumez de 3 ani si prima data mi s`a parut o chestie soper cool,dar acum knd nu fumez sunt foarte nervoasa si fac orice ca sa fac rost de tutun.am 17 ani si eu kred k inca am timp sa le las :) !molti dintre voi fumeaza ca sa fie in ton cu lumea,sa se dea shmecheri si sa fie integrati in clubul fumatorilor adolescenti.incercati sa va lasati ca eu incerc,si iar incerc ..si cei kre nu fumeaza sa nu se apuce k n`are rost sa tragi dintr`o tigare si sa scoti fum aiurea ! e aiurea,da provoaca dependentsa ! orice ar zice lomea nimeni nu ar intelege,pana o sa se moara pe capete si atunci poate,poate se lasa si lumea de fumat :)) ! atat am avut de zis :D

    0
    1

  • Gica Contra pe 10 Iun 2009, 15:55
    de ce ???

    De ce sa fumezi cand potzi sa pumezi ( probabil pulezi :)) Decat sa fumezi poti sa fii anagramat , manelism , sa-ti faci poze cu telefonul in baie si sa le pui pe Hi5 , poti sa fii EMO , sau cel mai bine sa nu fumezi si sa iti dai cu parerea despre astia care fumeaza . H4I C4 V-4M L4S4T ( M4 DUC LA O TIG4R4)

    1
    1

  • Morosan Ionela pe 30 Apr 2009, 17:40
    Parerea mea

    Parerea mea este ca nu are nici un rost sa fumezi. Nu fumez, dar cunosc multe persoane care o fac, de ce sa pumezi cand poti sa nu o faci. Eu cred ca orcine se pote lasa de fumat dar nu are destula vointa sa o faca. AM 13 ANI SI DE CUM AM INVATAT LA SCOALA CE RAU FACE FUMATUL AM VRUT SA IMI EXPRIM PAREREA.

    0
    1

  • CRISTINA M. pe 30 Apr 2009, 16:18
    40 de lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre fumat

    40 de lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre fumat 1. Fumatul ucide jumateate din fumatorii din intreaga lume. 2. Fumatorii sunt predispusi la dureri de spate 3. Fumatul accelereaza imbatranirea 4. Anual, mor apoximativ 6 persoane in fiecare minut din cauza fumatului. 5. Fumatorii se confrunta cu prbleme ale pielii. Majoritatea fumatorilor au pilea mai uscata si mai palida, cu mai multe riduri care apar din cauza ca se reduce rezerva de sange care determina o pierderea elasticitalii. 6. Fumatul reduce resursele de vitamina C ale organismului cu pana la 30%. 7. Fumatul distruge intestinele. 8. Nicotina creste nivelul colesterolului 9. Fumatul afecteaza dintii si gingiile si poate cauza cancer de gura. 10. Fumatul dubleaza sansele de dementa 11. Fumatul favorizeaza instalarea cataractei 12. In tutun se regasesc 6000 de substante chimice printre care cianura, butan, amoniac si monoxid de carbon. 13. Fumatul creste de pana la 6 ori riscul de infarct. 14. Fumatul in timpul sarcinii omoara anual 5000 de fetusi, creste riscul deteriorarii intelectuale, creste riscul nasterii unor copii subponderali predispusi la alergii si leziuni cerebrale. 15. Fumatul in randul femeilor favorizeaza instalarea timpurie a menopauzei. 16. Toate sisteme organismului sunt afectate de fumat, incluziv sistemul cardiac si cel vascular. 17. Fumatul slabeste sistemul imunitar. 18. Fumatul creste riscul de diabet 19. Fumatul scade nivelul de tolernata la efort 20. Fumatul creste riscul de pneumonie. 21. 87% din decesele fumatorilor sunt cauzate de cancerul pulmonar. 22. Fumatul dubleaza infertilitatea la femei. 23. Fumatul slabeste oasele prin demineralizarea lor. 24. Fumatul produce, de asemenea si pagube financiare. 25. Dependenta de nicotina este mai mare decat cea de heroina sau alcool, substanta ajungand la creier in timp de cateva secunde. 26. Fumatul creste riscul instalarii starilor de anxietate si depresie. 27. Fumatul epuizeaza resursele de antioxidanti din organism. 28. Fumatul creste tensiunea care reprezinta un factor de risc pentru infarct si atac cerebral. 29. Incepand cu 2-3 ani dupa ce s-a renunta la fumat se reduc sansele de infarct si atac cerebral. 30. Fumatul dauneaza calitatii spermei si creste cu pana la 50% disfunctiile erectile la barbatii cu varste peste 30 de ani. 31. Fumatul scade acutitatea auditiva. 32. Fumatul cauzeaza o respiratie urat mirositoare si boli gingivale, ceea ce poate duce la pierderea dintilor. 33. 15% din cancerele descoperite la copii sunt cauzate de fumatul in timpul sarcinii al mamei. 34. Fumatul cauzeaza boli coronariene. 35. Rata de risc a mortalitatii revine la normal la 10-15 ani de la renuntarea la fumat. 36. Fumatul poate cauza oboseala si durei de cap. 37. Fumatul este cauza a 80% din cazurile de boli pulmonare cronice obstructive. 38. Fumatul diminueaza mirosul si gustul. 39. Fumatul reduce rata estimata de viata cu pana la 7-8 ani. 40. Fumatul ucide anual 4 milionane de oameni din lumea intreaga.

    1
    1

  • GRV pe 22 Apr 2009, 11:55
    Raspuns Butterfly

    mai mult ca sigur o sa te dea de gol, fii sigura!!!

    0
    3

  • ermina pe 16 Apr 2009, 22:40
    nuj ce sa fac

    buna am 14 ani si am un prieten care fumeaza ...am probleme in familie si am avut o cazatura mortala cu catva timp in urma...tocmai am aflat ca nijte cunojtinte fumeaza.....ma tenteaza cateodata si nuj ce sa fac ajutatima:((:((...nu vreu sami bat joc de sanatatea mea dar ma tenteaza:((

    1
    1

  • malina pe 25 Mar 2009, 19:42
    ..

    Fumez de 9 luni de zile si vreau si eu sa'mi spuneti daca plamanii sunt afectati rau sau daca ma lasa e prea tarziu si chiar daca ma las fac cancer???

    0
    1

  • gregoris pe 22 Mar 2009, 14:50
    M-am lasat de trei ori de fumat

    Am 30 de ani si fumez de 15 ani. M-am lasat de 3 ori in ultimi 2 ani. Prima oara nu am fumat 4 luni, a doua oara nu am fumat 2 luni iar a treia oara nu am fumat 2 saptamani, de fiecare data m-am reapucat din prostie. Acum ma las pentru a patra oara si chiar nu vreau sa mai fumez. Vreau sa va fac sa intelegeti ca nu este asa de greu sa va lasati de fumat daca doriti cu adevarat. Nu este greu. Problema ce-a mai importanta este ca in momentul in care te-ai lasat de fumat nici sa nu mai aprinzi absolut nicio tigra. O saptamana dureaza pana chiar nu mai simti deloc nevoia de a fuma. Devi putin agitat, nervos dar nu exagerat dupa care gata. O sa vedeti o foarte mare schimbare: te trezesti dimineata mai odihnit, mult mai multa energie in tine, vezi viata altfel, nu mai depinzi de nimic. Astept sa aud numai astfel de informatii. Tutunul dauneza grav sanatatii si vietii de zi cu zi. Multa bafta si ambitie.

    0
    1

  • aleksey pe 16 Mar 2009, 15:55
    NU VA INSELATI!!!

    am 16 ani... fumez! insa am vazut mai sus ca scrie despre Kent Nanotek! daca fumezi Nanotek fii sigur ca devii dependent! organismul se obisnuieste cu o anumita cantitate de nicotina iar el cantitatea aia o cere... nanotek e fite... restul e prostie ;)

    0
    1

  • Skadred pe 7 Mar 2009, 14:27
    Tigarile

    Salz....am 12 ani si fumez de vreo 5 luni...fumez cam o tigara la 3-4 zile da nuj dc nu simt nik cand fumez :-?? trag in piept dar dak trag mai mult de 3-4 fumuri incep sa ametesc tare [aj vrea sa jtiu dc] iar la vreo 15 minute dupa ce am terminat`o ma ia q calduri [oare dc:-??] si ink ceva ...nu simt delokk nevoia sa fumez dar totusi cand imi vad prieteni ca isi aprind o tigara nu ma pot abtine ;)

    0
    0

  • marcica94 pe 18 Feb 2009, 15:41
    contrariu lui -=_D3yu_=- | -(x_x)-

    nu fumez nu am incercat niciodata si nici nu vreau si nici pe altii nu ias sfatui so faca potrivit subiectului meu cred ca -=_D3yu_=- | -(x_x)- care crede ca toti sunt totuna nu are dreptate organismul fiecarui om este diferit unul pote fi dependent de tigari mai repede iar altul mai tirziu si sa nu se dea asa de trendy ca nu e unicum:(

    1
    0

  • oana pe 22 Ian 2009, 21:04
    puteti sa reusiti!succes!!!

    eu si sotul meu am luat timp de 2 sapt CHAMPIX.niste pastile care iti taie pofta de tigari.incercati si voi.sunt nemaipomenite.noi am reusit

    0
    1

  • Mateo pe 18 Ian 2009, 22:58
    chiar e greu mah

    pai eu incerc de cateva sapt cu plasturi si nu prea mai simt nevoia... dar imi este frica de faptul ca daca nu mai imi pun plasturi o sa incept din nou sa resimt aceeasinevoie intensade a fuma... asa e? sa mai continui cu plasturii?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod