Riscurile Rh-ului negativ asupra sarcinii

As dori mai multe informatii despre riscurile unui Rh negativ asuprasarcinii. Mentionez ca sunt la a doua sarcina (3 luni) am avut un avortacum un an de zile. Care sunt procedurile medicale pentru a intampina osarcina cu probleme, sau pentru nasterea unui copil sanatos? Mediciide aici (Canada) m-au asigurat ca nu sunt probleme dar nu sunt preaincrezatoare in competenta lor. Multumesc anticipat, Andreea.

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

In general cand se vorbeste de Rh nu poti sa nu remarci izul de misterce emana in jurul acestui termen. Din pacate lipsa de preocupare pentruinformatie atat a populatiei cat si a autoritatilor medicale a dus lasituatii care mai de care mai particulare, unele hilare, altele de-adreptul dramatice. Anecdotal pot sa spun ca o femeie cand a fost intrebatace tip de Rh are, pozitiv sau negativ, a dat dovada gradului de informarea unei bune parti a populatiei si a raspuns nonsalant: "Nu stiu. Celbun". De aceea sper ca prin articolul ce urmeaza sa arunc un graunte delumina in acest capitol major si totodata frumos al patologiei sarcinii.

Ce este Rh-ul? Toata lumea stie, la ora actuala, ce sunt grupele sanguinesi care este rolul lor in procedurile de transfuzie. Cu siguranta orcinestie ca exista 4 grupe de sange: A, B, AB si O. Ce inseamna asta? Peoricare dintre hematiile unei persoane exista niste lanturi proteicecare proiemina in exterior, un fel de antene, similar celor TV pe care levedem zi cu zi pe terasele blocurilor. Antenele acestea poarta numele deantigene. Simplist vorbind, hematiile unei persoane pot avea pe suprafatalor numai antigene de tipul A (individul avand astfel grupa sanguina A),numai B (grupa B), dar le poate avea simultan si pe amandoua (grupa AB)sau poate fi lipsita de prezenta ambelor (grupa O).

Nu multa lume stie insa ca pe langa aceste antigene "canonice" maiexista alte peste 50 de tipuri de antigene eritrocitare, deci implicitpeste 50 de grupe sanguine, dintre care cea mai mare notorietate o detinantigenele Rh. Denumirea de Rh vine de la numele unei specii de maimute(maccacus rhesus) folosite in cadrul unor experimente tinute in anii 40care au dus la descoperirea acestui factor. Interesant este faptul caaceasta descoperire a fost facuta de acelasi Karl Landsteiner, care adescoperit si existenta grupelor ABO cu aproape 40 de ani inainte! Existamai multi membrii ai acestei familii de antigene Rh, dintre care cel mai"recalcitrant" este tipul D. Daca hematiile unei persoane prezinta pesuprafata lor antigene tip D (luam acest exemplu) atunci ea va avea Rhpozitiv, lucru valabil la 85% din populatia lumii. Restul de 15% nu auaceste antigene prezente, fiind Rh negative.

La ora actuala nomenclatura grupei sanguine a unei persoane trebuiesa contina obligatoriu tipul de antigen ABO si prezenta sau absentafacorului Rh, de exemplu "grupa AB - Rh negativ".

Nu trebuie sa fii neaparat un laureat al unui important premiuinternational pentru medicina pentru a sti ca transfuzia uneicantitati de sange de la o persoana la alta trebuie facuta numai inconditiile potrivirii grupei sanguine a persoanei transfuzate cu cea adonatorului. Potrivirea acestor grupe poarta numele de compatibilitate,iar, logic, nepotrivirea este denumita incompatibilitate. Deci pentruca o transfuzie intre doua persoane sa fie reusita trebuie ca macar celemai importante dintre zecile de antigene existente simultan pe suprafataunei hematii sa fie similare. Daca aceasta similaritate nu apare, seproduce hemoliza.

Ce este hemoliza? Sub presiunea factorilor evolutionari, organismeleau trebuit sa-si dezvolte sisteme eficiente de aparare care sa le ofereprotectie impotriva atacurilor agentilor patogeni din mediu. Acestea suntgrupate sub denumirea de sistem imunitar, care, la modul profan vorbind,reprezinta "armata" oricarui organism. "Soldatii" acestei armate suntcelule speciale (leucocite) care au anumite atributiuni in strategiade aparare a organismului respectiv (fiind si ele impartite in familii:limfocite, neutrofile, eozinofile, macrofage, etc.).

Ele au rolul de a patrula si de a identifica si ulterior distruge oriceintrus care nu prezinta o "parola" sau un "insemn" pe care acesti soldatisa il recunoasca a fi "self", adica propriu organismului respectiv. Pefiecare dintre celule din componenta oricarui organism se afla acelasitip de antigene (antene), care sunt recunoscute de catre limfociteca fiind self, deci inofensive. Daca antigenele de pe suprafata uneicelule nu corespund celor recunoscute de catre leucocitele gazdei,celula va fi distrusa (acest fenomen sta la baza rejectiei organelortransplantate). Acelasi fenomen are loc si in cazul unei transfuziicu hematii care au pe suprafata lor antigene incompatibile, astfelca sistemul imunitar al organismului gazda va distruge hematiiledonatorului. Acest proces specific poarta numele de hemoliza.

Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rhapare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitivala una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismuluitransfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafatalor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru adescrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativaeste insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitateafeto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomicvorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatiamaterna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnescniciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sauprovocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina,avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invaziveprecum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separareeste alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, seamesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile,sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rhpozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh,distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict,anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nupot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta esteocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh,cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangelefetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB),astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO(care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa"ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibilaABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mamadeja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul cafenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si ceamaterna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetalepatrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid(numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fostvizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noianticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnitapurtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii dingeneratia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversaplacenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ceurmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrugorice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal esteproportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catremama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate variade la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie,avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetaleincep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigenla nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intrain hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca maimulte hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase undeare loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselorrespective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multehematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incatfatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sasuplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul sirinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in voluma abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cumacesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecumfunctia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scadedramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiilelor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultandextravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobinain exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta esteexcretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale,rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masivea eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poateproduce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarcafeto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termenel devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic alnou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare abilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstantain care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierulcopilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectareneurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usora preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitatiRh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deciimplicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nufoarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitatedin partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i seidentifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se facaun screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cupartenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentalein antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatelescreeningului negative sunt candidate pentru terapia profilacticacu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor maternianit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incatin aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curentanu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fidistrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a amintica profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copiluluieste si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standardodata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceastaultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

Alte situatii in care profilaxia cu Ig anti-D este indicata (dar dinpacate nu se face) sunt urmatoarele: sangerare in trimestrul I sauII, avort spontan sau la cerere (curetaj), inainte de o procedura deechografie interventionala (de ex. amniocenteza), cazuri documentateechografic de hematom decidual, in cazurile de moarte fetala. Intrucatantigenele Rh apar inca din a 30-a zi de la conceptie, este bine aadministra profilactic si mamelor Rh negative care au sarcina ectopica.

Aprecierea gradului de transfuzie de sange fetal in cel matern se faceprintr-un test special, numit Kleihauer-Betke, care deceleaza catehematii fetale sunt prezente in sangele matern. Rezultatul obtinuteste folosit in dozarea imunoglobulinei anti-D care este eficienta indoze de 10 mcg pentru fiecare mililitru de sange fetal apreciat a fi incirculatia materna prin testul sus-mentionat.

Strategia in cazul unei alloimunizari Rh. In cazul acesta trebuiescindeplinite doua deziderate: unul este aprecierea gradului anemiei fetaleiar cel de-al doilea este corectarea acesteia pana se atinge maturitateaplamanului fetal astfel incat nasterea sa fie posibila fara riscuri.

Confirmarea alloimunizarii se face prin decelarea prezentei de anticorpianti-Rh in sangele matern (se face un test special numit "Coombsindirect", titrurile de 1/8 sau chiar 1/16, in functie de laborator,insemnand ca mama este alloimunizata).

Pasul urmator este a determina daca fatul este supus riscului, cacidaca el este Rh negativ, este in afara oricarui pericol. In caz depaternitate sigura, daca tatal este homozigot pentru D, copilul va fisigur Rh pozitiv. In caz de paternitate incerta sau daca tatal esteheterozigot D, se face prelevare de celule fetale (amniocenteza sau CVS)si printr-o procedura genetica speciala denumita PCR (polymerase chainreaction) se poate determina daca fatul este sau nu Rh negativ. Dinpacate procedurile invazive mentionate se insotesc de un mic risc deavort si necesita interventionisti cu experienta, astfel incat se asteaptadezvoltarea unor tehnici de decelare a celulelor fetale in sangele matern(fara distrugerea acestora).

Determinarea gradului de afectare fetala se face in functie de titrulanticorpilor, care se determina si lunar daca este cazul. Daca titrurileating 1/16 sau mai mari, este indicata o procedura de diagnosticinvaziva, in speta amniocenteza. Am amintit mai sus ca bilirubina fetalaeste eliminata de fat in lichidul amniotic, astfel incat concentratiabilirubinei in acest lichid este folosita a determina gradul de afectarefetala (trebuie tinut cont totusi si de varsta sarcinii).

Daca titrurile anticorpilor sunt mici, este suficienta monitorizareafetala prin echografie, care poate sa arate afectarea fetala prindescoperirea edemului, a ascitei, a maririi de volum a abdomenului fetal,a ficatului si splinei fetale, etc.

Recent s-a pus la punct o metoda neinvaziva de determinare a afectariifetale care sa inlocuiasca amniocenteza, si care are la baza determinareaechografica Doppler a fluxului sanguin fetal (se foloseste arteracerebrala medie).

Toate aceste metode de determinare a gradului anemiei fetale suntindirecte. Singura metoda directa este punctia cordonului ombilicalsub control echografic si obtinerea de sange fetal care este studiatulterior.

Strategii terapeutice: In viata intrauterina exista in cazurile cuafectare serioasa doar doua optiuni: declansarea nasterii prematur, dacafatul are peste 32-34 de saptamani si terapie intensiva postpartum, sau,a doua optiune, trasnfuzie intrauterina, daca varsta gestationala estesub 32-34 saptamani. Este inutil a mentiona ca aceasta ultima proceduratrebuie facuta doar in unitati spitalicesti cu experienta in domeniu.

Postpartum, fatul afectat este preluat de catre serviciul de neonatologie,si tratat intr-un serviciu de terapie intensiva.

O vorba in final: Iata ce diferenta uriasa este intre atitudineaprofilactica (una sau doua simple injectii) si ce resurse de diagnosticsi de terapie fantastice sunt necesare in tratarea propriu-zisa aacestei afectiuni. Descoperirea Rh-ului, a imunoglobulinei anti-D,descrierea curbelor Lilley (bilirubina din lichidul amniotic) precumsi dezvoltarea tehnicilor de ecografie interventionala care au facutposibila transfuzia intrauterina a fatului, toate aceste minunate dovezide pricepere medicala au facut ca urmarile incompatibilitatii de Rh safie din ce in ce mai putin dramatice.

Inca o data: a preveni este mai simplu decat a trata. Daca aveti Rhnegativ si partenerul dumneavoastra are Rh pozitiv, daca ramanetiinsarcinata, sa nu va multumiti niciodata cu vorbe, venite din parteadoctorului, de genul: "Nu cred ca vor fi probleme", sau "Sunt sigur cao sa fie bine". Aveti dreptul sa fiti informata de ceea ce urmeaza a fifacut si, de ce nu?, chiar si dreptul de a schimba doctorul daca acestanu va inspira incredere.

 

Comentariile 1-50 din 294

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rahela 90 pe 11 Dec 2015, 19:23
    rh negativ

    Buna ziua,am 25 ani si sunt la a doua sarcina si am un baietel de 5 ani si am rh negativ si sotul rh pozitiv .Ce riscuri sunt pentru bebe ,caci as dori aceasta sarcina si nu as vrea sa aiba probleme de sanatate .Va rog un raspuns cat mai sincer posibil si urgent ...Va multumesc

    0
    0

  • Ligia pe 25 Iul 2015, 22:53
    RH negativ

    Buna ziua numele meu este Ligia si am citeva nelamuriri in privinta acestui subiect foarte discutat RH negativ la mame.In citeva cuvinte am sa va explic nelamurirea mea.Va rog sa imi spuneti in cazul meu am virtsa de 41 de ani sunt cu RH negativ am dat nastere unui baiat cu RH negativ ca si mine si grupa de singe a tatalui A2 si bineteles tatal este pozitiv,intre timp in acesti ani 15 la numar aceasta este virsta copilului meu am avut 3 intreruperi din pacate motivul a fost din cauza incompatibilitati si pentru medicul meu ginecoloc mi-a zis ca numai am nici o sansa sa am al doilea copil.Acum am ramas din nou insarcinata sunt in Anglia si urmeaza sa ajung la un medic de familie aici .Problema mea este si un pic ingrijorata dat fiind virsta plus rh negativ la mine dar si baiatul de altfel cum sa procedez ce sanse sunt sa merg cu aceasta sarcina si daca sunt sanse?Nu am facut vaccinul de imunizare datorita faptului ca am avut anticorpi anti rh absenti pina cind am nascut si doctorita ce am avut-o mi-a recomandat contra cost sa fac acest vaccin la 72 de ore dar din pacate nu imi puteam permite sa acoper aceasta cheltuiala si uite asa am ajuns din insarcinata .Va rog sa imi spuneti ce anume ar trebui sa fac si daca trebuie sa fac ceva referitor la aceasta problema. Va multumesc mult!

    0
    0

  • stanciu simona pe 9 Feb 2015, 16:29
    Buna ziua!

    Buna ziua!As avea si eu o intrebare si as aprecia daca as primi un raspuns cat mai curand.Am Rh negativ,am facut 2 avorturi pana acum si as vrea sa am un copil.Am facut un vaccin dupa al 2-lea avort si as vrea sa stiu ce sanse sunt sa am un copil sanatos si daca ma va afecta pe mine personal aceasta sarcina,din punct de vedere al sanatatii.Am 28 ani si planuim sa facem un copil intr-un an sau 2,vreau sa stiu ce riscuri sunt inainte de a lua o decizie...Va multumesc!

    0
    0

  • Iuliana pe 3 Oct 2014, 10:43
    anticorpi prezenti cu valoare de 1/2

    Sunt insarcinata , am 27 de saptamani ,am rh negativ l si sotul meu rh pozititv , sunt la prima sarcina dupa 2 avorturi cu vaccin facut in 48 ore dupa ultimul avort. am facut si amniocenteza la 19 saptamani fetita fiind ok, avand rh pozitiv. Dupa amniocententeza mi sa facut vaccinul iar doctorul mi-a recomandat lunar sa fac verificarea de anticorpi. La analizele anterioare de sange aveam anticorpi anti rh ABSENTI dar astazi la analiza imi apare anticorpi anti rh PREZENTI cu o frecventa sub 1/ 2 .Ce riscuri exista ? Care este sfatul dumneavoastra?Va multumesc!

    3
    0

  • blanca pe 9 Iun 2014, 18:15
    rh- sensibilizad

    Buna la toate mamicile care vor sa aiba copii . Si eu sunt rh- sensiblizata . Eu am avut o nastere cu rh - sensi monitorizata infiecare sapt . Am nascut un spania ca da nasteam in ro nu cred ca tria a avut multe complicatii dar medicii au scoso la lumina si multumesc cerului . As vrea sa stiit ca rh- cine este la 7 sapt trebuie facut un vacin anti rh-d . Dar daca sunteti rh - sensiblizad nu isi mai face efectul vaccinul ci numia trebuie monitorizat facutul sa vada daca nu are anemie si daca puteti toate care sunteti cu rh - sa insistati sa faceti cesariana ca atunci copilul nu face mult effort si nu sunt atitea problem .. Daca avreti alte informatti puteti sa imi trimeteti pe e mail ...

    4
    0

  • blanca pe 9 Iun 2014, 18:15
    rh- sensibilizad

    Buna la toate mamicile care vor sa aiba copii . Si eu sunt rh- sensiblizata . Eu am avut o nastere cu rh - sensi monitorizata infiecare sapt . Am nascut un spania ca da nasteam in ro nu cred ca tria a avut multe complicatii dar medicii au scoso la lumina si multumesc cerului . As vrea sa stiit ca rh- cine este la 7 sapt trebuie facut un vacin anti rh-d . Dar daca sunteti rh - sensiblizad nu isi mai face efectul vaccinul ci numia trebuie monitorizat facutul sa vada daca nu are anemie si daca puteti toate care sunteti cu rh - sa insistati sa faceti cesariana ca atunci copilul nu face mult effort si nu sunt atitea problem .. Daca avreti alte informatti puteti sa imi trimeteti pe e mail ...

    0
    0

  • roxana pe 10 Mar 2014, 21:26
    rh neg

    sunt insarcinata in 32 de saptamani,a doua sarcina si am rh negativ(sotul pozitiv iar primul bebe tot pozitiv) iar astazi am mers la medic pentru eco...medicul mi-a spus ca bebe are inima putin marita si ca are putin lichid in stomac si in pericard.Sunt foarte speriata mai ales ca de aseara am si contractii destul de dese.Stiti cumva ceva despre acest lichid in pericard si in stomac pentru ca nu prea gasesc nimic pe net :(

    0
    0

  • georgybrebeanu pe 21 Feb 2014, 12:55
    rh negativ

    Buna ziua,am un baietel de 9 ani.si doresc sa-mi spuneti ce riscuri sunt la a doua sarcina.memtionez ca nu am facut vaccinul respectiv.exista riscuri negative sau pot avea o sarcina sanatoasa,va rog sa-mi spuneti.va multumesc,sotul are rh pozitiv si eu negativ

    4
    0

  • maria pe 4 Dec 2013, 12:40
    01 rh negativ si sotu 01 rh pozitiv

    Buna ziua .Am 24 ani , am un copil de 4 ani si un avort acum 2 ani, si sunt foarte nelinistita as mai vrea sa ami am un copil dar nu stiu ce sa fac as vrea sa stiu ce riscuri sunt si ce sanse am.

    1
    0

  • crina pe 10 Nov 2013, 13:43
    vaccin contra rh negativ

    Viitoare mamici sunt in posesia unui vaccin necesar mamicilor ce au RH negativ si incompatibilitate cu fatul. Eu nu l-am folosit pana la urma deoarce fetita mea s-a nascut cu RH-ul meu. sant din galati vaccinul este pastrat in conditii obtime la frigider expira in 2016.ma puteti contacta la tel 0755732453,sau crinacostin95@yahoo.com

    0
    4

  • camelia anghel pe 26 Aug 2013, 14:24
    rh negativ

    acum in luna 6 jum mi sa descoperit rh negativ mie ca mama tatal are rh pozitiv si sunt la al 3lea copil .doctora de familie mia dat trimitere pt vaccin cu anticorpi .pana voi naste va mai fi nevoie de vreo dozare?caci nu sunt deloc linistita caci sa descoperit prea tarziu la 6 luni jum.cu cine trebuie sa discut cu medicul ginecolog? voi avea probleme la nastere? sau copilul sa aiba probleme? va rog din suflet sa-mi dati un sfat caci nu pot sa ma linistesc. multumesc anticipat

    0
    1

  • Istoc Bianca pe 8 Iul 2013, 17:06
    ajutor!

    sunt insarcinata in 8 luni si acum am descoperit ca am Rh negativ si sotul pozitiv:( acum 3 ani am avut o perdere de sarcina de 2 luni.nu am facut nici un vacccin atunci,care stie sa ma ajute va rog?este vre-un risc acum sa aiba probleme copilul?:( va multumesc

    12
    1

  • Maftei Elena pe 28 Iun 2013, 11:00
    riscurile asupra sarcini cu Rh negativ

    Buna ziua am 26 de ani si sunt insarcinata in 4 saptamani am Rh negativ si nu stiu sigur ce tratament trebuie sa fac pentru a avea o sarcina normala si un copil sanatos.?Va multumesc

    10
    12

  • DENYSA pe 19 Feb 2013, 10:25
    rh negativ

    buna! sunt denysa si am B3 rh negativ iar sotul A2 rh pozitiv,am un copil de 3ani perfect normal si acum sunt insarcinata in 9saptamani dar mi-e tare frica sa nu pierd sarcina ca am niste dureri ingrozitoare abdominale...am auzit ceva de injectia aia ca trebuia facuta dupa prima nastere dar nu se gasea atunci cica.. o pot face acum??si unde o gasesc?va rog ajutatima k nu vreau un bebe cu probleme

    10
    9

  • Mihaela pe 7 Feb 2013, 11:17
    Rh negativ 01 si sotul rh pozitiv a2

    Buna ziua! Eu am 2 baietii de 8 ani si unul de 6 ani acum sunt insarcinata in 10 saptamini ...sarcina este monotorizata din 2 in 2 saptamini pina acum medicul a spus ca este bine ...copilasii mei au rh meu adica negativ si sunt sanatosi acum sarcina este diferita am si 33 de ani acum as vrea sa mi spuna cineva daca a nascut al treilea copil sanatos cu rh negativ,va multumesc.

    5
    3

  • Liliana pe 4 Ian 2013, 20:04
    rh negativ

    am 33 de ani am rh negativ grupa o iar sotu AII pozitiv avem o fetita de 6 ani nascuta la 36 de saptamani acum sunt insarcinata 8 saptamani (am avut o intrerupere de sarcina la 6 saptamani ) iar lamuriri prea multe despre imunizare nu mi-adat medicul de familie m-a trimis pentru detali la medicul ginecolog la prima sarcina am fost vaccinata cui trebuie sa ma adresez pentru imunizare si cand este indicat (a cata saptamana de sarcina) astepr raspunsul pentru a ma linisti

    4
    1

  • anailil pe 22 Dec 2012, 19:58
    sunt foarte nedumerita...

    BUNA SEARA, AM 27 ANI ,SUNT FOARTE PREOCUPATA DE FAPTUL CA AM RH NEGATIV.FIIND INSARCINATA IN LUNA 3 , DAR MAI RAU E CA AM FACUT 1 AVORT ACUM un AN IN URMA.SI NU CRED CA MI S-A FACUT NICI O INJECTIE... LA MOMENT NU MA SIMT PREA BINE,AM DURERI FOARTE MARI IN ZONA ABDOMINALA SI SLABICIUNI,DURERI DE CAP LA FEL.MEDICII IMI ZIC CA TPTUL O SA FIE BINE. VA ROG DIN SUFLET AJUTATI-MA! MULTUMESC

    11
    0

  • Cristian pe 13 Dec 2012, 12:00
    Sotia 01 + sotul a2 negativ = copilul a2 pozitiv

    Buna ziua. Escte posibila aceasta combinatie?

    14
    3

  • aleaur pe 3 Dec 2012, 23:37
    rh negativ un avort si insarcinata in 29 sapt

    buna am si eu o intrebare.am rh negativ si sotu meu e plecat vine saptamana viitoare sasi faca rh.am facut o intrerupere de sarcina acuma 3 ani.nu am stiut pana acuma ca am rh negativ.anti-d igG absent.ce inseamna?bebelusu e bine?ast rasp urgent

    4
    2

  • oana pe 1 Dec 2012, 00:08
    doua sarcini pierdute

    Buna,am30 de ani, grupa AB si Rh negativ,iar sotul meu Rh pozitiv.Avem un baietel minunat si sanatos cu Rh pozitiv ca si tatal.Dar inainte de baietel cu 9 luni in urma am avut o fetita care la 34 saptamani de sarcina a murit,am cerut auopsie si mi-au spus doctorii ca nu stiu motivul exact ,ca a fost Moarte Subita.Mentionez ca mi-au facut injectia si la 28 saptamani de sarcina si si dupa nastere(pierderea fetitei)mi-au facut injectia si sustin medicii ca totul a fost OK si nu are de vazut cu nimic ca eu sunt negativa.La 40 de zile am ramas insarcinata iarasi cu baietelul care are 1 an acum si este perfect sanatos,dar care l-am nascut prematur la 34sapt.si 5zile si prezenta o usoara icterizie pe fata.Fiind cu Rh pozitiv ca si tatal am intrebat de ce nu.mi fac injectie antiD si au zis ca nu mai e nevoie ca sunt deja sensibilizata.Cand baietelul avea 4 luni de viata am ramas iarasi insarcinata si am fost f bucurosi,dar din nefericire bucuria adurat f putin pt ca la 12 saptamani de sarcina am avut un avort,pierdere,nici acum nu am ptimit injectia,,,,doar ne-au spus doctorii dupa diferite analize si examene ca orice sarcina care voi mai avea daca bebele este pozituv sunt riscuri f mari de pierdere ,anemie sau handicap,Intrebarea mea si nelinistea este daca intradevar trebuie sa cred ce.mi spun si atunci nu cumva au gresit ei ca nu m-au injectat?

    10
    4

  • raluca pe 28 Nov 2012, 21:11
    rh negativ

    eu am fost gravida in portugalia la 15 saptamani am facut injectia iar apoi la 7 saptamani am venit in tara iar dupa ce am nascut mi sa facut iar injectia .Se poate de 2 ori injectia

    4
    3

  • ANAMARIA pe 8 Nov 2012, 14:38
    rh negativ

    Buna ziua am 27 de ani am rh negativ am 2 copii unu de 10 si 2 ani si am avut un baietel acuma ar fi inplinit 7 luni dar la 3 luni si o saptamana a decedat la autopsie mi sa spus ca a facut stop cardio respirator .Tin sa precizez ca am nascut la 32 de saptamani la nastere a avut 1800 de grame dar la o saptamana a luat o infectie de la maternitate si a scazut in greutate .Acuma sant din nou insarcinata in 5 saptamani dar dupa ultima nastere nu mi sa facut vaccinul.Va rog frumos sami spuneti daca ar fi sanse sa fie un copil sanatos .Va spun sincer de avort imi este frica Va multumesc

    10
    0

  • ADRIANA pe 7 Nov 2012, 18:54
    sarcina cu rh negativ

    BUNA SEARA, AM 28 ANI ,SUNT FOARTE PREOCUPATA DE FAPTUL CA AM RH NEGATIV.FIIND INSARCINATA IN LUNA 5 , DAR MAI RAU E CA AM FACUT 2 AVORTURI ACUM 9-10 ANI IN URMA. SI NU CRED CA SE STIA DE FAPTUL CA AVEAM RH NEGATIV,SI NU CRED CA MI S-A FACUT NICI O INJECTIE... VA ROG DIN SUFLET AJUTATI-MA! MULTUMESC

    15
    0

  • ada pe 27 Sep 2012, 10:36
    D-lui Dr. Dan Tutunaru

    Buna ziua, am 34 de ani, grup sangvin AII, Rh negativ; la 28 de ani am avut un avort provocat ( nu am fost vaccinata anti D, deoarece m-i s-a explicat de catre medicul care a efectuat interventia, ca nu e necesar, avand in vedere varsta gestationala de 6 sau 7 saptamani ). APP: astm bronsic infecto-alergic. in eventualitatea in care raman insarcinata si avand in vedere si varsta relativ inaintata, ce probleme ar putea sa apara ( malformatii, trisomia 21, retard psiho-motor, etc ? ) si ce investigatii clinice si paraclinice ar trebui sa fac pentru a le putea depista. inainte de a ramane insarcinata se pot face ceva analize in acest scop?

    18
    8

  • C.P pe 28 Iun 2012, 18:34
    Domnului Dr. Dan Tutunaru...

    Doresc sa va multumesc pentru raspunsul explicit si coerent cu care ati abordat acest subiect "cu iz de mister". A fost de mare ajutor! Multa sanatate si succes in cariera!

    19
    8

  • Florin pe 24 Iun 2012, 22:43
    La barbati

    Scuze ca intru aici cam off topic. Nu stiti ce dezavantaje are ABIV cu Rh negativ la barbati? Multumesc !

    8
    2

  • gina predoiu pe 17 Iun 2012, 13:35
    rh negativ

    buna ziua.am 34 ani si 2 baietei de 10 si 7 ani.sunt insarcinata intr-o luna si-mi doresc foartemult o fetita.eu am rh negativ,sotul rh pozitiv.dupa ce am nascut primul copil am facut acel vaccin in 72 ore de la nastere iar dupa al doilea nu am mai facut.este vreo problema cu sarcina mea.cu primii 2 copii nu am avut nici o problema ei au rh tatalui-pozitiv.multumesc mult

    15
    0

  • GEORGIANA pe 8 Iun 2012, 10:42
    a2 rh negativ

    buna ziua.am grupa de sange a2 cu rh negativ,nu stiu nici grupa nici rh tatalui.am facut un avort acum 3 ani nestiind ce rh am,vreau sa ma ajutati spunandu-mi ce riscuri sunt acum,mentionez ca sunt insarcinata in 12 saptamani si totul decurge normal

    23
    7

  • H Violeta pe 14 Mai 2012, 17:06
    rh negativ

    buna ziua,as avea si eu o intrebare pt cine ar putea sa ma ajute cu un raspuns:sunt insarcinata si am rh-ul negativ,la fel si sotul meu.in acest caz mai sant anumite riscuri?mai este nevoie sa-mi fac lunar anticorpii?va multumesc.

    20
    0

  • carmen pe 28 Feb 2012, 12:22
    am deja 37 sapt si acum mi au descoperit ca rh este negativ

    buna sunt carmen ,,sunt un pik speriata ca acum la 37 de sapt de sarcina mi au descoperit ca rh-ul meu este negativ.....a afectat bebelusul pana acum? ce sa fac va rog rasp mii de multumiri

    27
    2

  • ioanaMihaela pe 15 Feb 2012, 23:56
    incompatibilitati

    Buna,as avea si eu niste intrebari in ceea ce priveste incompatibilitatea.Eu am grupa O1 rh pozitiv iar prietenul meu are grupa O1 rh negativ,as dori si eu sa stiu ce riscuri sunt in cazul unei sarcini ,cati copii putem avea si daca exista riscuri.nu am avut niciun avort sau sarcina.Va rog sa mi da ti un raspun.

    36
    9

  • fabiana pe 10 Feb 2012, 16:06
    sarcina in 6 saptamani , cu lupus eritematos sistemic de la 17 ani iar de 2 ani in remisiune

    Buna ziua, am 28 de ani , grupa A2 cu RH negativ, sunt fara tratament medicamentos de 2-3 ani. Care este parerea dvs in evolutia acestei sarcini, avand in vedere ca sotul are RH pozitiv si grupa 01. Considerati ca as putea duce sarcina la sfarsit fara mari probleme? Multumesc. CE MA SFATUITI SA FAC ?

    21
    0

  • bianca pe 28 Ian 2012, 15:26
    A NEGATIV CU RH NEGATIV

    as vrea ca sa stiu ce riscuri sunt daca vreau ca sa fac un copil,multi imi zic ca nu am sa pot face copii sau ca o sa iasa cu un handicap as vrea un rasp clau multumesc mult

    32
    5

  • ANDRADA pe 26 Ian 2012, 18:45
    rh negativ

    va rog am si eu o mare cerere am ab rh negativo si am 2 avorturi facute si as vrea sa am avem mai tarziu un copil as vrea sastiu si eu care sunt riscurile va rog ajutatima............

    30
    7

  • ANCA pe 20 Ian 2012, 18:50
    rh negativ

    am 28 de ani si o fetita de 4 ani .la 19 ani am avut o pirdere de sarcina iat la 24 ani am nascut fetita dupa un an jumatate am ramas iarasi insarcinat dar din pacate am intrerupt sarcina .eu am rh negativ iar grupa sanguina a2 iar sotul are grupa sanguina 01si rh pozitiv .ne gandim sa mai facem un bebe .mentionez ca nu am facut nici un vaccin .ce analizr ar trebui sa fac sau ce tratament trebuie sa urmez .va multumesc

    35
    10

  • COSTEA RALUCA pe 19 Ian 2012, 16:04
    RH NEGATIV

    Buna Cred ca ar trebui sa mai ceri parerea si la alt doctor. Eu am nascut acum 4 ani si fetita are Rh negativ ca si mine. Dr cu care am nascut a spus ca nu e nevoie sa imi fac vaccinul si nu l-am facut. Acum sunt insarcinata iarasi in 14 sapt. iar dr la care merg a spus ca daca imi apar anticorpi anti Rh pozitivi pe timpul sarcinii atunci la 28 de sapt trebuie sa imi fac veccinul, daca nu vedem la nastere ce Rh are copilul. Nu inteleg de ce nu te sustine dr tau. Oricum mult succes si multa sanatate.

    18
    4

  • SIMONA IONELA pe 30 Dec 2011, 13:16
    rh negativ

    Buna ziua. Am 30 de ani,rh negativ,un baiat de 6 ani cu rh pozitiv ca tata. Ne dorim foarte mult al doilea copil,dupa nastere nu am facut vaccin. Acum mi-amfacut analize si am un titru de anticorpi de 1.8. Ce pot sa fac in acest caz?Am fost la medicul meu ginecolog si mi-a zis canu ma sustine daca vreau un al doilea copil, ca riscul este foarte mare . Ce analize trebuie sa mai fac? Nu exista nici un tratament ? Va multumesc.

    5
    4

  • gabitzab pe 17 Dec 2011, 17:31
    de vanzare vaccin anti rh RHO-GAM

    pentru mamicile CU RH NEGATIV rh. Am nascut in luna august si mi-a ramas un vaccin anti rh deoarece bebelusa mea a avut rh negativ ca si mine si atunci nu e nevoie de acest vaccin. Acest vaccin se face de 2 ori : o data in saptamana 28 de sarcina si al doilea in 72 ore de la nastere in cazu lin care rh-ul lbebelusului e diferit de mama. Stiu ca e foarte greu de procurat acest vaccin-( il am din Ungaria)si daca este cineva interesat de cumpararea acestuia am rugamintea sa ma contacteze(am dat 650 ron pe el) Nr meu de telefon este : 0722 31 00 49

    2
    3

  • Alina pe 13 Dec 2011, 15:06
    rh negativ

    Si eu la fel ca altele nu am stiut ca am rh negativ. Am ramas gravida si la 2 luni mi s a oprit sarcina din evolutie, am facut avort dar nu mi s-a facut acea injectie in 72 ore. In ce conditii pot avea o sarcina normala? Tratamentul cu anticorpi se incepe inainte de a ramane gravida sau dupa?

    7
    1

  • anamaria pe 13 Dec 2011, 01:39
    rh negativ

    si eu am rh-ul negativ si sotul pozitiv.am avut o intrerupere de sarcina acum cativa ani fara sa stiu ce rh am.in urma cu doi ani am nascut o fetita cu rh negativ perfect sanatoasa.Pe toata perioada sarcini am facut determinarea de antiorpi mai exact in fiecare luna incepand de la 2 luni.nu as mai risca sa mai raman vreodata insarcinata.eu cred ca este suficient un copil in astfel de cazuri.trebuie sa multumim la Dumnezeu ca am putut sa avem unul spre deosebire de atatea cupluri care nu pot avea.sanatate multa!!!

    20
    2

  • georgiana pe 12 Dec 2011, 14:03
    RH-negativ

    Buna,am si eu aceeasi problema ca multe femei,am rh-negativ iar sotul,rh-pozitivsi avem o fetita de 3ani si 4luni cu rh tatalui si grupa mea sanguina 0 1.Noi am vrea sa mai facem un copil ce probleme sunt ce analize sau tratament trebuie sa fac ca sa fim mai siguri.Dupa nastere mi sa facut injectia pt.a nu avea probleme la urmatorul pot sa fiu sigura doar de atat?

    7
    0

  • alexandra pe 23 Nov 2011, 21:31
    rh negativ

    Buna, ma numesc Alexandra si am Rh negati grupa ab 4, acum 3 ani am facut un avort deoarece am ramas insrcinata fara sa-mi dau seama iar in acel timp am avut o interventie chirulgicala care a afectat sarcina.Dupa avort am facut acel vaccin, acum vreau sa raman insarcinata si nu stiu cum ar trebui sa procedez, daca trebuie sa urmez un anume tratament si ce riscuri presupune o alta sarcina

    17
    1

  • mihaela pe 4 Nov 2011, 18:37
    rh negativ

    Buna ziua,am 33 ani,rh negativ grupaA2 si sotul meu rh pozitiv.avem 2 baieti sanatosi de 9 si 6 ani si ne-am dori si o fetita.problema e ca nu stiu sigur daca pot sa mai dau nasterela al treilea copil.copii au luat rh pozitiv al tatalui,nu am avut nici o problema in timpul sarcinii cu ei.dupa prima nastere am facut vaccinul in 72 ore dar dupa al doilea nu l-am facut.nu am facut niciodata nici o intrerupere de sarcina.multumesc

    8
    15

  • lorena pe 24 Oct 2011, 21:50
    incompabilitatea

    Buna seara! st o viituare mamik speriata,am rh neg.mentionez ca aqm 3ani am facut un avort,si nu mi s-a administrat acel vaccin!!sotul meu are rh pozitiv:( ce sanse st.ca bebelusul nostru sa fie sanatos!!!astept raspuns Va rog ajutati-ma!!!

    26
    9

  • MYOARA pe 20 Oct 2011, 00:01
    RHnegativ grupa01

    buna ziua am 29 de ani ,am grupa ph negativ01,sotul b2pozitivavem doi copii amandoi perfeti sanatosi .am inteles ca daca copii iau rh mamei nu sunt problem sincer nu pot spune ce rh au ei ,multumesc Domnului ca sunt perfecti sanatosi.in momentul de fata sunt insarcinata am 6 saptamani ,mi-am facut anticorpii mi-au iesit negativi .exista riscul sa apara in celelate saptamani de sarcina?

    17
    13

  • Antonia pe 11 Oct 2011, 12:26
    Rh negativ

    Buna an 26ani si am Grupa ab4 rh negativ iar sotul are b3 pozitiv avem o fetita de 3 ani cu grupa sotului.am nascuto la 36 saptamani cu hernie hiatala prin alunecare si rostogolire nu se stie din ce cauza. Ar putea fi din cauza rh negativ ? Dupa nastere nu mi sa administrat injectia iar acum ne mai dorim un bébé ce putem face in acest caz. Va rog sa-mi raspundeti daca se poate

    22
    7

  • mihaela pe 7 Oct 2011, 23:18
    RHnegatv ,grupa 01

    buna. Ma numesc Mihaela ,am 34 ani.am un Rh negativ si un baiat de 12 ani perfect sanatos ,nascut prin cezariana,acum as mai vrea un alt copil ,precizez ca in acest interval mai am un avort si de doua ori am avut sterilet pe o perioada a cate trei ani fiecare.problema e ca nu mi s-a facut nici un vaccin ,doar dozare de anticorpi in timpul sarcinii.Ce trebuie sa fac sa nu am probleme la o eventuala sarcina?precizez ca imi doresc foarte mult inca un copil

    25
    4

  • carmen pe 5 Oct 2011, 15:29
    rh negativ

    buna ziua! am 26 ani si sunt insarcina in 19 saptamani, am avut o intrerupere de sarcina acum 4 ani, nu stiam ca am rh negativ, si nu mi s-a administrat nici o injectie,sotul are rh pozitiv. mi-am facut dozarea anti rh si rezultatele au fost bune, adica erau absenti, la ecograf , d-na doctor mi-a spus ca totul este bine, ca beblusul este dezvoltat corespunzator perioadei de gestatie... ce trebuie sa mai fac, sa fiu sigura ca bebele nu o sa aiba probleme??? va rog sa ma ajutati. va multumesc!

    15
    9

  • dana pe 22 Sep 2011, 18:28
    ab negativ cu a2 pazitiv (tatal)

    buna ziua ! am 32 de ani si ab negativ , sotul meu are a2 pozitiv sunt insarcinata in 10 saptamani ! ne dorim foarte mult copilul si vreau sa stiu daca ce riscuri exista cu rh-ul meu . multumesc

    9
    9

  • monica pe 21 Sep 2011, 19:36
    rh negativ

    buna ziua, as vrea sa stiu daca ar fi probleme in cazul unei sarcini in care eu ca mama am grupa de sange A2 cu RH POZITIV, iar sotul are grupa O I cu RH NEGTIV. am vrea 4 copii. nu sunt insarcinata dar mai intai as dori sa stiu cum sa previn vreo problema decat sa o tratez. nu am nici o pierdere de sarcina sau avort, iau anticonceptionale 6 luni dupa care fac pauza 6 luni si tot asa. am 25 ani si sotul 24 ani.

    20
    8
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod